Patrik Harald

Patrik Harald

Reporter

Twitter @Patrik_Harald
Tel. 0290801325

Senast publicerade artiklar

26.9.2018

Obamas nya liv – så här mycket tjänar han på att föreläsa

I morgon torsdag kommer ex-presidenten Barack Obama till Helsingfors. Deltagarna på Nordic Business Forum betalar mellan 1 600 och 3 700 euro för konferensbiljetten.

24.9.2018

Airiston Helmi har köpt egendom i skärgården för flera miljoner

Företaget Airiston Helmi har sedan 2007 under årens lopp köpt egendom i Åbolands skärgård för flera miljoner euro. En del av holmarna ligger intill viktiga farleder.

24.9.2018

Ägarna fortsätter pumpa in pengar i misstänkta bolaget

Företaget i Åbolands skärgård beviljades i fjol ett kapitallån på 5,5 miljoner euro – räntefritt och utan säkerhet. Ägarna fortsätter att pumpa in pengar i bolaget trots att dess officiella verksamhet är marginell.

24.9.2018

Kampanj: Mänskliga rättigheter ska respekteras i alla produktionsskeden

En ny kampanj kräver att företagen ska ta större ansvar när det gäller hur mänskliga rättigheter respekteras i produktionskedjorna. Målet är en ny lag om företagsansvar.

22.9.2018

Expert: Så länge måste du spara för att kunna sluta jobba

Även om man sparar en stor del av sin inkomst tar det 20–40 år innan kapitalet blivit så stort att man kan leva enbart på avkastningen. Att bli ekonomiskt oberoende är en kittlande tanke, men inte alltid realistisk, säger experter.

20.9.2018

Hennes tips till utlänningar: integrera er på svenska!

Allyana Thomas har ett tips till utlänningar som lättare vill integrera sig i Finland: gör det på svenska! – Finlandssvenskarna borde bli bättre på att berätta om den här möjligheten, säger hon.

13.9.2018

"Ingen anledning till panik" – så här fel hade experterna om finanskrisen

Effekterna av Lehman Brothers konkurs blir små i Finland. Det trodde många experter dagarna efter den 15 september 2008. I själva verket blev Finland ett av de EU-länder som drabbades värst. Vi har dykt i arkivet.

13.9.2018

Överraskning att systemet kollapsade – nu berättar finanstopparna om krisen

– Jag vill helst inte tänka på det. Det säger Nasdaq Nordics vd Lauri Rosendahl om Kaupthing Banks konkurs för tio år sedan. Risto Murto på pensionsbolaget Varma minns hur telefonerna tystnade och förtroendet för banksystemet frös fullständigt.

12.9.2018

Betala med ansiktet – HBL testade nya tekniken

Snart räcker det med att visa upp sig för att kassan ska ta betalt. Det tar bara cirka sju sekunder, vilket är snabbare än vid kort- och mobilbetalningar. Samtidigt varnar kritiker för ett övervakningssamhälle.

12.9.2018

Frivilliga gör sig redo om katastrofen slår till – så här bekämpas olja på Hangö udd

Att städa upp efter en oljeolycka är resurskrävande och då behövs frivilliga som kan sin sak. – Jag hoppas att jag aldrig behöver använda den här kunskapen på riktigt, säger Laura Allen som deltog i oljebekämpningsövningen på Hangö Udd.

8.9.2018

Frivilliga gör sig redo om katastrofen slår till – så här bekämpas olja på Hangö udd

Att städa upp efter en oljeolycka är resurskrävande och då behövs frivilliga som kan sin sak. – Jag hoppas att jag aldrig behöver använda den här kunskapen på riktigt, säger Laura Allen som deltog i oljebekämpningsövningen på Hangö Udd.

8.9.2018

Hans muminmugg såldes för 7 550 euro

7 550 euro. Det blev priset på Thomas Riskas muminmugg när auktionstiden gick ut på lördagen. – Det är ganska mycket pengar för en mugg som ursprungligen kostade 36 euro, säger Riska.

5.9.2018

Småsparare dumpade inhemska bolag – köpte cannabistillverkare

Finländska småsparare har i augusti minskat på inhemska aktier i portföljerna, men köpt kanadensiska cannabistillverkare. Det visar statistik från Nordnet.

4.9.2018

Positivt kreditregister föreslås i kampen mot överskuldsättning

Ett så kallat positivt kreditregister borde införas i Finland för att motverka problemen med överskuldsättning. Det föreslår en utredning som överläts till justitieminister Antti Häkkänen på tisdagen.

2.9.2018

Oljetanker utrustas med rotorsegel från Helsingforsföretag

Världens största rotorsegel, utvecklade av Helsingforsföretaget Norsepower, har installerats på tankfartyget Maersk Pelican. Syftet är att minska fartygets energiförbrukning och utsläpp med uppemot 10 procent.

@Patrik_Harald på Twitter

Tänkvärt om framgångens baksida hbl.fi/artikel/jag-vi…

https://t.co/Fm82jg4j3V

Krav på större ansvar av företagen https://t.co/lSD0vBcQPX #ykkösketjuun

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende, men hur realistiskt är det? https://t.co/l7Mzzd2TAA #ekonomi #aktier

https://t.co/cU1vqcoSZy