VN hjälper dig att synas i mörkret

Chefredaktör Marina Holmberg, reportrarna Thomas Sundström och Kristoffer Nöjd, hyresvärden Kjell Danielsson och Ann-Christine Rehnberg från VN:s kundtjänst hängde raskt upp reflexer i Västis reflexträd vid Genvägen 8 i Ekenäs. Bild: Johanna Lemström

Inspirerade av reflexträdet i Hangö har vi på Västra Nyland instiftat ett eget reflexträd i Ekenäs. – Samtidigt vill vi påminna om hur viktigt det är att synas i trafiken i höstmörkret, säger chefredaktör Marina Holmberg.

Västra Nyland slår ett slag för trafiksäkerheten i regionen genom att följa Hangöföretagaren Anja Henrikssons exempel och hänga reflexer i ett träd vid redaktionen på Genvägen 8 i Ekenäs. Alla på Västra Nyland har bidragit genom att komma med reflexer de haft till övers till trädet.

– Idén kom från en av våra medarbetare och hela kollegiet var genast med på noterna, säger Marina Holmberg.

Också hyresvärden Kjell Danielsson på KMK-Invest ställde sig genast positiv till initiativet.

– När jag läste artikeln om trädet i Hangö tyckte jag det var en bra idé. Vi tycker om att vara aktiva och synas på många sätt.

Också allmänheten får vara med i satsningen och hänga egna reflexer i trädet – eller ta en om man glömt sin reflex hemma. Reflexträdet står på ett bra ställe som folk går förbi på väg till motionsspåret vid vattentornet.

– Vi utmanar särskilt alla företagare och föreningar på affärsområdet Centro att själva använda och hänga reflexer i trädet, säger Marina Holmberg.

Räddar liv

Nästan hälften av alla olyckor som leder till personskador hos fotgängare inträffar i mörker. Var femte fotgängare som dog i en trafikolycka åren 2014–2016 kunde ha räddats om de hade använt reflex. Det visar information som Institutet för olycksinformation har tagit fram.

Ändå använder knappt hälften av finländarna reflex när de rör sig ute i mörkret. Den vanligaste orsaken att man inte har reflex är att man har glömt den hemma, att reflexen känns krånglig att använda eller att man inte vill fästa en reflex på vissa klädesplagg.

Det är inte bara människor som ska använda reflexer – också hundar behöver reflexer för att synas.

– Vi har i ganska många år talat om vikten att också hundar har reflex, och jag tror att hundägare har blivit mer medvetna om det, säger Liisa Suoninen, informatör vid Finska Kennelklubben.

– Det har också kommit mer och mer reflexprodukter för hundar. Vi brukar ibland be hundägare posta bilder på reflexprodukter för hundar på vår Facebooksida. Där kan andra hundägare få tips om bra produkter.

Kolla reflexen

För att vara säker på att de reflexer man använder fungerar så effektivt som möjligt ska man se till att de är CE-märkta, har märkningen EN 13356, information om tillverkare och om vilken instans som granskat reflexen. Det gäller också reflexvästar.

Självlagade reflexer är inte nödvändigtvis lika reflekterande som godkända reflexer. Trafikskyddet rekommenderar därför att man alltid använder också en riktig reflex för att försäkra sig om att man syns tillräckligt bra.

Mer läsning