Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

5.10.2020

Budgeten: Medelinkomsttagare med småbarn vinner mest

Nästa års budget minskar inte inkomstskillnaderna, men de medelinkomsttagare som får sänkt dagvårdsavgift har mest att vinna.

Premium

3.10.2020

Vem förhandlar lönen? Detta innebär Skogsindustrins beslut

Frågan om vem som ska förhandla om löner och arbetsvillkor skakas om då Skogsindustrin slutar förhandla om allmänna kollektivavtal och överlåter det till enskilda företag och deras personal. Men hur påverkar det andra? Vem bestämmer om arbetsvillkor i fortsättningen, påverkar det strejker, och behövs det en minimilön i lagen?

22.9.2020

Misshandel på skolgård i Vanda – ministern: "Måste göras klart att mobbning är våld"

En 11-årig skolelev i Vanda misshandlades för en vecka sedan så illa under en rast att ambulans tillkallades. Efter att fallet spreds på sociala medier inleddes en diskussion om mobbning.

21.9.2020

Flera hål i skrovet, olycksrapport kan dröja till sommaren – det här vet vi nu om Amorellas grundstötning

Det har uppstått hål i olika storlek i Amorellas skrov, bekräftar Viking Line efter söndagens grundstötning. Nu ska händelseförloppet utredas med hjälp fartygens svarta låda, navigeringsinformation och besättningen. Den slutliga olycksrapporten kan dröja fram till nästa sommar.

Premium

18.9.2020

Saarikko vill skapa "Centerallians" som inte behöver vara enig

Centerns nya ordförande Annika Saarikko vill ta nya tag för att utveckla dubbelt kommunmedlemskap eller flerkommunboende – något som stötte på patrull under förra regeringsperioden.

Premium

17.9.2020

Finländarnas åsikter är inte lika tudelade som känslorna låter förstå

I riksdagsvalet 2019 ökade de sociala mediernas betydelse. Att framkalla arga reaktioner på Facebook tycks ge en stor spridning – och 66 av de hundra inlägg som fick mest arga reaktioner var Sannfinländska inlägg.

Premium

16.9.2020

Så ska regeringen få minst 31 000 jobb, beskedet får delade reaktioner

Regeringen lägger mest krut på sysselsättningstjänster och krav på aktiv arbetssökning – det ska ge 10 000 fler jobb. Frågan hur man ska få 10 000 fler bland de äldre arbetstagarna på jobb bollas till arbetsmarknadsparterna, där FFC redan nu meddelar att man motsätter sig slopandet av pensionsslussen.

Premium

16.9.2020

Von der Leyen stakade ut coronaåtgärder i sitt linjetal - vill se ny vaccinmyndighet

Mindre än ett år efter att kommissionen tillträtt har landskapet ändrat dramatiskt. Corona och återhämtningen flankeras av utrikespolitiska utmaningar i Vitryssland och Ryssland. Ursula von der Leyens höll första linjetal i parlamentet på onsdagen.

11.9.2020

Klimatmål, ekonomi, svår utrikespolitik och brexit präglar EU-hösten

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen väntas nästa vecka slå fast i sitt linjetal att EU bör minska utsläppen med "minst 55 procent" till år 2030. Miljöutskottet i Europaparlamentet vill skärpa målet till 60 procent och fasa ut stöd till fossila bränslen.

Premium

10.9.2020

Ingen enighet om lokala avtal – andra sysselsättningsåtgärder i stöpsleven

En av de sysselsättningsåtgärder som förberetts inför budgetförhandlingen har klappat ihop i arbetsgruppen, och klyftan mellan parterna verkar ha djupnat sedan förra regeringsperioden. Däremot fortsätter diskussionen om alternativ till pensionsslussen och om aktiv arbetssökning. Regeringens budgetförhandlingar inleds på måndag.

9.9.2020

Kommunskatter stiger trots hjälpåtgärder, tror både regering och opposition

Kommunerna beräknas tappa 1,7 miljarder nästa år i sjunkande intäkter och stigande kostnader. Partierna är överens om att de ska hjälpas av staten, men oppositionen kritiserar att regeringen vill öka kommunernas uppgifter genom att förlänga läroplikten.

Premium

8.9.2020

Statsministern: Sparåtgärder kan inte undvikas, men de kommer senare

Statsminister Sanna Marin (SDP) fick frågor om bland annat UPM:s stängningsplaner i Jämsä under en träff med politiska journalister. Enligt Marin kom hennes uppgifter om lönsamheten bland annat "direkt från fabriken".

5.9.2020

Analys: Därför vann Saarikko, den skickliga kommunikatören

Det är exceptionellt att åsidosätta en sittande ordförande som inte lett partiet i ett enda val. Därför lägger Annika Saarikko sina ord mycket noggrant: Hon lovar inga snabba segrar, och garanterar inget uppehållsväder.

Premium

5.9.2020

Kulmuni i sitt tal: Det har varit ett svårt år

Den politiska debatten på Centerns kongress inleddes med flera inlägg om att lyssna och sluta gnabba: "Tiden för självömkan är förbi".

4.9.2020

Delegater: Ställ inte stad och landsbygd mot varann, bygg upp lagandan

På lördagen väljer Centern ordförande. Oberoende av vem det blir efterlyser partiaktiva en bättre gemensam anda. Besvikelser från förra regeringsperioden hänger också kvar på det lokala planet.