Wi-Box gör plats för fler gäster

Satsar. Tom Nylund och Mika Äbb vill inte erkänna att de är överraskade. Men åtminstone är de glada över hur väl matstället i Horsbäck tagits emot.Bild: Lina Enlund

För ganska exakt ett år sedan öppnade den före detta macken i Horsbäck i ny skepnad som Wi-Box Bakery & Kitchen. Man kan med fog säga att förbipasserande tagit stället till sig. Nu behövs det mer plats.

Behovet av ett tillbygge av vägkrogen blir konkret när vi besöker platsen. En busslast med seniorer vill äta lunch och det blir med ens trångt i salen.

– Jag vågar inte reservera bord för grupper eftersom våra egna lunchgäster är så många, säger företagaren Mika Äbb.

Därför har man ansökt om och fått lov för en tillbyggnad på cirka 80 kvadrat i form av en något lägre tilläggsflygel med plats för knappt 50 matgäster. Det totala antalet kundplatser uppgår efter det till drygt 100.

– Vi får bättre beredskap att ta emot fler och större grupper, säger Äbb.

Kanske nyanställningar

Precis som senast är det den lokala planeraren JS Bygg & Design som står för ritningarna.

– Vi försöker igen anlita lokala företag i den utsträckning det är möjligt. Det är viktigt att pengarna stannar här, säger hyresvärden Tom Nylund.

Tillbyggnaden kommer att följa samma stil som den befintliga huskroppen. Fasaden mot vägen präglas av glas för utsikten och insynens skull.

Projektet tar vid genast efter högsäsongen och väntas vara slutfört ännu i år.

Öppethållningen sju dagar i veckan från tidig morgon till kväll är personalkrävande och den utökade kapaciteten kan betyda att man måste anställa mer personal.

– Nu har vi femton anställda och ett halvdussin sommarjobbare, säger Äbb.

Både Äbb och Nylund är glada att kunderna har hittat till Horsbäck så fort.

– Det var ändå helt dött i flera år. Nu har det varit lurvigt med bilar sedan första morgonen, säger Nylund.

Äbb är speciellt nöjd över att kunna servera egna produkter som "bara rest över vägen".

– Så gott som allt är från egen produktion. Det visar att vårt eget handarbete uppskattas.

GH till Norra Hamnen

I och med att Wi-Box Bakery & Kitchen satsar i Horsbäck har man kommit överens om gå vidare med en annan krögare i Nylunds projekt i Norra Hamnen. Det är den erfarna krögaren Hasse Lundström som tar över stafettpinnen där.

– När jag såg planerna kunde jag inte tacka nej. Det är ett helt nytt projekt som jag verkligen brinner för med tanke på framtiden.

Lundström kommer att driva Knipan åtminstone ett år till men är inte säker på hur det blir i fortsättningen.

– Projektet i Norra Hamnen är en så stor satsning så i det här skedet tror jag inte att vi kan ha båda ställena. Men Knipan har stått där i 100 år och kommer nog att finnas i framtiden också.

För GH Klubbens del på Bryggerigården gäller samma sak. Lundström vill se hur planerna framskrider innan han ger besked.

– Men med en året om-restaurang skulle det förstås vara naturligt att koncentrera verksamheten till ett ställe.