Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

9.10.2020

Krönika: Polariseringen och mobbningen på webben är en samhällsfara

Mobbningskulturen på sociala medier snedvrider samhällsdebatten. Men alla kan bidra till att stoppa den.

Premium

28.9.2020

Hotell i kris satsar på kontor och studentlyor

Hotellverksamheten hör till de branscher där coronasläggan har drämt till allra hårdast. Turismens paralys tvingar fram nya lösningar för att täcka åtminstone en del av förlusterna.

Premium

23.9.2020

Makias hållbarhetsinitiativ: tömde hyllorna på alla kläder

Klädföretaget Makia presenterar en ny, till hundra procent ansvarsfull kollektion. Den innehåller noll produkter.

Premium

22.9.2020

Finländska klädföretag blir bättre på hållbarhet – men det är svårt för kunden att känna igen ett etiskt plagg

Flera inhemska modeföretag har gjort framsteg i hållbarhet under det senaste året. Det visar en jämförelse som frivilligorganisationen Eetti, som arbetar för rättvis handel och ansvarsfull produktion, har låtit göra.

Premium

21.9.2020

Bankläckan: Expert efterlyser mer samarbete mot penningtvätt

De misstänkta penningtvättskopplingarna är intressanta och summorna stora, men nya slutsatser är svåra att dra. Det säger Pekka Vasara vid Finansinspektionen om bankläckan som bland annat pekar ut Nordea och statens affärspartner Trafigura.

Premium

20.9.2020

Helsingfors universitet förvaltar en halv miljard på börsen – "Ger trygghet och flexibilitet"

Helsingfors universitets placeringskapital som ackumulerats sedan 1700-talet ligger i dag till stor del i indexfonder där flera av världens största bolag ingår. Det handlar om en balansgång då universitetet både vill ha avkastning och ta samhällsansvar.

19.9.2020

Därför skjuter ålänningarna tusentals skarvar medan övriga Finland tvistar om jakten

På Åland ordnar man talkojakter för att skjuta skarv, men på fastlandet pågår bittra armbrytningar om rätten till skyddsjakt. Det beror på olika tolkningar av EU:s fågeldirektiv.

Premium

11.9.2020

Krönika: "Var vänlig och avläs varan!" – väljer du svenska i butikernas automatkassor?

Tack vare självbetjäningskassor är det lättare än förr att göra vardagsuppköp på svenska. Samtidigt avslöjar du ditt modersmål – det vill alla inte göra.

Premium

9.9.2020

Östersjöpristagare: Gipsbehandling nyckel till ett renare hav

Professor Markku Ollikainen som i dag får Östersjöfondens pris är optimistisk till Östersjöns framtid. – Att vattnet sett klarare ut är ingen chimär, säger han.

Premium

5.9.2020

Coronapandemin kan bli en historisk vattendelare i arbetslivet

Distansarbetet har kommit för att stanna, bedömer experter. Pandemin visar att produktiviteten i många branscher inte är knuten till fysisk närvaro under spikade tider. Då tillfälliga arrangemang hotar bli permanenta ställs nya krav på arbetstagare och arbetsgivare. Det kräver också nya lösningar – och rutiner.

Premium

5.9.2020

Forskare: Fler borde förstå att gratistjänster på webben inte är gratis

I Finland kan vi bli bättre på att diskutera motiven till ökad digital övervakning. Syftet med övervakning är inte alls alltid att öka säkerheten, säger forskaren Minna Tiainen. I sin doktorsavhandling analyserar Tiainen den finländska underrättelsedebatten i spåren av Edward Snowdens avslöjanden.

30.8.2020

Bråd natt för Ålandspolisen – knivar drogs fram

"Denna sena augustinatt var ett svart kapitel i polisens dygnsrapporter och vi kan konstatera att polisresurserna stundtals inte riktigt räckte till", skriver Ålandspolisen efter en natt med många utryckningar.

29.8.2020

August "Skägget" Schauman arbetade för tvåspråkighet – och retade upp både fennomaner och svekomaner

HBL:s grundare August Schauman var bra på att skaffa sig ovänner. I den brännheta språkstriden försökte han gå en medelväg, men fick i stället ovett från båda lägren. I sin färska doktorsavhandling tecknar historikern Jens Grandell bilden av en frän och humoristisk skribent som i många frågor fått rätt i eftervärldens ögon.

Premium

24.7.2020

Mats Adamczak gör Åland till världens frisbeegolfmecka

Företagarna på Åland går till offensiv mot coronakrisen. Vapnet för att tackla det ekonomiska raset i virusets spår är en frisbee. Med banor i nästan varje kommun ska Åland bli världens främsta frisbeegolfdestination.

Premium

14.7.2020

Många finländare har svajig koll på körregler i rondeller – vem väjer för vem?

Nästan en femtedel av dem som svarade på Trafikskyddets enkät anser att den som lämnar en rondell inte ska väja för cyklister som korsar vägen. Enkäten avslöjade också andra missuppfattningar om rondellkörning.

Premium