Fredrik Häggman

Fredrik Häggman

Reporter

Senast publicerade artiklar

12.10.2020

Vårdare och it-kunniga hett eftertraktade trots krisen

Beskeden om permitteringar och samarbetsförhandlingar har duggat tätt sedan våren. Men samtidigt är vissa yrkesgrupper hett eftertraktade. En kris kan ofta vara startskottet till ett jobbyte, säger en expert som HBL har talat med.

Premium

12.10.2020

Centralhandelskammaren: Företagen har tappat förtroende för att regeringen ska kunna sköta krisen

Företagens förtroende för att regeringen ska kunna sköta coronaepidemin och dess ekonomiska konsekvenser har minskat markant sedan maj. Det visar en färsk enkät.

8.10.2020

Aktia kasserade aktiepott värd nästan 7 miljoner

Aktias aktiekurs tog ett kliv uppåt under veckan, efter att bolaget meddelade att en dryg procent av aktiestocken makuleras.

Premium

3.10.2020

Slushs nya vd fick skrota alla planer efter två månader på jobbet

Slush var ett av de första massevenemangen som ställdes in då epidemin blev ett faktum i Finland. Men varken viruset eller bristen på företagsmässor har stoppat kapitalflödet till uppstartssektorn. Trots orosmolnen kan 2020 bli ett nytt rekordår.

1.10.2020

Skogsindustrin ger upp sin förhandlingsposition

Skogsindustrin vill se lokala förhandlingar mellan arbetsgivare och anställda i stället för allmänt bindande kollektivavtal. Facken överraskas av manövern, som beskrivs som mycket beklaglig.

Premium

1.10.2020

Ny finsk verkstadsjätte föds då Konecranes och Cargotec fusioneras

Konecranes och Cargotec, som båda har sitt ursprung i hisskoncernen Kone, planerar en sammanslagning. Namnet på det nya bolaget är ännu inte klart.

26.9.2020

Flera börsbolag flaggar för bättre resultat än väntat

Kone, Marimekko, Kesko, Verkkokauppa, Oma Sparbank – flera börsbolag ger positiva vinstvarningar då kvartalet lider mot sitt slut. Men ur ett bredare perspektiv har börsrallyt bedarrat de senaste veckorna.

Premium

26.9.2020

Få företag klarade kriterierna för kostnadsstöd

Tack vare regeringens kostnadsstöd kunde guldsmedsföretagaren Tina Tillander pusta ut. Hennes företag är dock i minoritet bland sökandena – kriterierna har beskrivits som hårda och bara 120 av de 300 miljoner euro som reserverades har delats ut. En andra stödrunda övervägs, säger näringsminister Mika Lintilä.

Premium

24.9.2020

Konsortium vill köpa ut papperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö från börsen – aktien rusar

Budet skulle ge bolaget ett värde på 2,1 miljarder euro.

20.9.2020

800 finländska namn i stor kinesisk dataläcka

Många mer och mindre kända finländare är uppräknade i den databas med 2,4 miljoner namn som nu har läckt ut till medier från ett kinesiskt bolag. Läckan ger ett klumpigt intryck, men ligger i linje med hur den kinesiska underrättelsetjänsten jobbar, säger en forskare som HBL har pratat med.

Premium

17.9.2020

Finlands nationalmuseum återbördar gravfynd och kvarlevor efter pueblofolket i Colorado

Kvarlevorna och gravföremålen har funnits i nationalmuséets samlingar i över hundra år.

17.9.2020

Robotgräsklippare, högre gräs och gåsstaket – Helsingfors försöker bli kvitt de vitkindade gässen

De senaste åren har Helsingfors stad försökt stoppa de vitkindade gässen från att beta i stadens parker. Försöken fortsätter i höst, bland annat genom att sätta upp fler staket i Brunnsparken, säger stadsmiljösektorn i ett svar på en fullmäktigemotion om att stoppa fåglarnas framfart.

16.9.2020

Senatstorgets uteservering besöktes av 400 000 kunder och gav jobb åt 250 personer

Senatstorgets uteservering var ett bra exempel på hur man kan använda det offentliga rummet på nya sätt, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

11.9.2020

Turismbranschen är försiktigt positiv till nya regler

Resebranschen har fått efterlängtade besked om lättade reserestriktioner – men frågan är hur mycket av turismen som kan räddas.

Premium