VN-recension tävlar om kritikpris

Daniela Lillhannus text tävlar om kritikpris. Bild: Privat

En recension i Västra Nyland har kvalat in bland finalisterna i tävlingen Årets kritiska text. Vinnaren utses den första december.

En recension av Tatjana Brandts Läsa tankar är en av tio texter som kan utses till Årets kritiska text. Texten är skriven av Daniela Lillhannus, som är skribent och doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Den publicerades på Västra Nylands webbplats den 21 april och i papperstidningen den 20 april.

Tävlingen ordnas för andra gången av Kritikbyrån. Genom tävlingen letar byrån efter klarsynta, roliga, kontroversiella, djupgående och lyskraftiga kulturkritiska texter publicerade i finlandssvensk media 1.11.2020–31.10.2021. Domare för årets tävling är den svenska kritikern, redaktören och poeten Magnus William-Olsson.

– Jag har i mina överväganden vägt in viss representativitet. Jag har till exempel valt att ha med flera konstarter, även om litteratur dominerade stort i materialet. Jag har när text stått mot text prioriterat mindre etablerad framför mycket etablerad skribent. Jag har också haft ett gott öga för dagskritiska texter, även om jag också har med några essäer av mindre tidsbunden art. Det har blivit en överrepresentation av HBL-texter. Det beror inte på att de är överlägset bra, utan på att de är överrepresenterade i materialet. Som jämförelse kan sägas att inte en enda text publicerad på Yle:s sajt inkommit, säger William-Olsson om urvalsprocessen.

Nomineringen av bidrag har det här året förnyats så att kritikerna själva kunnat nominera en text de ansett vara sin bästa från det gångna året. Totalt lämnades 41 bidrag, i fjol var de 31. Vinnaren offentliggörs under evenemanget Ode till kritiken som sänds live på Yle Arenan onsdagen den 1 december klockan 18. Priset är en summa på 1 000 euro.