Yle: President Niinistö: "Finländarna är resilienta"

Rysslands president Vladimir Putin och Finlands present Sauli Niinistö har diskuterar de stängda gränserna länderna emellan för att förhindra att coronaviruset sprids. – Det uppstår inga missförstånd om grannar känner till avsikten med olika åtgärder, säger Niinistö till Yle. Bild: Roni Rekomaa/Presidentens kansli/SPT

Följ vårens framfart och se livet segra, hälsade presidenten i en specialintervju med Yle på fredagen.

President Sauli Niinistö intervjuades om coronaläget i Yle Radio 1 på fredagen. Niinistö framhöll att han sett många tecken på att finländarna är uthålliga och motståndskraftiga, och att vi kommer att klara av krisen.

–  Finland är ett välfärdsland och har igen utsetts till världens lyckligaste land. Kan ett sådant folk klara av kärvare tider? De senaste veckorna har övertygat mig om att svaret är ja. Vi har det i oss, vi är resilienta.

Han kommenterade bland annat det att en del personer över 70 år känner sig begränsade av rekommendationen att hållas sig hemma för att undvika smitta.

– Med åldern kommer en del svaghet in i bilden, vilket motiverar rekommendationerna. Jag har också hört talas om ett slags tapperhet, att man "konfronterar viruset om det kommer". Jag tror att den tapperheten ger vika senast i sjuksängen, framför allt om en närstående ligger i sängen intill.

"Medborgarna har ett stort ansvar"

Niinistö säger till Yle att medborgarna aldrig haft ett stort ansvar för att självständigt tillämpa statliga beslut.

–  Ett beslut stoppar inga virus, bara om det förverkligas. Det är upp till var och en av oss att ta ansvar för oss själva och våra närmaste. Jag tror att det är en bra sak att vår hälsa, inkomst och våra närstående stiger upp som prioritet nummer ett.

Niinistö kommenterade också diskussionen om Kina, som ser ut att ha klarat sig igenom coronakrisen, och att landets erbjudande om assistans till just nu hårt drabbade Italien skulle handla om propaganda.

–  Det här är inte en tävling om vem som klarade sig bäst. Liksom med klimatfrågan visar den globala coronakrisen att vi sitter i samma båt, säger Niinistö.

Som avslutning, innan man spelade presidentens låtförslag "Maailma on kaunis" av Vesa-Matti Loiri, uppmanade presidenten lyssnarna att följa med vårens framfart och se livet segra.

–  Naturen bryr sig inte om våra bekymmer. Den är alltid livskraftig, vilket kan trösta oss.

Intervjun är på finska och finns att lyssna på i sin helhet på Yle Uutisets webbplats.

Mer läsning