Ledig och lekfull verspoesi

Den finlandssvenska poesin behöver mångfald för att må bra och därför är det viktigt att dikten når ut till läsarna via så många kanaler som möjligt. Verspoeten Henrik Huldén når sin publik via dagstidningen Hufvudstadsbladet och tidskriften Språkbruk. Medan många av dikterna i första hand har varit avsedda för att snabbkonsumeras som tidningspoesi, får de förnyat liv i bearbetad form i boken På lätta versfötter.
27.10.2019 - 12.00 Premium

Segraren lever upp till förväntningarna – och lite till

Det efterlängtade slutet på Legenden om ögonstenen knyter ihop alla trådar – men inte på det sätt man förväntar sig. Det blir en tankeväckande och komplex avslutning på Karin Erlandssons hyllade äventyrsserie.
23.9.2019 - 14.00 Premium

Höstens barnböcker bjuder på sorgearbete och fisar

Den finlandssvenska barnboksutgivningen håller så gott som alltid hög kvalitet, och höstens nyutgivningar bjuder på både djup och humor.
19.9.2019 - 10.00 Premium

Berättelsen (s)om ett övergrepp

Monika Fagerholm är en suverän författare. Det är både en styrka och en svaghet i hennes nya roman Vem dödade bambi?
11.9.2019 - 18.00 Premium

Att inte göra sig större än man är

Ingen är så närvarande som den som precis har gått bort. Det är omöjligt att inte läsa Claes Anderssons postumt utgivna roman Busholmen nästa i relief mot personen, livsverket, universalmänniskan Claes Andersson.
5.9.2019 - 14.00 Premium

Litteratur: Motvillig hästsommar

Peppe Öhman har skapat sig ett namn som bloggare och författare, och utkom år 2014 med debutromanen Vackra människor. Med Ett himla tjat om hästar testar hon vingarna som barnboksförfattare.
15.8.2019 - 10.00 Premium

Karin Erlandsson skriver sig ur askan in i berget – tredje boken om ögonstenen är kargare än de föregående

Efter havet och skogen bär det nu av mot bergen i tredje delen av Karin Erlandssons serie Legenden om Ögonstenen.
5.5.2019 - 12.00 Premium

Bokrecensioner, spänning: Karin Collins debutroman är en spännande nostalgitripp till ett Hangö som inte längre finns

Ett brutalt mord som splittrar idyllen i ett litet, lugnt samhälle är bland de mest vedertagna uppläggen för nordisk spännings- och kriminallitteratur. Ystad, Fjällbacka och Visby har alla sett sin beskärda del av ond bråd död, och med Karin Collins debutroman Flickan på udden får även Hangö ta plats på den svenskspråkiga nordiska krimkartan.
11.4.2019 - 14.00 Premium

Sommar av frihet väcker läslust

Julia Wickholms starka debut är i mycket en klassisk ungdomsroman, men har också nya, fräscha inslag.
3.4.2019 - 12.00 Premium

Jörn Donners sista strid är spretig och knarrig – men med smärtpunkter som berör

Ålderdom, överflödighet och spleeninfekterad tillvaro. ”Självmord”, kontemplerar Donner, ”men då dör man själv.” Vad mer?
25.3.2019 - 14.00 Premium

Birgitta Bouchts Nedräkning: ojämnt men drabbande om liv och åldrande

En allt motsträvigare kropp, ett minne som inte längre är helt att lita på, en helt vanlig bussresa som tar en plötslig vändning och slutar med en abrupt påminnelse om livets skörhet: Birgitta Bouchts Nedräkning präglas i mångt av reflektioner kring åldrandet och medvetenheten om att allt snabbt kan ta slut. Men det är samtidigt en både drabbande och hoppfull bok, sorglig, humoristisk och livsbejakande.
24.3.2019 - 16.00 Premium

Matilda Gyllenbergs debut gestaltar vardagens smärtsamt smakfulla gråhet

Spill är vad jag tänker på när jag kliver in i Matilda Gyllenbergs debutroman Det lungsjuka huset. Redan från de första sidorna står det nämligen klart att hon har öga för sådant som tar tid, plats och kraft, men utan att riktigt räknas. Hon vecklar ut kampen för ett hem med släta lakan, fläckfria ljusgrå soffor och rätt mått av rymd i hela dess komplexa estetik och logik och blottar dess dimensioner av makt.
21.3.2019 - 14.00 Premium

Tillsammans är man mindre ensam

Lena Frölander-Ulfs första textbok är en varm och fantasieggande berättelse om rädslor, vänskap och fördomar. Och om att strävan efter ordning och reda kan gå för långt.
16.3.2019 - 14.00 Premium

Bröllop till ljudet av gevärsskott – vardag för hundra år sedan

Kerstin Eklundhs memoarer som sonsonen Riko Eklundh gett ut är fängslande läsning och ger en välkommen inblick i vardagen för ett sekel sedan.
23.2.2019 - 10.00 Premium

Det sköna men förrädiska resandet

Möjligheten att resa, upptäcka och göra sig nya erfarenheter – eller ”er-fara” som Merete Mazzarella så finurligt uttrycker det – kan te sig närmast livsviktigt för många av oss. Men hur rättfärdigar vi de förödande klimatavtryck vårt resande gör på en planet som håller på att gå under? Måste vi avstå helt – eller finns det andra sätt?
18.2.2019 - 12.00 Premium

Litteratur: Charmig och visuell godnattsaga

Linda Bondestam är känd som en av Svenskfinlands mest framstående bilderboksillustratörer, men med en ny godnattsaga står hon för första gången också för texten – och det med bravur!
24.12.2018 - 12.00 Premium

När förnuftet flög sin väg

Mirkka Lappalainens bok om häxhysterin i vårt land på 1600-talet visar hur tokigt det går då vidskepelsen gör intrång i de normala rättsprocesserna.
22.12.2018 - 15.00 Premium

Bokrecension, barnböcker: Tvära kast i Yokos värld

I den tredje delen i Yokos nattbok-serien har Yoko hunnit bli elva år, sju månader, sju dagar och tolv timmar gammal. Och med det kommer en nästan-tonårsdramatik där livet kastar mellan nattsvart och underbart.
22.12.2018 - 11.00 Premium

Bokrecensioner, barnböcker: Nya och gamla prinsessor tar plats

Böcker om prinsessor är knappast något nytt, men med nyskrivna sagor och färgglada bilder bidrar Prilliga Prinsessboken ändå med något fräscht i genren.
16.12.2018 - 08.00 Premium