Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

6.10.2020

Finland Europaetta i fågelskådning i helgen

Sex miljoner fågelindivider rapporterades i Europa under skådarevenemanget Eurobirdwatch i helgen. Hela 2,5 miljoner av dem rapporterades från Finland, som därmed än en gång stod för den högsta siffran.

6.10.2020

Tre coronafall upptäcktes på flygvapnets militärövning

Tre reservister som deltog i militärövningen Ruska 20 har testat positivt för coronaviruset. Två av dem deltog i Mellersta Finland, den tredje i Lappland.

6.10.2020

Aalto-universitetet får över 10 miljoner euro för innovationscenter

Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 10,5 miljoner euro till Aalto-universitetet för att inrätta ett center för bioinnovationer. Det ska hjälpa Finland att snabbare gå mot cirkulär ekonomi och växa hållbart.

6.10.2020

Domstolen tar flygekorrens parti – nej till plan att bygga hus i Batteribackens park

En delseger för naturen, utropar Helsingfors naturskyddsförening sedan Helsingfors förvaltningsdomstol har slagit fast att Batteribackens detaljplan i Smedjebacka är lagstridig. Staden får bakläxa för att ha struntat i nya uppgifter om flygekorrens utbredning.

5.10.2020

Svindlare lurade hundringar av godtrogna kunder på nätet

Polisen misstänker en kvinna för ett tjugotal fall av bedrägeri på nätet, främst på Facebook. Kvinnan har tagit betalt för bland annat Marimekkos produkter, men aldrig levererat dem.

5.10.2020

Ljudlös performans för klimatåtgärder – inte mot polisens övergrepp

Rörelsen Elokapina kräver tuffare klimatåtgärder och en politik som respekterar naturens mångfald. Under en ljudlös performans hoppas man att polisen framöver inte ska ingripa med överdrivet våld.

2.10.2020

Omplanterad bandtång trivs i Ekenäs – försöket att återskapa sjögräsängarna överraskade positivt

En klar majoritet av de bandtångsplantor som flyttades från havsbottnen utanför Hangö till Ekenäs i augusti lever och mår bra fortfarande. Resultaten är så lovande att Forststyrelsen ska utvidga skyddsprojektet nästa år.

Premium

1.10.2020

Krossad vass kan ersätta växttorv och gynna Östersjön

Genom att förädla bladvass för trädgårdsodling kan man slå flera flugor i en smäll. Både klimat och miljö vinner då igenvuxna naturmiljöer återställs och kol och näringsämnen avlägsnas från Östersjön.

Premium

30.9.2020

Verklig klimatnytta eller bara gröntvätt? Experter rekommenderar klimatkompensation, men efterlyser gemensamma spelregler

Är det bättre om företag finansierar skogsplantering i Finland eller i Afrika för att klimatkompensera sina utsläpp? Det beror på vad de vill uppnå och vilka aktörer de anlitar, säger experter.

Premium

26.9.2020

Lättare att navigera hälsosamt och tystare i stadstrafiken

Green Paths heter färdplaneraren som ritar upp inte den kortaste rutten, utan alternativa rutter som beaktar den bästa luftkvaliteten eller tystare miljöer i grönområden. Det kan underlätta för pendlaren att göra jobbresan behagligare.

24.9.2020

Kinas nya klimatlöfte kan påverka temperaturprognoserna

Kina har för första gången uttryckt målet att bli koldioxidneutralt. Löftet betecknas som det största i global klimatpolitik sedan Parisavtalet. Det är precis vad Europa behöver när USA inte höjer sina klimatambitioner, säger en analytiker.

Premium

24.9.2020

Amnesty larmar om tortyr och våldtäkter på flyktingläger

Flyktingar och migranter utsätts återkommande för tortyr, sexuellt våld och tvångsarbete på libyska flyktingläger, rapporterar Amnesty. EU samarbetar med Libyen för att dämpa inflödet av flyktingar till Europa.

23.9.2020

Inrikesminister Ohisalo: EU behöver en hållbar asylpolitik för att undvika ett nytt Moria

Det blir tufft att mejsla fram en enhetlig europeisk asyl- och migrationspolitik, men det viktiga är att lösningen blir fungerande och bestående, säger inrikesminister Maria Ohisalo.

23.9.2020

Flyktinghjälpen: Bra med flexibel solidaritet, men problemen kvarstår

EU-kommissionens nya förslag till asyl- och migrationspolitisk lösning kunde fungera i princip, men de riktiga stötestenarna har inte försvunnit någonstans, bedömer Annu Lehtinen på Finlands flyktinghjälp.

21.9.2020

Nollutsläppsdagen utmanar perspektivet: Tänk vilken bra framtid vi kan skaffa oss

Föreställ dig hur meningsfullt livet kunde te sig i en framtid utan klimatutsläpp. Det är en utgångspunkt för de skolelever som uppmärksammar Nollutsläppsdagen i dag.