Med Gertrud Stein och Jesus på scen – teaterelever bjuder på underhållning på Lilla teatern

1.5.2019 - 14.00 Premium

Med Gertrud Stein och Jesus på scen – teaterstuderande underhåller på Lilla teatern

En blick är en blick är en blick är ett samarbete mellan Teaterhögskolan, Lilla Teatern och projektet Ung Dramatik, där tredje årets skådespelarstuderande får visa upp sig och sitt kunnande på Lillans scen i en föreställning baserad på texter de skrivit själva.
1.5.2019 - 14.00 Premium

Ny pjäs för unga gör moral och etik roligt och tänkvärt

Det kan vara svårt att dela en kaka rättvist mellan flera gottegrisar och så en som inte ens gillar kaka. Det ser vi i Svenska Teaterns nya ungdomspjäs Att dela en kaka – sex olika stora bitar om rättvisa. Pjäsen är specialskriven av Christoffer Mellgren medan juristen och regissören Janne Pellinen står för regin, och ingen kunde väl vara mer lämpad än han att regissera en pjäs om moral och rättvisa?
13.4.2019 - 12.00 Premium

Livets mening enligt Joakim Groth och Teater Mars

Teater Mars nya giv Meningen med livet och andra berättelser är en föreställning baserad på arbetsgruppens samtal, improvisationer och textarbete, efter ett koncept av regissören Joakim Groth som sedan sammanställt och vidareutvecklat texterna. Därför är kanske helhetsintrycket aningen splittrat även om de olika scenerna är löst sammanbundna av vissa gemensamma tema.
6.4.2019 - 12.00 Premium

Kan man vara för snäll? Turnerande barnteater visar vikten av att sätta gränser

Nylands Svenska Ungdomsförbund presenterar en turnerande barnpjäs av den svenska dramatikern Anders Duus. Dick Idman står för regin och Lasse Idman för turnéscenografin, medan Anja Bargum står på scen tillsammans med Åsa Wallenius.
23.3.2019 - 12.00 Premium

Lyckade mysterier på scen – Karelias första barnteater sätter ribban högt

Kulturhuset Karelias pjäs Lasse Maja – Sommarmysterierna är den första barnpjäs som satts upp i egen regi i huset. Resultatet är som vanligt en högklassig och professionell helhet med lyckade rollprestationer, underfundig dekor och igenomtänkta detaljer.
18.3.2019 - 11.00 Premium

Underbar och underfundig – Unga Teaterns Alice i Underlandet är en festlig historia

Unga Teaterns nyskrivna familjemusikal Alice i Underlandet i Paul Olins regi liknar ingenting annat. Anna Simberg har moderniserat historien och förflyttat händelserna till en hippiefamiljs sommarkollektiv, som i scenografen Janne Siltavuoris version inte är någon vacker strandvilla med glasveranda och vita spetsgardiner utan en brunmurrig retrovärld. Också den schackrutiga korridoren med sina optiska synvillor som får Alice att ömsom krympa i storlek, ömsom växa, går i brunt.
13.3.2019 - 10.00 Premium

Teater: Max Forsman lyser på Lilla Teatern

Den franska dramatikern Florian Zeller må vara allmänt hyllad men så signifikant att det skulle vara motiverat att spela honom på två av Helsingfors typ tre svenskspråkiga proffsscener samtidigt tycker jag inte att han är.
17.2.2019 - 10.00 Premium

Gammal är äldst i slutsålda Pappan

I Florian Zellers prisbelönta Pappan, som hade premiär på Amos på Svenska Teatern, har huvudpersonen André, tolkad av Asko Sarkola, begynnande demens och svårt att minnas händelser eller känna igen personer och platser, som exempelvis lägenheten han befinner sig i, är den hans eller hans dotters?
6.2.2019 - 12.00 Premium

Teater: Teatersällskapet Rampfeber turnerar med nyskriven finlandssvensk fars

Teatersällskapet Rampfeber som i fjol gästspelade i Västnyland med komedin Hemmafestenär nu på gång med en ny uppsättning, den nyskrivna komiska enaktaren Gräsänklingen av Robert Hedengren.
27.1.2019 - 12.00 Premium

Underhållning utan baktankar

Hangö svenska teaterförening förevisar pjäsen Hemlighuset, en fars i två akter. Pjäsen är skriven av de svenska pjäsförfattarna Curt Pettersson och Krister Klasson. I Hangö är den bearbetad för att passa lokala förhållanden.
21.1.2019 - 13.00 Premium

Det går att skratta åt Ku klux klan – åtminstone på scen

En farsaktig komedi med mörka undertoner – det är Åbo svenska teaters turnépjäs Främlingen som har premiär i Karis i kväll.
17.1.2019 - 12.00 Premium

Teater: Linda Zilliacus lyser som Maria Braun

Cilla Backs iscensättning av Maria Brauns äktenskap är en alltigenom elegant produktion. Men så har hon också själv svarat för både regi, översättning, bearbetning, dräkter och musikplanering.
10.11.2018 - 12.00

Gnistrande saga dämpas av stereotyper


7.11.2018 - 12.00

Teaterrecension: Amatörtalanger lyser i proffsig pjäs

5.11.2018 - 16.00

Lite för mycket av det goda

Lagom till Halloween har Svenska Teatern premiär på Bröderna Grimms klassiska saga Hans och Greta i Lucy Kirkwoods och Katie Mitchells tappning, som i Jakob Höglunds hejdlösa regi blir både rolig och smått skrämmande för de yngsta.
3.11.2018 - 09.00

Årets teaterhändelse


31.10.2018 - 12.00

Ambitiös amatörteater turnerar i Västnyland

Teatergruppen Qvinnoröster har som första projekt valt att sätta upp Liisamaija Laaksonens Systrarna Snövit i översättning av Lars Huldén. Gruppen ror iland pjäsen med den äran.
25.10.2018 - 17.00

Pjäs avtäcker sprickor i vänskaper

Art på Svenska Teatern handlar egentligen inte om konst namnet till trots. Visst, konsten är den utlösande faktorn, men egentligen handlar pjäsen om vänskap.
15.10.2018 - 14.00