Elsa Kemppainen

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.10.2017

Enligt Bobath är du aldrig fullärd

Cecilia Löfgren arbetar enligt Bobathkonceptet, en form av rehabilitering som riktar sig till personer som har skador i det centrala nervsystemet – med fokus på individen. Att snabbt skickas hem med en käpp som stöd får ge vika för långsikt och balans. Snart håller Löfgren sin egen första kurs i Ekenäs.

21.10.2017

Influensan tar nya former varje år

I fjol var influensaepidemin kraftig, och hälsocentralerna väntar med spänning på vad årets version har att erbjuda. Om allt går enligt sedvanlig tidtabell börjar enstaka fall av influensa dyka upp under de kommande veckorna.

20.10.2017

Trakasserierna sitter i kulturen

Kampanjen #Metoo har satt sexuella trakasserier under lupp på sociala medier under den senaste veckan. – Övergrepp kan drabba vem som helst, men de drabbar inte alla lika mycket, säger genusvetaren Nina Nyman.

19.10.2017

Kariskatt kan ha blötts i giftigt medel

Chocken var stor när Karisbon Emilia Nybergs katt kom hem dränkt i något som osade eldningsolja. – Tyvärr kan vi inte fråga katten hur det gick till, därför förblir många av den här sortens fall olösta, säger veterinär Hanna Knaapinen.

19.10.2017

Slit-och-släng äventyrar hantverket

Allting var inte bättre förr – men skorna var det. Skomakaren Jarmo Aaltonen har följt med livet på Köpmansgatan i Karis från sin lilla butik i snart fyrtio år. Han är orolig över att yrkeskunskapen försvinner då dagens melodi är att köpa nya skor i stället för att laga de gamla.

18.10.2017

"Utan reflex är du som en grå fläck"

– Det spelar ingen roll om du så ser ut som en julgran, bara du syns, säger Camilla Fri-Bergström vid Raseborgspolisen. Utan reflex smälter du in i omgivningen, det vet åtminstone sjätteklassare i Katarinaskolan i Karis.

14.10.2017

Han är Finlands röst i skogsfrågor

– Jag tror inte att man ute i Europa kan förstå hur mycket skog och hur lite människor vi har i det här landet, säger skogsexperten Ilpo Puputti. Tenalabon bevakar den finska skogsbranschens intresse på EU-nivå.

9.10.2017

Erik Lindroos breddar blicken i svampskogen

Kantarell och trattkantarell känner de flesta igen, men hur står det till med blodriska eller örsopp? Erik Lindroos är en mästare på att klara sig i skogen, och vad speglar naturens mångfald bättre än svampskogen. Vi går på upptäcktsfärd.

7.10.2017

Rekoringen en livsstil för småodlare – också i Ingå

Nytta, nöje och litet business för hela familjen. Rekoringarna i Raseborg har blivit en livsstil för många småodlare. Och i Ingå är man entusiastisk över starten som gått över förväntningarna.

26.9.2017

Äldre i Hangö efterlyser gemenskap och samarbete

Låt de närstående dra en del av lasset, säger aktiva i Hangon kansalliset seniorit. – Svag och gammal behöver inte betyda ensam.

25.9.2017

Perspektivet gör historien på Elverket

– Inom konsten ska vi inte undvika mörka tider och mörka händelser, utan bearbeta dem. Det kan hända igen, säger kurator Juha-Heikki Tihinen vid Pro Artibus. Carl Sebastian Lindbergs videokonst om nationalism ställs ut på Galleri Elverket i Ekenäs.

22.9.2017

Flexibilitet krävs när arbetet förändras

Statiskt ger vika för rörligt, reglerat för individuellt i framtidens arbete. – Att förändras är sällan smärtfritt eller enkelt, säger Paavali Kukkonen som är expert på framtidens arbete.

22.9.2017

Företagaren är fri – på gott och ont

Om ingen vet vem du är får du inga kunder. Livet som företagare är ett ekorrhjul, men Emilia Nyberg är glad så länge det snurrar – att stagnera vore värre. Den kreativa företagaren blir bara vanligare medan kontorsjobben försvinner.

21.9.2017

The Freez vågar vara annorlunda

– Man måste våga vara annorlunda, som Lordi i Eurovisionen. Den starka gemenskapen driver Ekenäsbandet The Freez som deltar i tävlingen MGP om en dryg vecka.

17.9.2017

Frivilliga ger innehåll i livet

Vardagsänglar, vänner, frivilliga. De har många namn, men en klar uppgift: skapa mening och gemenskap i en tillvaro som annars kan bli ensam. Nu ordnas en utbildning för frivilligarbetare som lättare ska nå fram till äldre i behov av en vän.