Nina Weckström

Nina Weckström

Reporter

Tel. 0290801386

Senast publicerade artiklar

19.3.2017

Hiedanranta –flaggskeppet för framtidens Tammerfors

Hiedanranta blir det nya flaggskeppet för framtiden i Tammerfors och förenar alla element som präglar den nuvarande staden. Här ska man sammanföra insjölandskapet med industrihistoria.

19.3.2017

Succé för ny stadsdel i skogen

Tammerfors svar på Arabiastranden i Helsingfors. Så skildrar Susanne Tullila sina nya hemkvarter i Vuores. Vuores är också favoriten hos fastighetsmäklare i Tammerfors som redan nu ser området som en framgångssaga.

19.3.2017

Tammerfors har lagt i en högre växel

Helsingfors är ingalunda den enda orten i Finland som upplever tillväxt. Till städer som sjuder av nytt liv hör Tammerfors. Den allmänna bedömningen är att staden har lagt i en högre växel.

19.3.2017

Som en liten stad i storstaden

I Nordens största inlandsstad, Tammerfors, är den svenskspråkiga befolkningen en spillra, men en högst livskraftig sådan. Vi är ungefär lika många som alla i Kaskö stad. Det säger en av de centrala gestalterna i språkön, rektor Ronny Holmqvist.

11.3.2017

"I Kvarnbäcken är det lätt att bo med barn"

Visst kan man bo i Kvarnbäcken. Både i en etta eller i mycket större. Och bo gott i ägarboende, hyreslägenhet eller bostadsrätt. Kvarnbäcken i östra Helsingfors är förorten som väcker intresse i synnerhet bland barnfamiljer.

17.2.2017

Byggmästaren har praktiskt jobb med synligt resultat

Hammaren hålls stadigt i handen på henne, Wilma Lapiolahti som tar examen som byggmästare i vår. Fast studierna på Novia har gett mersmak och hon ska bygga på med ingenjörsexamen.

17.2.2017

Utsikten att få jobb är väldigt bra i byggbranschen

Bristen på erfaren arbetsledning i byggbranschen bådar gott för blivande byggmästare. Möjligheterna att få jobb efter examen är utmärkta, och sektorn kring att bygga nytt eller renovera gammalt går dessutom på högvarv i synnerhet i tätorterna.

11.2.2017

Arkitekten Dorte Mandrup gillar vilda vinklar

Ingenting är omöjligt. Men arkitekturen ska ha ett sammanhang och relatera till sin omgivning. Danska stjärnarkitekten Dorte Mandrup ritar hus med djärva former, vågade vinklar. Nutida hus med räckvidd överallt.

6.2.2017

Rara hus i Kronohagen söker förmögen köpare

Stadd i kassa och pigg på att investera i byggnader? Alla tiders objekt ligger som på en bricka i Kronohagen.

1.2.2017

Nytt norskt nedslag i Helsingfors

Norges mest kända arkitektbyrå, internationellt erkända Snöhetta genomför sitt första finländska projekt i Hagnäs. Snöhetta har ritat det vinnande förslaget till det nya hotellet på Hagnäskajen.

27.1.2017

Veterinärmedicinska lockar främst flickor

Ungefär tio procent av de sökande är pojkar, och en lika stor andel kommer in. Majoriteten är ambitiösa högpresterande unga kvinnor, och veterinärskrået blir allt kvinnligare. Några manskvoter är ändå inte aktuella.

27.1.2017

Många långa kurser för blivande veterinär

Sex år av studier, strama studier som förutsätter ständig närvaro, stor flit och stark disciplin. Men som utbildad veterinär finns jobb i sikte. Men allra först gäller det att klara urvalsprovet. Inte ens det är lätt.

27.1.2017

Prepkurser - dyra men med resultat

Juristklubben Codex visar gott resultat om man mäter framgång i urvalsprovet efter prepkurs. Hela 98,8 procent som har blivit antagna för juridiska studier vid Helsingfors universitet har gått kursen mellan 2013 och 2016.

27.1.2017

Inte en chans utan prepkursen

Nicholas Sundell är första årets studerande på odontologiska institutionen vid Helsingfors universitet. Han kom in på första försöket, och är helt övertygad om att det aldrig hade lyckats utan prepkursen.

21.1.2017

Tolv år senare: Kvarteret Victoria snudd på färdigt

Bostadsaffären var som att köpa grisen i säcken. Men köpet visade sig vara en angenäm affär av bästa sort. Matilda Backholm och hennes familj hör nu till de boende i kvarteret Victoria på Busholmen. Det nyaste projektet i kvarteret är 14 konstnärslägenheter som Svenska kulturfonden genomför.