Zebra visar mångfald

Arrangerat. Dasha Pears förmedlar drömsk skönhet i sina utstuderat arrangerade bilder. Bild:

Den nyöppnade utställningen i Zebra består av fyra helheter av sammanlagt tretton fotografer, vilket innebär bredd i utbudet.

Utställningar: Ordinary Magic av Dasha Pears. Veen emonen av Fia Doepel. False Reality av Tommy Starck. X – tio VNF fotostuderande. Palts: Galleri Zebra i Fokushuset, Karis. Tid: 5.5–29.6.

Den som får mest utrymme är Dasha Pears som fyller den stora utställningssalen med sina drömlika bilder där skönhet är i fokus. Det är inte skönhet fångad i flykten utan medvetet skapade arrangemang.

Motiven är för det mesta unga kvinnor i vackra miljöer. De är inte närbilder utan visar människor placerade i en miljö. Båda elementen är viktiga, men framför allt är det miljön som tar fram människan. Den drömlika skönheten i bilderna gör att man mycket väl kunde föreställa sig dem som konstnärliga reklambilder i glassiga magasin eller som kampanjbilder för olika ändamål.

Fotografierna är tagna i S:t Petersburg, Borgå, Helsingfors och andra platser som bjudit fotografen på en lämplig miljö: havsstränder, stilla vatten där modellerna speglas i ytan, vackra husväggar och valv, gränder, skogsgläntor eller med en bakgrund av blå himmel med ulliga moln.

Hon använder också mycket rekvisita som stärker det dekorativa och drömlika: prinsesskronor, slott, mantlar, vita vackra klänningar, vita pappersark, dockor, röda äpplen och annat läckert.

Dasha Pears, som bor och verkar i Helsingfors, har bland annat vunnit priset Best of Russia 2015. Hon är självlärd men det hindrar inte att hon är en driven fotograf med välgjorda bilder.

Sin Zebra-helhet kallar hon Ordinary magic och hon betonar att det finns skönhet i allt det "vanliga" vi har omkring oss.

Sparsmakat djup

I de tre mindre utställningsrummen visas Fia Doepels helhet som är både mera kontemplativ och krävande till sin natur än Pears öppna verk. Veen emonen är en berättelse med havet som utgångspunkt. I det här fallet betyder det inte vackra havsvyer. I stället har Doepel velat visa vad som döljer sig i havet, och fokus ligger på hur våra levnadsvanor belastar miljön.

Framtagandet av miljöproblematiken sker dock inte på ett uppenbart sätt, utan i en sparsmakad helhet där våra blickar tränger in i vattenmiljön som i olika färgspel låter oss förnimma den dolda nedsmutsningen.

Fia Doepel, som studerar foto på Akademin Valand i Göteborg, använder sig av olika fotografiska metoder och utställningens bilder är unika handtryck. Helheten kommer att kompletteras under utställningens gång och bland annat ett ljudverk har utlovats.

X med tio studerande

I det lilla rummet kallat bomskyddet samt i trapphuset visas bildserier av studerande vid Västra Nylands folkhögskola (VNF). Namnet på helheten – X – hänvisar såväl till antalet studerande som deltar som till X:et som tecken för det okända, kanske överraskande. Bilderna var tidigare framme i VNF, men det är fint att den också visas i Zebra. Den är absolut värd att ta del av. Detsamma gäller Tommy Starcks helhet False Reality i pop up galleriet i Zebras aula. Starck är en ung Karisbo som studerar foto vid Muurlan Opisto.

Mer läsning