Tove Djupsjöbacka

Tove Djupsjöbacka

Musik- och danskritiker

Senast publicerade artiklar

6.10.2020

Matchningsfestival för musiker öppnar oanade möjligheter online

Coronabegränsningarna gör livet surt på hela kulturfältet, också på det så kallade världsmusikfältet. En matchningsfestival på nätet där musiker får introducera kolleger för en ny publik ger välkommen smärtlindring, men ställer skyhöga krav på den enskilda artisten.

Premium

1.10.2020

Dansrecension: Dansförbud i scenisk tolkning

Att fördjupa sig i förtigna ämnen ur Finlands historia är alltid intressant. Krigstidens dansförbud har i år behandlats både i bokform och som dansföreställning.

Premium

24.9.2020

Konsertrecension/Dansrecension: Kroppar och instrument i samspel

Stadsorkesterns satsning på dans fortsatte stiligt. Pekka Kuusisto är en baddare på programplanering och att ge sig på det traditionella dirigentarbetet ger honom fler element att jobba med.

Premium

14.9.2020

Impuls: Vem får spela vad? Om transpersoner på teatern

Också jag skräms av tanken på teater med munkavle, men faktum är att det hittills bara är vissa som haft privilegiet att få spela vilken roll som helst, medan andra inte synats över huvud taget eller endast i stereotypa roller.

Premium

10.9.2020

Konsertrecension: Sordin på symfoniorkestern kan föda något nytt

Då orkestrarna tvingas tänka om förändras hela symfoniorkesterns dramaturgi. Dansen är ett finurligt och välkommet inslag denna höstsäsong. Förhoppningsvis kan formatet bidra till dansverkens livslängd.

Premium

24.8.2020

Balettrecension: Nationalbaletten som ystra kalvar på grönbete

Ett eget universum släpper loss i Alexander Ekmans koreografi Cow, en sprudlande återkomst till scenen för Nationalbaletten.

Premium

18.8.2020

Djuren i litteraturen: Den trogna hästen Grane vid hjältens likbål

En av de otaliga sceniska utmaningarna i Richard Wagners operastorverk Nibelungens ring är hästen Grane som har en viktig roll i slutklimaxen. Ska man sjunga valkyrian Brünnhilde kan man ha nytta av hästvana.

Premium

17.8.2020

Dansrecension: Varmt och angeläget dansflöde i Mikko Makkonens maskulinitetsfunderingar

En tankfull blick på dansande manskroppar bjuder Mikko Makkonen med arbetsgrupp på i Actions x figures, vars premiär blev uppskjuten i våras, men som nu äntligen kan förverkligas på Zodiaks mysiga hemscen.

Premium

25.7.2020

Tonsättare 2.0 – Tytti Arola rör sig i musikens gränszoner

Få av Tytti Arolas kompositioner består av enbart musik. Hon utforskar nyfiket olika slags fenomen från dofter till visuella element. I sommar spelar hon in ljud från Tusby träsk för ett kommande verk.

Premium

14.7.2020

Sneglar intresserat över Finska viken – den estniska folkmusiken är bekant och obekant och högt älskad av det egna folket

Tonen är bekant men ändå annorlunda. Det estniska folkmusikfältet rymmer mångahanda artister som spelar allt från intim och avskalad musik till riviga arenakonserter. Tove Djupsjöbacka utforskar en rik kultur.

Premium

6.7.2020

Beröringens kraft, ansvarslöst tidsfördriv

Rädslan för beröringens kraft, ett ansvarslös fördriv i krigstider – dansförbudet var en summa av många faktorer.

Premium

30.6.2020

Impuls: Flamencon ömsar skinn och konfronteras med sin globala dimension

Coronakrisen har försatt Spaniens tablaos – scenerna för så kallad turistflamenco – i en prekär situation. Konstformen kämpar för sin överlevnad, men kunde samtidigt passa på att göra upp med sina stereotypier, skriver flamencoexperten Tove Djupsjöbacka.

Premium

25.6.2020

Kliv på klingande vandring med guide – musikern Kirsi Ojala vill ge Borgå lantdag ett ljudlandskap

Då man vandrar på kullerstensgatorna i Borgå kan man leva sig in i hur staden sett ut förr i världen. Tänk om man också kunde höra hur staden lät förr? Kirsi Ojala vill utvidga musikerns arbetsfält till nya uppdrag som museimusiker och musicerande guide.

Premium

23.6.2020

Musikern Kirsi Ojala vill ge Borgå lantdag ett ljudlandskap

Då man vandrar på kullerstensgatorna i Borgå kan man leva sig in i hur staden sett ut förr i världen. Tänk om man också kunde höra hur staden lät förr? Kirsi Ojala vill utvidga musikerns arbetsfält till nya uppdrag som museimusiker och musicerande guide.

Premium

28.5.2020

Impuls: Dansens hus schabblar med sitt namnval

Själva kärnan, dansen, är plötsligt försvunnen.

Premium