Yngling rammade broräcke vid viadukten i Ekenäs

Bild: VN-arkiv

En Ekenäsyngling i 20-årsåldern misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri, smitning i vägtrafik samt för att ha kört bil utan tillstånd efter en olycka i lördags.

Det var strax före klockan 23 på lördagskvällen som en 1999 född yngling med sin bil, en mörk Volvo av farmarmodell, rammade broräcket vid viadukten i Ekenäs.

Ynglingen kom körande i hög hastighet från Fabriksgatan upp mot viadukten över järnvägen. Uppe vid järnvägsbron hade en annan bil stannat vid övergångsstället – huruvida killen i Volvon väjde för den andra bilen eller vad som orsakade att han körde in i broräcket är oklart.

– Han hade två passagerare i ungefär samma ålder och de hade en otrolig tur att broräcket var där och att det höll. Annars hade de fortsatt ner på järnvägsspåret, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.

Tur var också att ingen fotgängare eller cyklist råkade passera övergångsstället precis då olyckan inträffade.

Körkortet hade ynglingen mist bara några dagar tidigare. Den 1 maj påträffades han bakom ratten påverkad av såväl alkohol som narkotika. Den gången visade polisens blåstest 0,47 milligram alkohol per liter utandningsluft, motsvarande drygt 1 promille. Snabbtestet för narkotika gav också utslag. I lördags blåste han 0,33 milligram per liter, eller 0,75 promille.

– Han hade smitit från olycksplatsen och påträffades på sin hemadress av polisens patrull. Killen var skadad varför ambulans kallades till platsen. Han fördes till sjukhuset för kontroll. Det togs även blodprov som får utvisa om han var påverkad av narkotika även denna gång, säger Sjöholm.

Passagerarna kontrollerades av ambulanspersonal på plats och behövde inte sjukhusvård.

Härnäst följer förhör med bland annat bilisten själv och därefter skickas fallet till rätten för åtalsprövning.

Mer läsning