VN:s e-tidning är öppen för alla under poststrejken

Poststrejken drabbar tidningsprenumeranter i de områden där tidningarna delas ut med dagsposten, berättar KSF Medias distributionschef Niklas Palm och vd Anna Hellerstedt. Bild: Richard Nordgren

Post- och logistikunionen går i strejk nästa vecka. VN utkommer också under strejken och e-tidningen är öppen för alla.

Post- och logistikunionen Paus strejk berör inte morgonutdelningen av dagstidningar. De som får sin tidning med dagsposten kan däremot drabbas av strejken.

– Om strejken blir av drabbas de läsare vars tidning delas ut med dagsposten, oavsett om det är frågan om HBL, ÖN, VN eller en annan dagstidning. De som får sin tidning i morgonutdelningen drabbas inte, förutom om eventuella sympatistrejker bryter ut. Men om det vet vi inte något i det här skedet, säger KSF Medias vd Anna Hellerstedt.

I synnerhet prenumeranter som får en adresserad tidning med dagsposten i Västra och Östra Nyland och i Österbotten kommer att känna av strejken, berättar KSF Medias distributionschef Niklas Palm.

Om man inte får sin tidning finns ändå flera möjligheter att få tag på den. VN:s e-tidning kommer att vara öppen för alla under strejken. E-tidningen hittar man på VN:s hemsida. Dessutom ska det gå att plocka upp sin tidning om man inte får den hemburen.

– Vi arbetar just nu för att få till ett nätverk av utdelningsplatser i Nyland och andra delar av Svenskfinland där man kan plocka upp sin tidning, säger Hellerstedt.

Den kompletta listan på utdelningsplatser för VN kommer att finnas på tidningens hemsida vastranyland.fi på måndag.

– Det här är en situation som är extremt svår för tidningshusen, men vi måste hantera den. Att våra läsare blir upprörda förstår jag, de har all rätt att bli det. Men vi sitter i ett pressat läge, det finns inte så många alternativ.

– Tyvärr är det frågan om en force majeur-situation, så man får inte ersättning för sin eventuellt uteblivna tidning. Jag vill uppmuntra till att plocka upp tidningen från utdelningsplatserna och också ta en till grannen om denna inte själv har möjlighet att plocka upp sin tidning, säger Hellerstedt.

Omkring 9 000 arbetstagare inom Postens utdelning, sortering och transport berörs av strejken som enligt Pau ska börja på måndag klockan 6 och pågå i två veckor. Parterna i tvisten är Pau och servicebranschens arbetsgivarförbund Palta.

Strejken väntas ha omfattande följder för postutdelningen i hela landet. Det är inte bara tidningarna som drabbas, utan all dagspost som delas ut av Posten.

Västra Nylands redaktion, Genvägen 8, 10650 Ekenäs

Hangötidningens redaktion, Boulevarden 20, 10900 Hangö

Pojo, S-market, Pojovägen 2, 10420 Pojo

Karis, S-market, Skolgatan 1, 10300 Karis

Ingå, S-market, Ola Westmans allén 9, 10210 Ingå

Ekenäs, S-market, Järnvägsgatan 5, 10600 Ekenäs

Tenala, Sale, Sockenvägen 21, 10520 Tenala

Hangö, S-market Bangatan 11-17, 10900 Hangö