Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

31.3.2020

Ledare: Regeringen, presidenten och maktfördelningen i coronarepubliken

Bevittnar vi mitt i coronaepidemin en maktkamp mellan regeringen och presidenten? Maktfördelningen är fullständigt klar. Sauli Niinistö är ändå allt aktivare på sin presidentpost, också i frågor som inte finns på hans eget bord.

Premium

26.3.2020

Ledare: Begränsningar ska ha gränser

Våra grundläggande rättigheter begränsas i rask takt. Det är viktigt att epidemins framfart bromsas, men också att inskränkningar inte görs med för lätt hand.

Premium

20.3.2020

Ledare: Sunt förnuft, inte överbeskyddande eller respektlöst

Många som är över 70 har reagerat negativt på råden till dem i vår nya coronavardag. Det gäller inte alla, men som vanligt hörs de missnöjda mest. Oberoende av ålder har alla skäl att tänka efter ett varv till.

Premium

17.3.2020

Ledare: Vardagsproblem och stora principiella frågor

I och med att beredskapslagen tillämpas ändras vår vardag drastiskt. Situationen är historisk och berör även stora principiella frågor.

Premium

16.3.2020

Ledare: Historiskt undantagstillstånd i Finland för att skydda de äldre

Det är första gången beredskapslagen tillämpas i Finland i fredstid. De följande fyra veckorna är samhället nästan stängt.

Premium

14.3.2020

Ledare: Ledarskap krävs på alla nivåer – var din egen ledare

Genomslaget för coronarestriktioner har varit snabbt och brett. Statsminister Sanna Marins och president Sauli Niinistös tydliga kommunikation uppskattas för att det är tydligt och därmed lugnande.

Premium

12.3.2020

Ledare: Tuffa åtgärder ska skydda riskgrupper och vårdpersonal

Det är tuffa åtgärder regeringen tar till för att skjuta upp den egentliga epidemin och se till att många inte drabbas samtidigt. Ansvaret faller i slutändan på oss alla.

Premium

11.3.2020

Ledare: Skrota inte asylrätten, värna om den

Diskussionen om åtgärder som i praktiken helt kan skrota rätten att söka asyl är i full gång. Nu gäller det att ha en helhetsbild och inte låta skrämselpropagandan resultera i ett humanitärt lågvattenmärke.

Premium

6.3.2020

Ledare: Som brickor i ett ovärdigt spel

Bilder från gränsen mellan Grekland och Turkiet visar ett vidrigt och ovärdigt spel med människor som spelbrickor. Det ställer EU mot väggen.

Premium

2.3.2020

Rättelse: Rättelse: Ledaren 29.2.2019

I ledaren som publicerades 29.2.2019 om regeringen Marin var antalet ledamöter fel.

29.2.2020

Ledare: Gräl och goda nyheter för regeringen

Början av året har varit jobbig för regeringen men också fört med sig positiva signaler. Regeringsprogrammet och bristen på alternativ håller ihop de fem.

Premium

20.2.2020

Ledare: Världen kan inte stillatigande se på

I den syriska regimens och dess allierades offensiv mot Idlib tas ingen hänsyn till civila. Närmare en miljon är på flykt men kan inte ta sig vidare. Det är inte första gången i Syrien, eller på andra håll, och det gör det ännu värre.

Premium

19.2.2020

Ledare: Utredning i allas intresse, också Haavistos

En av de fyra punkter utrikesminister Haavisto anmäldes för till grundlagsutskottet, går vidare till förundersökning. Det är bra för inga oklarheter får leva kvar.

Premium

15.2.2020

Språklig enfald eller mångfald

Det är dags för en modernisering av språkregistreringen, men det måste göras på ett sätt som garanterar språkminoriteternas rättigheter.

Premium

12.2.2020

Ledare: Visst ska vi ta emot ensamma flyktingbarn

Inrikesminister Maria Ohisalos (Gröna) förslag att Finland ska ta emot ensamkommande flyktingbarn som har fastnat på de grekiska öarna är välkommet. Detaljerna är oklara men det finns bara ett möjligt svar.

Premium

@ginmansu på Twitter

RT @torsten_opinion: Varje tyrann drömmer om att knäcka oliktänkare och kväsa civilsamhället. Coronakrisen erbjuder både en app och ett gyl…

@jiipeeroos @tommywesterlund @ollirehn Jo, ja vet att det är lättare sagt än gjort, och et konstateras också i texten.

Ungern borde ut ut EU skriver @tommywesterlund i Ledare: Ungern ska inte vara ett EU-land hbl.fi/artikel/ungern…

"Man kan leka med tanken hur det hade verkat om regeringen hade förverkligat presidentens förslag. Det hade sett ut… twitter.com/i/web/status/1…