Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

17.9.2019

Björneborg tillbaka på flygkartan med brasilianskt propellerplan

Det svenska flygbolaget Nextjets konkurs i fjol försatte Björneborg i flygoffside. För att trygga näringslivets intressen satsar industristaden nu över 11 miljoner euro under tre år på att ge flygförbindelsen till Helsingfors nytt liv – ett beslut som delar åsikterna.

Premium

31.8.2019

Kolumn: Farmor hade rätt, livet blev bättre

Natt efter natt, som lotta, spanade min farmor med röda, utvakade ögon efter Stalins fruktade bombplan. Hon upprepade då för sig själv: "En dag blir livet bättre än så här. Det måste bli bättre än så här."

Premium

29.8.2019

Tullen: Kapten på finskt fartyg smugglade över en miljon cigaretter och 1 200 liter starksprit – "Helt exceptionellt"

Kaptenen använde fraktfartyget han själv styrde för att föra in alkohol och cigaretter som sedan såldes vidare, enligt utredningen. Kaptenen misstänks nu för grovt skattebedrägeri.

26.8.2019

Polisskjutningen: De gripna männen är svenska medborgare

Polisen bekräftar att de två männen som greps efter en dramatisk biljakt i går på kvällen är desamma som sköt mot en polispatrull i Borgå under natten mot söndagen.

26.8.2019

Krönika: Häxeri och pseudovetenskap gör feminismen en björntjänst

De som drar likhetstecken mellan trolldom och feminism riskerar att skada arbetet för jämställdheten.

Premium

22.8.2019

Ålänningar sköt 400 skarvar – "Talkojakt"

Hundratals skarvar sköts i den åländska skärgården under en gemensam insats förra veckoslutet, skriver Nya Åland. I tidningen ger jägaren Viktor Eriksson tips om hur man ska tillaga den omstridda fågeln.

Premium

22.8.2019

Historien bakom den vilda åländska kängurujakten – "Lättare att importera en känguru än en hund"

Att importera en vit känguru till Åland visade sig vara överraskande lätt, när man väl kom på idén. På familjen Söderberg-Lundqvists gård har det ovanliga pungdjuret Willy Wonka, rikskändis efter sin rymning, sällskap av dromedaren Roman och laman Susi.

Premium

15.8.2019

Högerextremister marscherar på årsdagen för Åbodådet – sannfinländare håller tal

Tidigare medlemmar i den förbjudna nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen väntas delta i högerdemonstrationen, som ordnas i centrala Åbo. Den sannfinländska riksdagsledamoten Vilhelm Junnila håller tal under manifestationen.

Premium

13.8.2019

Asap Rocky uppträder i Finland på fredag – "Knappast ett problem"

Hiphopstjärnan Asap Rocky kan dömas till fängelsestraff i Sverige två dagar innan han ska uppträda på festivalen Blockfest i Tammerfors. Rättslärda tror ändå inte att det innebär juridiska problem.

11.8.2019

Barn pinade ihjäl tärnunge – "Djurplågeri måste tas på större allvar"

Fågelungar kastas hit och dit och igelkottar används som fotbollar. Huvudstadsregionens djurskyddsförening kräver att både föräldrar och myndigheter vidtar åtgärder för att förebygga och stoppa djurplågeri.

10.8.2019

Klimatförändringen hotar Nordens fåtaliga högfjällsarter

När snötäcket blir tunnare och nya arter vandrar in drabbas specialanpassade arktiska djur som fjällräv och vildren hårt. I Dovrefjell i Norge arbetar man för att bevara den nordiska tundranaturen. Ett besök i fjällområdet är som ett kliv tillbaka i tiden.

Premium

9.8.2019

Helvit känguru skumpade omkring på Åland

Tidigt på fredagsmorgonen togs Ålandspolisen på sängen av en verkligt otippad polisanmälan.

30.7.2019

Kan schakalen jagas? Politisk cirkus kring Finlands nya rovdjur

Jord- och skogsbruksutskottet ville genast bli kvitt guldschakalen som förra veckan för första gången dök upp i Finland. Men en miss i klassificeringen av arten gör att det nu är ett naturskyddsbrott att skjuta den rävlika nykomlingen.

29.7.2019

Lasse klarade sig på 30 euro om året – nu lär han och partnern Maria Dorff andra hur man lever utanför systemet

Lasse Nordlund, uppvuxen i Helsingfors, upplevde att han inte hörde hemma i civilisationen och flyttade ut i ödemarken. Efter över 30 år som självförsörjande på bland annat bär och kålrot grundar han och partnern Maria Dorff ett institut som ger utbildning i hållbar livsstil.

Premium

27.7.2019

Schakalobservation på Emsalö? "Så där stor är inte en räv"

På Emsalö i Borgå skärgård har två personer iakttagit ett djur de inte kände igen. Tanken gick till schakalen, som nyligen observerats i Finland för första gången. – Men utan säker dokumentation är det omöjligt att avgöra, säger professor Heikki Henttonen.