Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Kulturchef

Kulturchef

Senast publicerade artiklar

2.10.2020

Krönika: Högläsning är ett nöje – också för pappa

Högläsningen är lustfylld, inte bara som ett sätt att umgås med barnen, utan också för mig personligen, också intellektuellt.

Premium

30.9.2020

Ord står mot ord i storgräl om Johanna Holmströms Märta Tikkanen-biografi – ”Min vilja respekterades inte”, hävdar Tikkanen

”Totalt respektlöst mot det jobb jag gjort", säger Johanna Holmström. ”Min vilja respekterades inte", säger Märta Tikkanen.Arbetet med biografin över en av Svenskfinlands internationellt mest kända författare slutade i en härdsmälta.

Premium

29.9.2020

Åländska emigranter inspirerade Sebastian Johans debutroman: "Det tog inte många generationer att glömma att vi var flyktingar”

Det finns många paralleller mellan emigrationen till Nordamerika i början av 1900-talet och dagens migranter som slussas genom förläggningar, skickar surt förvärvade pengar till släktingar i andra världsdelar eller oroar sig för krig som drabbat deras gamla hemländer.

Premium

18.9.2020

Svenska Teatern gör stora repertoarförändringar – vårens föreställningar av Mary Poppins flyttas till nästa höst

På grund av coronapandemin ser sig Svenska Teatern tvungen att göra stora förändringar i spelplanen. Hösten 2020 hoppas man att förflyter planenligt, men våren 2021 skakas om.

14.9.2020

SLS satsar på virtuellt showbetonat litteraturjippo för att ersätta bokmässan – HBL med som arrangör

De bidde ingen fysisk bokmässa vare sig i Göteborg eller Helsingfors. Men nu satsar Svenska litteratursällskapet ett sexsiffrigt belopp på ett virtuellt litteraturjippo den 4-6 december: – Det blir showbetonat, avslöjar marknadsföringschefen Agneta Rahikainen.

13.9.2020

Essä: Det dolda privilegiet – om den tysta acceptansen för ett samhälle där smarta människor lever längre, tjänar bättre och värderas högre

Egenskaper som intelligens och stresstålighet är svåra att påverka för individen, och kan ha stor betydelse för hur ett människoliv artar sig. Hur rimligt är det att kunskapssamhället belönar just dessa förmågor med pengar, välmående och social status? undrar Fredrik Sonck i sin essä.

Premium

5.9.2020

Impuls: Dags att sluta idealisera globaliseringens oligarker

Teknologin har potential att befria oss, men ser man sig omkring är det uppenbart att den alltför ofta nyttjas för att förslava oss. Vi behöver göra upp med oligarkerna och deras förföriska pojkrumsdrömmar.

Premium

28.8.2020

Göran Schildt ville bäras framåt av sina olyckor

Faderns självmord, skottskadan i underlivet, en akademisk karriär som han vände ryggen, hatstormen efter att ha avsagt sig sin finlandssvenska identitet. – Jag är lite avundsjuk på den sorglöshet som Göran Schildt kan visa upp, säger historikern Henrik Knif, vars biografi över honom utkommer i september.

Premium

26.8.2020

Impuls: Bara Mannerheim kan förmå den finländska mannen att bära munskydd

Det finnes förvisso inget ljuvligare öde än att dö för fädrens land, men bär ändock med tapperhet ditt munskydd: Släpp ingen djävul ur din trut, håll ut en stund ännu!

Premium

21.8.2020

Mer kultur och feminism med Taxen & terriern: #11 Att hata bröllop!

Podcasten Taxen och terriern är tillbaka. I höst utkommer podden varannan vecka.

20.8.2020

Helsingfors bokmässa ställer in – blir digital i stället

Det blir ingen fysisk bokmässa i Helsingfors i slutet av oktober. Det meddelade arrangören under torsdagen.

18.8.2020

Kommentar: 150 000 helsingforsare med ett annat modersmål

Mest tankar väcker förslagets inneboende medvetenhet om att Helsingfors står inför rätt stora demografiska förändringar, och att dessa rimligtvis också måste få synas i stadens kulturliv.

Premium

18.8.2020

Visionen: Helsingfors ska bjuda på gratis kollektivtrafik till och från teatern och konserten

Kulturinstitutionerna ska blicka utanför centrum, Hanaholmens kraftverk ska bli ett kulturcenter och andelen konstämnen i skolorna ska öka. Stadens arbetsgrupp har presenterat sina visioner för konst och kultur i Helsingfors 2030.

15.8.2020

Impuls: Kulturministrar i coronatider

Ytligt sett kan det alltså framstå som om det finländska kulturlivet har det bättre förspänt än det svenska, men det finns absolut inga garantier för att kulturhösten kan äga rum som planerat.

11.8.2020

I Mumindalen är alla värdiga och intressanta

Bränn förbudsskyltar på Snusmumrikens lägereld, gunga på teaterråttan Emmas flytande tiljor eller ta en titt i Bisamråttans boksamling. Nationalmuseets muminutställning innehåller något för både stora och små.

Premium