Wirtanen tog sin första Suomi cup-seger

Äntligen seger. Edgar Wirtanen vann nyligen Suomi cup i rally, tidigare hade han slutat på en andra plats. Bild: Jesper Sundström

För en tid sedan blev det klart att Ekenäs motorklubbs Edgar Wirtanen vann rallyns Suomi cup. Själv säger han att ett jämnt körade lade grunden till segern.

Tidigare har Edgar Wirtanen och kartläsaren Jonas Lundén slutat på en andra plats i Suomi cup. Men i år tog ekipaget en efterlängtad seger och det klarnade i säsongens sista lopp som avgjordes i Tammerfors.

Inför loppet visste Wirtanen att det skulle räcka till totalseger i cupen om man tog sig i mål en plats bakom konkurrenten Antti Nokkanen. Någonting som kanske inte alltid är så enkelt som det låter, det är svårt att köra med det i tankarna.

– Det handlar hela tiden om en balansgång mellan att köra säkert och att våga ta risker. Men på ett sätt kan jag tycka att det är enklare att ge allt och köra för fullt. Blir man försiktig kan det straffa sig, säger Wirtanen.

Till slut avgjordes ändå allting tack vare att Nokkanen inte kom över mållinjen. Med andra ord kunde Wirtanen fira sin första totalseger i Suomi cup.

– Vi har jagat totalsegern de tre senaste åren och gjort vårt bästa för att vinna det hela. Men i det här skedet är det ändå oklart vad vi kommer att köra nästa år.

Jämnheten avgör

Suomi cup inleddes i vintras med ett lopp i Rovaniemi och avslutades i Tammerfors för några veckor sedan. Totalt körs det sju tävlingar. Wirtanen deltog inte i Rovaniemi och hade alltså inte samlat ihop några poäng när han säsongsdebuterade i S:t Michel.

Samtidigt ger seger i Rovaniemi mera poäng än de övriga loppen, bortsett från loppet i Tammerfors som ger mest poäng av alla.

Med andra ord är det alltså viktigt för förarna att samla ihop en jämn drös av poäng under hela säsongen. Detta för att inte hamna i en situation där man kan bli passerad i tabellen under de avslutande tävlingarna.

– Det är klart att man är tvungen att tänka på att nå de olika poängplatserna. Samtidigt har jag lärt mig att ändå kunna ta det lugnt, det har väl med åldern att göra, säger Wirtanen.

Små detaljer avgör

Det kommer knappast som en överraskning att bilen har en stor roll i rally. Wirtanen kör en Opel Astra F och säger att han har lagt ner mycket jobb på tävlingsredskapet. Många av delarna har bytts ut och det finns ofta någonting som kräver finslipning.

– I grund och botten är jag en bilmänniska och äger också flera stycken. Men det betyder också att det nästan alltid finns någonting som skall göras. Och det är heller inte alltid möjligt att putsa på själva tävlingsbilen, säger han.

Men det är klart att rallyframgångar kräver en bra bil. I fjol hade Wirtanen en del tekniska problem och då blev inte slutresultatet lika bra som i år.

– Visst kan en bra förare kompensera en dålig bil, men det är svårt. Det handlar ändå om små detaljer i rally och till exempel i Suomi cup är ju varje poäng viktigt.

Varför det just har blivit Opel har han inget exakt svar på. Men han säger att det också finns andra förare som använder sig av samma märke.

– Men också BMW är populärt i dagens läge och visst är det en bra bil.

Öppet kring fortsättningen

För Edgar Wirtanen har motorsport alltid varit en given del av livet. Också hans pappa är intresserad av sporten.

– Jag vet egentligen inte varför det blev rally för min del. Det bara blev så och sedan har det rullat på, säger Wirtanen.

Och visst är det mycket som talar för att det blir rally i fortsättningen. Men däremot vet Wirtanen ännu inte hur det blir med Suomi cup.

– I det här skedet har jag inte bestämt mig. Det kräver ändå ganska mycket och det är inte särskilt billigt. Därför är jag också tacksam för alla mina sponsorer.

Mer läsning