Annika Rentola

Reporter

med fokus på hälsa och medicin.

Senast publicerade artiklar

14.11.2019

Finländare i våldsamt Hongkong: "Demonstranter och polis inte intresserade av utlänningar"

Finländarna i Hongkong drabbas närmast av trafikproblem när demonstranter stänger av vägar och hindrar trafiken.– Utlänningar är inte intressanta för dem, säger Jussi Lehmuskallio, som bor och arbetar i Hongkong.

13.11.2019

Nordiska studenter uppmanas lämna Hongkong – också finländare på utbyte har packat väskorna

Helsingfors universitet har nu lyckats kontakta alla sina utbytesstuderande i Hongkong, där oroligheterna eskalerar. En del studerande har valt att lämna studieorten och sätta sig i trygghet.

Premium

3.11.2019

Mikrobcocktail kan lösa problem med sårig hud

I framtiden kan ett urval hälsofrämjande mikrober öka livskvaliteten hos personer med sårig och inflammerad hud. Särskilt de med atopisk hy eller psoriasis kan få hjälp.

Premium

31.10.2019

Tarmens koppling till hjärnan får i gång årets unga neurolog

Samspelet mellan hjärna och tarmbakterier är ett hett tema på flera håll i världen just nu. I Finland har neurologen Filip Scheperjans upptäckt samband som på sikt kan hjälpa patienter med Parkinsons sjukdom.

Premium

28.10.2019

Smart klinik arbetar för bättre tandvård i Helsingfors

Tandvården i Skomakarböle i Helsingfors testar nu nya arbetssätt för att patienterna ska få sina tänder och munnar omskötta så effektivt som möjligt.

Premium

26.10.2019

Höstmörkret kan ge lågtryck i humöret – helt normalt, säger psykologen

Natten till söndag glider Finland än en gång in i vintertid – eller normaltid, vilketdera begreppet man föredrar. När klockorna ställs om natten till söndag gäller det för var och en att välja vad man gör med sin extratimme.

16.10.2019

Arbetare vid skeppsvarvet i Åbo har drabbats av pneumokocksmitta

Vanligen vårdas 700–800 finländare för allvarliga följder av pneumokocksmitta varje år, men epidemier är ovanliga.

Premium

15.10.2019

Hur långt ska höstlovet vara? Två dagars lov utvärderas i Helsingfors i höst

Just nu finns inga samlade uppgifter om hur många familjer i Helsingfors som har bett om extra höstledighet för sina barn i år, men läget granskas innan beslutet om nästa års höstlov tas.

12.10.2019

Årets influensavaccin har uppdaterat skydd mot båda typerna av A-virus

Nu minskar influensaaktiviteten på södra halvklotet. Det innebär att länderna i norr kan börja vänta epidemier. Årets leveranser från vaccinfabrikerna är sena i starten, men på ingång. Själva influensaepidemin väntas dra in i december och januari.

Premium

3.10.2019

En lag på 0,7 vårdare per klient i äldrevården välkomnas, men personalbristen oroar

Att hissa kvaliteten på äldreomsorgen till en godtagbar nivå i hela landet beräknas kosta minst 230 miljoner euro per år senast 2023. I praktiken ska alla heldygnsboenden ha sin personaldimensionering i skick då.– Om fyra år ska vanvårdens tid vara förbi, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

30.9.2019

Adhd är Jonatans styrka och svaghet, men fördomar kunde han leva utan

Nyligen berättade nederländska forskare att vanlig medicinering mot adhd verkar förändra barns hjärnor. Föräldrar till barn som medicinerats för syndromet kan få ont i magen med mindre. I familjen Bäckström i Vanda har adhd varit en följeslagare redan länge – under en period också medicineringen.

Premium

27.9.2019

Åländska Amandus, 13, har eget företag – men kan inte ta betalt med kortläsare

Amandus Löfström, 13, i Mariehamn vill tjäna sina pengar själv. Därför har han sålt sockervadd och popcorn på olika marknader i sommar. Men när han ville skaffa en kortläsare för att ta betalt blev det stopp. Åldersdiskriminering, anser hans föräldrar.

Premium

25.9.2019

Driftig 11- och 12-årig duo öppnade bibliotek i Lappböle

Intill en rad lysande röda postlådor står det: Lappböle huvudbibliotek. Här kan man låna, återlämna, ta och skänka. Personalen bistår med råd när den hinner.

Premium

25.9.2019

Slarvigt skötta tänder har koppling till stroke

Dålig munhälsa är en riskfaktor för hjärnblödningar. Det här säger en finsk forskargrupp som först i världen hittat vanliga tandbakterier i brustna utbuktningar på hjärnans pulsådror.

Premium

23.9.2019

Driftig 11- och 12-årig duo öppnade bibliotek i Lappböle

Intill en rad lysande röda postlådor står det: Lappböle huvudbibliotek. Här kan man låna, återlämna, ta och skänka. Personalen bistår med råd när den hinner.

Premium