Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Kulturchef

Kulturchef

Senast publicerade artiklar

26.6.2020

Impuls: Skadegörelsen i spåren av Black lives matter har åstadkommit det som demokratin inte förmått

Först då rörelser som Black lives matter, metoo och Fridays for future utmanat de gängse spelreglerna, har de i någon mån också varit framgångsrika. Den självgoda liberala demokratin behöver idka självrannsakan, skriver Fredrik Sonck.

Premium

16.6.2020

Vårt innersta begär är att Den Andre ska vara ett begärande subjekt

Att människor investerar en stor del av sin identitet på sociala medier gör oss sårbara för manipulation. – I vårt identitetsbygge finns investeringar som vi inte är medvetna om, säger filosofen Niklas Toivakainen som disputerar på tisdagen.

Premium

12.6.2020

Sista konstpärlan är tryckt – men alla finns kvar på HBL.fi

Torsdagen den 11 juni avslutade Kjell Andersen och HBL Kultur den 20-delade serien Pärlor från konstens historia. Läsarresponsen har varit riklig och god. "Det har varit riktigt roligt!" säger Andersen själv.

5.6.2020

Essä: I 75 år har Pippi Långstrump krafsat på själen – men det är Tommy som är berättelsernas osannolika barn

Snäll, stark och morsk? Inte alltid – den ikoniska bilden av Pippi Långstrump är ofullständig och lite falsk. Ibland visar hon mobbartendenser, ibland lyser en svag självkänsla igenom. Och förstås finns hon bara i Tommys och Annikas fantasi, skriver Fredrik Sonck.

Premium

4.6.2020

Impuls: Varför skulle man inte avsky USA?

Avskyn mot USA springer ofta ur en vilja till solidaritet med amerikaner, som inte erkänns som amerikaner.

Premium

24.5.2020

Impuls: Coronavåren är slut, men också höstens kultur äger rum i krisens skugga

Den vidare, kritiska frågan kring digital scenkonst är vad som är konstnärligt försvarbart och vad som är nödlösningar eller estetiska kompromisser.

Premium

16.5.2020

Krönika: Sveriges coronastrategi har fungerat lika bra som Finlands – i Göteborg och Malmö

Västra Götaland och Skåne påminner om det man i vetenskapliga sammanhang kallar svarta svanar: observationer som gör att en given slutsats inte längre är given.

Premium

15.5.2020

Monika Fagerholm får Selma Lagerlöf-priset

Författaren Monika Fagerholm är årets mottagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris: – Jag har vetat om det sen februari, men är fortfarande till mig, säger hon till HBL

14.5.2020

Mats Liljeroos har sett barriärerna mellan genrer och stilar falla

För HBL:s läsare är Mats Liljeroos kanske mest känd som expert på klassisk musik, men i själva verket är han en musikalisk allätare: – Jag är ju uppvuxen med Svensktoppen och som ung var jag ett stort Slade-fan!

Premium

12.5.2020

Stora fondbidrag till dokumentär om Jörn Donner och Virala genier 2

Svenska kulturfonden och föreningen Konstsamfundet har i maj beviljat nästan 600 000 euro till film-, tv- och medieproduktioner.

8.5.2020

Impuls: Lidls varumärke borde vara en allmänning

De ekonomiskt mäktiga har – till skillnad från de politiskt mäktiga – unika möjligheter att med kommunikativt våld kolonisera vårt offentliga rum och vårt allmänna medvetande.

Premium

26.4.2020

Impuls: Argh! Om vreden inte är blind så är den tunnelseende

Donald Trumps brinnande vrede verkar fylla en dubbel funktion: hans uppblåsta orerande bekräftar inte bara hans "expertis", utan också hans "uppriktighet".

Premium

21.4.2020

Museiverket frågar: Vilka är Finlands viktigaste kulturarvsplatser?

I mars 2021 ska Museiverket skicka in sin första ansökan om det europeiska kulturarvsmärket för kulturarvsplatser i Finland. Nu ber man allmänheten om idéhjälp och ordnar en nätverkstad till stöd för ansökningsprocessen.

18.4.2020

Krönika: Varför tusan behöver vi en president?

Sina undersåtar har Sauli Niinistö resolut tagit i örat då de slarvat med karantänen, väl medveten om att det masochistiska folket älskar handen som agar.

Premium

17.4.2020

Ny doktorsavhandling: "Naturen skriver in sig själv i människors verk"

Traditionellt tänker vi att det är människor som skriver böcker om naturen. Men om vi ska tro den materiella vändningens tänkare har också naturen – till exempel i form av tarmbakterier – ett finger med i spelet när litteratur blir till.

Premium