Västra Nyland tredje bästa lokaltidning

Tummen upp för Västra Nyland – i övre raden fr.v. Thomas Sundström, Johanna Lemström, Agneta Wikholm-Rehn, Ann-Christine Rehnberg, Mira Strandberg och Marina Holmberg, samt sittande fr.v. Charlotta Svenskberg, Nina Harjunpää och Lina Enlund. På bilden fattas Pia Ahlberg och Johan Lindholm. Bild: Maria Björkqvist

Det blev en tredje plats för Västra Nyland i Nyhetsmediernas förbunds tävling för bästa lokalmedier 2020. VN tävlade i klassen för tidningar som utkommer minst två gånger i veckan.

Nyhetsmediernas förbunds tävling för bästa lokalmedier är i högsta grad traditionell. Nu var det dags igen då bästa lokalmedier för 2020 premierades i två klasser.

Västra Nyland tävlade i klassen för tidningar som utkommer två gånger i veckan eller oftare. Inför den direktsända prisgalan var VN en av fem finalister och ställdes mot de finskspråkiga tidningarna Itä-Häme (från Heinola), Koillissanomat (Kuusamo) och Raahen Seutu (Brahestad), samt svenskspråkiga Syd-Österbotten med centralredaktion i Närpes.

Segern gick till Koillissanomat, medan Raahen Seutu kom in på andra plats. För Västra Nyland blev det en tredje plats.

– Det är trevligt att vi fick pris. Jag är stolt och glad över vår redaktion som gör ett bra och utmärkt jobb, säger chefredaktör Marina Holmberg.

Juryn framhöll bland annat att VN är visuellt framstående, har en stark lokal anknytning och som ger rum för flerstämmighet. Också tidningens podd som kommer en gång i veckan lyftes fram.

– Det är roligt att podden uppmärksammas för det är en ny satsning och så är det förstås positivt att vårt visuella arbete ges ett erkännande. Samtidigt utgår förstås allt från det lokala där vi har en så bred infallsvinkel som möjligt, säger Marina Holmberg.

Också tidigare har Västra Nyland hållit sig väl framme i dylika sammanhang. Senast det begav sig var 2017 när Västis blev tvåa i klassen för tidningar som utkommer två dagar i veckan, och vann webbkategorin.

Före det hade tidningen lagt beslag på fyra titlar i följd som årets bästa lokaltidning under åren 2013–16. Då tävlade man i klassen för tidningar som utkom minst tre gånger i veckan.

Tidningar som utkommer en gång i veckan hade en motsvarande final. Där stod det mellan Jurvan Sanomat (Jurva), Perhonjokilaakso (Veteli), Rantalakeus (Uleåborg), Sydän-Satakunta (Kokemäki) och Tyrvään Sanomat (Sastamala). Segern gick till Sydän-Satakunta.

Förbundets medlemstidningar kan delta i tävlingen för lokalmedier. I år deltog 71 tidningar.

Och här en hälsning från oss på Västis!