Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Kulturchef

Kulturchef

Senast publicerade artiklar

10.10.2019

Impuls: Obligatoriet är uppfyllt

Valet av litteraturpristagare innebär knappast någon särskild politisk markering i förhållande till förhandssnacket, skriver kulturchef Fredrik Sonck.

6.10.2019

Över daggstänkta berg i Koli nationalpark – vandring är ett fantastiskt barnäventyr

Finns det något mer ursprungligt sätt att resa än att vandra? Visst är det tungt med höga berg och långa dagar, men så länge nya naturupplevelser och en och annan chokladbit väntar runt nästa krök klagar ingen på färdens besvär.

Premium

6.10.2019

Impuls: Tänk om problemet inte är för lite läsning – utan för mycket text?

Läsaren behöver rum fria från text, där litteraturen får plats att i mig återgå till det ordlösa därifrån den en gång kommit. Det som är ordlöst i författaren är ordlöst också i läsaren, skriver Fredrik Sonck.

Premium

3.10.2019

262 haikudikter – och fler blir det

De öppna finlandssvenska haikumästerskapen inspirerar HBL:s läsare, men inte heller journalisterna på redaktionen kan hålla fingrarna i styr. Politiska reportern, ledarskribenten och musikredaktören har bytt den journalistiska prosan mot poesin.

27.9.2019

Impuls: Greta Thunberg och sagan om den eviga tillväxten

Det liberala och rödgröna gullandet med Greta Thunberg är hycklande. Många vill stjäla en del av hennes stjärnglans, men hur vore det att i stället lägga beslag på hennes tillväxtkritik?

Premium

24.9.2019

Nu ska det svenska Finland synas på Wikipedia – fonderna satsar stora belopp

Inom ramen för Projekt Fredrika ska Wikipedia matas med artiklar om personer, orter och fenomen som är viktiga för det svenska i Finland.

18.9.2019

Över 100 bidrag i haikutävlingen

I mången läsare bor en poet. På onsdag morgon inkom bidrag nummer 100 i HBL:s öppna finlandssvenska haikumästerskap.

16.9.2019

Svenska Teaterns porträttarkiv har öppnats för allmänheten

Svenska litteratursällskapet publicerar över 2 000 historiska porträttbilder ur Svenska Teaterns arkiv på nätet. Bilderna är fritt tillgängliga för allmänheten.

13.9.2019

Haikuexperten tipsar: ”Det ska inte finnas några utfyllnadsord”

Författaren Robin Valtiala är den verkliga haiku-experten i HBL:s urvalsjury. Förutom att han själv skrivit och publicerat haikudikter har han översatt haiku till svenska från både katalanska och japanska.

Premium

13.9.2019

HBL utlyser finlandssvenska haikumästerskapen – kan du skriva en vinnande kortdikt?

Att skriva en haiku är att skapa en miniatyrvärld på sjutton stavelser. Vem som helst kan göra det, men att göra det riktigt bra – det är svårt. Har du vad som krävs för att vinna HBL:s tävling?

7.9.2019

Krönika: Städa kisshissarna, Helsingfors!

Hissåkarna utgör en grupp människor som är mer sårbara i det urbana rummet än genomsnittsmedborgaren. Och jag tror att många inte bara äcklas av urinstanken, utan också förknippar den med en vag känsla av fara.

Premium

7.9.2019

Essä: "Feministikonen" och "gubbsjuka islamofoben” skriver om samma dystopi, på samma sätt

Ytligt sett är Margaret Atwood och Michel Houellebecq två motpoler på den litterära parnassen. Men parallellerna mellan dystopierna Tjänarinnans berättelse (1985) och Underkastelse (2015) är förvånansvärt många, skriver Fredrik Sonck.

Premium

5.9.2019

Bokrecension: Juha Itkonen och Kjell Westö odlar sin sårbarhet, men stryker ingen medhårs

Populism, mansroller, metoo och klimat. Tvivel, livskriser och tillkortakommanden. Juha Itkonens och Kjell Westös brevbok räds varken det personligt eller politiskt känsliga.

Premium

1.9.2019

I podden Vetskap får forskarna tala till punkt

På tisdag är det premiär för podden Vetskap. I nio avsnitt talar forskare inom samhällsvetenskap och humaniora om allt från vaccinmotståndare till mångspråkighet i litteraturen: – Podden är ett perfekt format för forskare att nå ut, den är både populär och personlig, säger programledaren Hanna Nordenswan.