Bokrecensioner, spänning: Karin Collins debutroman är en spännande nostalgitripp till ett Hangö som inte längre finns

Ett brutalt mord som splittrar idyllen i ett litet, lugnt samhälle är bland de mest vedertagna uppläggen för nordisk spännings- och kriminallitteratur. Ystad, Fjällbacka och Visby har alla sett sin beskärda del av ond bråd död, och med Karin Collins debutroman Flickan på udden får även Hangö ta plats på den svenskspråkiga nordiska krimkartan.
11.4.2019 - 14.00 Premium

Sommar av frihet väcker läslust

Julia Wickholms starka debut är i mycket en klassisk ungdomsroman, men har också nya, fräscha inslag.
3.4.2019 - 12.00 Premium

Jörn Donners sista strid är spretig och knarrig – men med smärtpunkter som berör

Ålderdom, överflödighet och spleeninfekterad tillvaro. ”Självmord”, kontemplerar Donner, ”men då dör man själv.” Vad mer?
25.3.2019 - 14.00 Premium

Birgitta Bouchts Nedräkning: ojämnt men drabbande om liv och åldrande

En allt motsträvigare kropp, ett minne som inte längre är helt att lita på, en helt vanlig bussresa som tar en plötslig vändning och slutar med en abrupt påminnelse om livets skörhet: Birgitta Bouchts Nedräkning präglas i mångt av reflektioner kring åldrandet och medvetenheten om att allt snabbt kan ta slut. Men det är samtidigt en både drabbande och hoppfull bok, sorglig, humoristisk och livsbejakande.
24.3.2019 - 16.00 Premium

Matilda Gyllenbergs debut gestaltar vardagens smärtsamt smakfulla gråhet

Spill är vad jag tänker på när jag kliver in i Matilda Gyllenbergs debutroman Det lungsjuka huset. Redan från de första sidorna står det nämligen klart att hon har öga för sådant som tar tid, plats och kraft, men utan att riktigt räknas. Hon vecklar ut kampen för ett hem med släta lakan, fläckfria ljusgrå soffor och rätt mått av rymd i hela dess komplexa estetik och logik och blottar dess dimensioner av makt.
21.3.2019 - 14.00 Premium

Tillsammans är man mindre ensam

Lena Frölander-Ulfs första textbok är en varm och fantasieggande berättelse om rädslor, vänskap och fördomar. Och om att strävan efter ordning och reda kan gå för långt.
16.3.2019 - 14.00 Premium

Bröllop till ljudet av gevärsskott – vardag för hundra år sedan

Kerstin Eklundhs memoarer som sonsonen Riko Eklundh gett ut är fängslande läsning och ger en välkommen inblick i vardagen för ett sekel sedan.
23.2.2019 - 10.00 Premium

Det sköna men förrädiska resandet

Möjligheten att resa, upptäcka och göra sig nya erfarenheter – eller ”er-fara” som Merete Mazzarella så finurligt uttrycker det – kan te sig närmast livsviktigt för många av oss. Men hur rättfärdigar vi de förödande klimatavtryck vårt resande gör på en planet som håller på att gå under? Måste vi avstå helt – eller finns det andra sätt?
18.2.2019 - 12.00 Premium

Litteratur: Charmig och visuell godnattsaga

Linda Bondestam är känd som en av Svenskfinlands mest framstående bilderboksillustratörer, men med en ny godnattsaga står hon för första gången också för texten – och det med bravur!
24.12.2018 - 12.00 Premium

När förnuftet flög sin väg

Mirkka Lappalainens bok om häxhysterin i vårt land på 1600-talet visar hur tokigt det går då vidskepelsen gör intrång i de normala rättsprocesserna.
22.12.2018 - 15.00 Premium

Bokrecension, barnböcker: Tvära kast i Yokos värld

I den tredje delen i Yokos nattbok-serien har Yoko hunnit bli elva år, sju månader, sju dagar och tolv timmar gammal. Och med det kommer en nästan-tonårsdramatik där livet kastar mellan nattsvart och underbart.
22.12.2018 - 11.00 Premium

Bokrecensioner, barnböcker: Nya och gamla prinsessor tar plats

Böcker om prinsessor är knappast något nytt, men med nyskrivna sagor och färgglada bilder bidrar Prilliga Prinsessboken ändå med något fräscht i genren.
16.12.2018 - 08.00 Premium

Då 13-åringar jobbade på järnbruket – Laura Salama gjorde faktabok om Fiskars bruk för barn

Hur såg barnens liv ut i bruken på slutet av 1800-talet? Det får vi veta när vi bekantar oss med den tvåspråkiga berättelsen om Lasse och Johanna.
13.12.2018 - 10.00 Premium

Nostalgiska memoarer om ett förr när allt var bättre


6.12.2018 - 09.00

Underhållande tillbakablick om väder och vind

Klimatförändringen är ett faktum, men ingen kan förutspå dess följder. Boken Väder som förändrade världen tittar tillbaka i historien för att ge oss en uppfattning om hur stor påverkan vädret haft på mänskligheten.
6.2.2019 - 09.10 Premium

Litteratur: Ett fönster till det bruna Finland

Koko Hubaras essäbok Bruna Flickor är en samling personliga berättelser om livet som icke-vit i Finland.
1.11.2018 - 12.00

Möt våra recensenter

Västra Nyland har aktivt utvecklat sitt samarbete med kulturskribenter i olika konstgenrer. För att lyfta fram dessa kritikers viktiga arbete på våra kultursidor presenterar vi nu personerna bakom recensionerna. Först ut är våra litteraturrecensenter.
7.10.2018 - 16.00

Tomi Riitamaa


7.10.2018 - 16.00

Topi Lappalainen


7.10.2018 - 16.00