Anna Svartström

Anna Svartström

Reporter

Samhällsjournalist, skriver gärna om brott och juridik, beroenden och sociala frågor.

Senast publicerade artiklar

5.10.2020

Inrikesministern: Polisen ska använda maktmedel som sista åtgärd – Helsingforspolisen försvarar bruket av sprej mot demonstranter

Först som en sista åtgärd ska polisen ta till maktmedel. Det säger inrikesminister Maria Ohisalo efter att Helsingforspolisen i lördags använde gassprej mot klimatdemonstranter. Polisen uppger att man hade förhandlat med demonstranterna och uppmanat dem att flytta på sig.

Premium

5.10.2020

Inrikesministern kommenterade polisens ingripande i lördags

Under lördagen sprejade polisen klimatdemonstranter med gassprej i Helsingfors. På måndagen kommenterade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) polisens agerande.

2.10.2020

Direkt: Donald Trump har milda symtom och är vid gott mod

USA:s president Donald Trump har smittats av coronaviruset. Vad innebär det här för valkampanjen och vilka är reaktionerna på beskedet? HBL följer med händelseutvecklingen.

1.10.2020

Färg som tros komma från Amorella har hittats utanför farleden och på flyttat stenblock

Färska färgspår tyder på att Viking Lines Amorella har varit utanför farleden och dragit med sig det stenblock som sedan upptäckts inne i farleden. Det visar Trafikledsverkets undersökningar. På Olycksutredningscentralen vill man vänta med slutsatser.

30.9.2020

Prisbelönt journalist döms för ärekränkning också i hovrätten – upplevde sig trakasserad av lokapolitiker

Journalisten Johanna Vehkoo döms för ärekränkning även i hovrätten. I en uppdatering på Facebook kallade hon stadsfullmäktigeledamoten Junes Lokka nazist och rasist, vilket hon motiverat med att hon utsatts för riktade trakasserier från hans och hans anhängares sida.

Premium

30.9.2020

JO: Ministeriers projekt kan inte ges namn på enbart engelska

"Rainbow Rights – Promoting LGBTI Equality in Europe" samt "Against hate". Så namngav Justitieministeriet två av sina projekt i statsrådets projektregister. Justitieombudsmannen betonar att det inte är rätt att utesluta nationalspråken svenska och finska, och betonar dessutom vikten av begripliga projektnamn.

Premium

30.9.2020

Domen mot seriestryparen står fast – livstid för mord

Livstidsdomen mot den så kallade seriestryparen står fast. Högsta domstolen beviljar inte Michael Penttilä besvärstillstånd.

30.9.2020

Stockmann styrde Galna dagar till nätet – webbutiken kraschade direkt i starten

Stockmanns rea-kampanj Galna dagar är en institution. I förhandsmarknadsföringen styrs kunderna till näthandeln på grund av coronaepidemin, men när den potentiella rusningen inleddes på onsdagsmorgonen möttes kunderna av omfattande tekniska problem.

30.9.2020

Leena Malkki vill avmystifiera terroristen

Var Eugen Schauman terrorist? Stämmer det att vi mer sannolikt ser ett dåd utfört av en muslim som terrorism? Leena Malkki är den finländska terrorforskningen personifierad. Nu har hon skrivit en bok som hon hoppas ska leda till en mer faktabaserad diskussion.

Premium

29.9.2020

Man född på 60-talet dog i fredagens cykelolycka

Det var en cyklist född på 1960-talet som omkom i fredagens olycka i Mejlans. Polisen meddelar att man vet vem som körde skåpbilen och att utredningen fortsätter.

21.9.2020

Scania lägger ner busstillverkning i Lahtis – staden vill ha regeringens stöd

Minst 260 personer förlorar jobben när Scania lägger ner sin produktion av busskarosser i Lahtis. Enligt arbetsminister Tuula Haatainen är sysselsättningsläget redan nu svårt i trakten.

18.9.2020

Brödernas motiv till polisskjutningarna förblir oklart

Var bröderna Granholms avsikt att döda poliserna eller ville de bara skrämma dem med varningsskott? Åklagare och försvar är av olika åsikt i fallet med polisskjutningarna i Borgå och Birkland. Frågan varför bröderna alls ville komma över vapnen är obesvarad.

Premium

18.9.2020

Brödernas motiv till polisskjutningarna förblir oklart

Var bröderna Granholms avsikt att döda poliserna eller ville de bara skrämma dem med varningsskott? Åklagare och försvar är av olika åsikt i fallet med polisskjutningarna i Borgå och Birkland. Frågan varför bröderna alls ville komma över vapnen är obesvarad.

17.9.2020

Europadomstolen: Finland bröt mot människorättskonventionen – tryggade inte rätten till liv för offren i Kauhajoki

Finland misslyckades i att skydda offren för skolskjutningen i Kauhajoki och kränkte deras rätt till liv. Det kommer Europeiska människorättsdomstolen fram till i en för Finland mycket ovanlig dom. Tio personer dödades i massakern där polisen så sent som dagen innan beslutade att inte ta bort vapnet av gärningsmannen.

9.9.2020

Polisen inleder ingen förundersökning av Diarras cykelsamarbete – hade inte koppling till politiken

Polisen inleder ingen förundersökning av fallet med stadsfullmäktigeledamoten Fatim Diarras elcykel. Den gröna politikern hade fått cykeln mot att hon gjorde uppdateringar om den på sociala medier.

@annasvar på Twitter

@idealacatariina 1) Grattis! 2) Mycket fin!

@philipteir @Anguche Hur är det med Solna, Sundyberg är rätt bra!

@Kenan_Habul Du har ungdom kvar alltså?

@Kenan_Habul @penny_trindh Ja kröhum, vissa har ju bott där i korridor alltså.

@Kenan_Habul @penny_trindh Nej men Kungshamra är ju the place to be. Tänk att bo nästan granne med ett slott.