Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Kulturchef

Kulturchef

Senast publicerade artiklar

14.8.2019

Barnlitteraturen mår väl, säger forskare

Från och med onsdag samlas 500 forskare från hela världen i Stockholm för att delta i världens största återkommande barnlitteraturkonferens. – Kunskap om finländsk barnlitteratur går nu på export, säger ÅA-forskaren Mia Österlund.

Premium

20.7.2019

Också innan 1969 reste människan till månen

Långt innan Neil Armstrong tog sitt lilla stora steg på månen reste människan dit – med litteraturens och filmens hjälp. Fredrik Sonck minns tre berömda månresor innan 1969.

Premium

18.6.2019

Michel Ekman vann årets Hans Ruin-tävling

Med "stor beläsenhet och språkligt rik kontemplation" vann HBL:s medarbetare Michel Ekman årets upplaga av Hans Ruin-tävlingen.

16.6.2019

Impuls: Svenska Yles sätt att göra public service minskar den mediala mångfalden i Svenskfinland

Med ena handen minskar Svenska Yle mångfalden genom att lägga ner radioprogram av klassiskt public service-snitt. Med andra handen minskar man mångfalden genom att storsatsa i den lilla nisch av textbaserad webbjournalistik där privata medier ser sin rimligaste chans att hitta läsare och finansiering.

Premium

12.6.2019

Bokrecension: Det är svårt att ta Horace Engdahl på fullt allvar – knappast meningen heller

Det kan vara intressant att pröva Horace Engdahls tankelekar och provokationer. Men hans bok De obekymrade bygger på en premiss som inte känns helt okej, skriver Fredrik Sonck.

Premium

6.6.2019

Kommentar: En utmärkt satsning, Kulturfonden

Detta är det bästa som hänt kritiken i Svenskfinland på år och dar, skriver kulturchef Fredrik Sonck.

Premium

6.6.2019

Svenska kulturfonden viger 380 000 euro för kulturkritik

Den finlandssvenska kulturkritiken har under flera år varit satt under press. Det är anledningen till att Svenska kulturfonden nu satsar 380 000 euro på att stärka kritiken på svenska i Finland.

3.6.2019

Svenska Teatern blir nationell huvudscen: "Det är historiskt"

Det nya regeringsprogrammet är mycket glädjande för den svenska teaterkonsten i Finland, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.

Premium

27.5.2019

Impuls: Bara Jesus kan frälsa världen

Daenerys Targaryen var Kristusgestalten som besteg ett likbål, återuppstod som drakmoder, föll för maktens frestelse för att slutligen förrådas med en kyss. I sista säsongen blev Game of Thrones ganska konventionell fantasy, skriver Fredrik Sonck.

Premium

11.5.2019

Impuls: Israel bygger de murar som Eurovisionen var tänkt att riva

Personligen har jag förståelse för bojkotten: dels är den israeliska statens politik problematisk både folkrättsligt och moraliskt, dels strider den så uppenbart mot andan i Eurovisionsprojektet, skriver kulturchef Fredrik Sonck.

Premium

5.5.2019

Yle Vega ökar mängden finlandssvensk musik

Publikundersökningar och publicistiska diskussioner har fått Svenska Yle att tänka om. Nu ska andelen finlandssvensk musik i Yle Vegas flöde öka, skriver man i ett pressmeddelande.

Premium

4.5.2019

Krönika: Storebror sitter på vår mikro och lystrar

I en mansålder har intellektuella över hela världen påmint om DDR, citerat Orwell och varnat för övervakningssamhället – och så sitter en potentiell Storebror mitt i allt på vår mikro och pöser som en välkommen gäst.

Premium

30.4.2019

Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson startar en ny litteraturpodd

Vänskap, klimatångest, flickvänsrollen. Dessa teman och många fler kan lyssnarna se fram emot då Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson startar en litteraturpodd i samarbete med HBL. Det första avsnittet av Samtal med vänner har premiär tisdagen den 7 maj.

24.4.2019

Stor uppslutning när Borgå hyllar Joakim "Jocke" Lybeck med festival

Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck omkom plötsligt i en olycka 2017. Till hans minne ordnas nu musikfestivalen Nou paha.

17.4.2019

Tv-recension: Med hopp om ett värdigt slut för 2010-talets stora episka tv-saga

Game of Thrones var med när tv fullt ut blev globalt. Fredrik Sonck har svårt att inte reflektera över tidens flykt då han nu ser de sista avsnitten.

Premium