Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

26.5.2020

Helsingfors vill sälja legendarisk krog – prislappen: 20 miljoner

Den anrika krogen Kappeli (Kapellet) i Esplanadparken ska säljas, föreslår stadsmiljönämnden. Köparen är den nuvarande hyresgästen HOK-Elanto.

Premium

23.5.2020

Krönika: Kan du skilja mellan älg och ren?

Det är svårt att värna om biodiversitet om man inte har någon som helst koll på våra vanligaste djur och växter.

Premium

18.5.2020

Omstöpta inträdesprov sätter hård press på studenter som söker in – "Obehaglig situation"

Då urvalsprov skrivs på distans och betyget får större tyngd på grund av coronakrisen oroar sig många av vårens studenter för om allt går rättvist till. – Vi är i en motbjudande situation. Vårens lösningar ska inte bli bestående, säger Gurli-Maria Gardberg vid Åbo Akademis studentservice.

Premium

12.5.2020

Tysk studie varnar: Barn kan sprida virus lika effektivt som vuxna

Samtidigt som skolor och daghem öppnas förekommer motstridiga uppgifter om smittorisken bland barn. En färsk, tysk studie höjer ett varningens finger. Men barnläkaren Otto Helve bedömer att riskerna är små när de finländska skolorna slår upp sina dörrar.

11.5.2020

Östersjöfärja ankrade i Murmansk – används i rysk coronainsats

Rederiet Moby St. Peter Lines fartyg M/S Princess Anastasia som normalt kryssar på Östersjön har fått andra uppgifter på grund av coronapandemin. Passagerarfärjan – systerfartyg till Viking Mariella – ligger i Murmansk för att assistera vid ett storbygge som drabbats hårt av coronaviruset.

Premium

3.5.2020

Coronakrisen får finländaren att dra till skogs – här är experternas vandringstips

När coronaepidemin sätter stopp för utrikessemestrar upplever de inhemska naturvandringarna ett uppsving. HBL har talat med två vildmarksexperter som ger vandringstips för coronaperioden – och för tiden därefter.

Premium

28.4.2020

Finsk innovation gör textil av trämaterial – "Så rent att det går att äta"

Med hjälp av ny träfiberteknologi vill det inhemska uppstartsföretaget Spinnova svara på två av den globala textilindustrins största utmaningar: miljöbelastningen och den galopperande efterfrågan.

Premium

25.4.2020

Forskning: Finland bad USA ockupera Lappland under fortsättningskriget – USA sade nej

Finland försökte lösgöra sig från fortsättningskriget redan på sommaren 1943. Under hemliga förhandlingar i Lissabon vände sig Finland till USA i hopp om att amerikanska trupper skulle tåga in i norra Finland. Amerikanska toppmilitärer övervägde idén, men sade nej.

Premium

18.4.2020

Överlevande kritiserar utredningen av dödsolyckan på Erstan: "Hur kan de se saken så där?"

En av personerna som var med om båtolyckan på Erstan i somras är besviken på Olycksutredningscentralens rapport om orsakerna till kollisionen. – Man negligerar den större båtens väjningsplikt och hastighet i situationen, säger hon.

Premium

16.4.2020

UM ordnar fler evakueringsflyg – "Grip chansen"

Evakueringen av finländare på utländska turistorter fortsätter med specialflyg från Bangkok, Delhi och Malaga. Utrikesministeriet uppmanar finländska resenärer att återvända hem, men står inte för biljettbokningar eller kostnader.

13.4.2020

Svenska myndigheter vill identifiera finska vargar med nya dna-metoder

Ett nytt svensk-finskt vargprojekt strävar efter att särskilja finska vargar från ryska. Samarbetet är en del av en bredare dna-kartläggning för att få ännu bättre koll på de nordiska vargpopulationer och hur de ska hanteras.

Premium

12.4.2020

Klimatförändringen kan föra nya myggburna sjukdomar till Finland – forskare öppnar för nilfeber

I takt med att klimatet blir varmare kan Finlands myggfauna förändras, bedömer virusforskaren Essi Korhonen vid Helsingfors universitet. Det kan på sikt föra med sig myggburna virussjukdomar från sydligare breddgrader.

Premium

10.4.2020

Coronasmittade berättar: Smaksinnet och muskelstyrkan försvann

Symtomen bland dem som insjuknar i covid-19 varierar enormt. HBL har talat med två finländare som smittats av coronaviruset och tillfrisknat.

Premium

9.4.2020

Nylänningar flyr ut till stugorna – memma smugglades över gränsen i Bromarv

Stadsbornas coronaflykt ut till stugor och holmar delar åsikterna och ställer nya krav på servicen i skärgården. Krisen leder också till ovanliga lösningar där lokala kontaktnätverk spelar en stor roll – bland annat för att leverera påskmaten.

Premium

9.4.2020

Nylänningar flyr ut till stugorna – memma smugglades över gränsen i Bromarv

Stadsbornas coronaflykt ut till stugor och holmar delar åsikterna och ställer nya krav på servicen i skärgården. Krisen leder också till ovanliga lösningar där lokala kontaktnätverk spelar en stor roll – bland annat för att leverera påskmaten.

Premium