VM-resa och rekord för Stenström

VM-klar. Joni Stenström åker till VM i höst. Bild: Thomas Sundström

Först en VM-biljett och sedan ett finländskt rekord. RS-skytten Joni Senström hade en mycket bra avslutning på förra veckan.

VM i skytte avgörs i Changwon i september. I fredags kom de första namnen till det finländska laget och där ingick gevärsskytten Joni Stenström från Raseborgs Skyttar.

– I och med att jag klarat en av kvalgränserna visste jag att jag låg bra till, men förstås är det bra att få det bekräftat redan nu. Samtidigt är det bevis på att det går framåt, det arbete jag lagt ner börjar också ge resultat, säger Stenström.

Joni Stenström har tidigare deltagit i VM i juniorklassen. Nu tävlar han i herrklassen tillsammans med Juho Kurki.

– Laget kommer ju ännu att kompletteras, så jag hoppas att det kommer en tredje gevärsskytt till så att vi skulle få ett lag. Till det borde det finnas alla chanser, men det kan vara att man inom förbundet också tänker litet på den ekonomiska biten – det är ganska dyra resor det handlar om, säger Stenström.

Femton skyttar VM-klara

Till VM-laget nominerades i det första skedet femton skyttar. På gevärssidan ingick förutom Stenström också juniorskyttar från KSF i Kyrkslätt – Sebastian Långström ingår i pojkarnas lag och Henna Viljanen i flickornas. Viljanen kan dessutom ännu väl få sällskap av klubbkamraten Jenna Kuisma.

På rörligt är än så länge bara en skytt nominerad, Tomi-Pekka Heikkilä från Kymppi 64. RS-ikonen Krister Holmberg borde dock rimligtvis vara aktuell för en VM-resa.

För Joni Stenström är VM-biljetten däremot redan klar och han kan nu börja koncentrera sig på det. Där tävlar man både med luftgevär och med miniatyrgevär.

– Förstås är det lättare att förbereda sig nu, men samtidigt är konkurrensen stenhård. Vi talar om startfält med cirka 100 skyttar och ett poäng hit eller dit kan betyda tio placeringar. Rent realistiskt får jag vara mycket nöjd om jag tar en plats bland de trettio bästa, säger Joni Stenström.

Lovande besked

Stenström gav dessutom ett mycket lovande formbesked i Eskilstuna under helgen. På liggande vann han övertygande final och skrev samtidigt om det finländska rekordet.

I den 24 skott långa finalen sköt Stenström 250,0 poäng och han förbättrade det gamla rekordet med 0,5 poäng. Tvåan Arne Göransson från Sverige fick ge sig med 2,7 poäng. I grundserien var Stenström fyra med 621,5 poäng,

På 3x40 skott blev det en tredje plats i finalen efter landslagskollegan Juho Kurki och svensken Karl Olsson. I grundserien sköt Stenström ett nytt personbästa i grundserien när han prickade in 1 174 poäng, fyra poäng bättre än det tidigare rekordet. Olsson var bäst med 1 175 poäng.

Gevär (9); herrar: Juho Kurki, Joni Stenström (RS), damer: Emmi Hyrkäs, Annika Sihvonen, pojkar: Cristian Friman, Sebastian Långström (KSF), Matias Kiuru, flickor: Henna Viljanen (KSF), Marianne Palo.

Pistol (1): Teemu Lahti.

Trap (4): herrar: Jukka Laakso, Vesa Törnroos , damer: Satu Mäkelä-Nummela.

Rörligt mål (1): herrar: Tomi-Pekka Heikkilä.

Det slutliga VM-laget offentliggörs den 9 juli. VM avgörs 31.8–15.9.