Vit fläck utan lokala telebolaget

Bild: Lina Enlund

Utan Karis Telefon skulle Västnyland inte vara så synligt på fiberkartan. Bolaget ska inte straffas för att man skapar förutsättningar för att regionen hålls livskraftig.

Västnyland höll sig framme då telefonen erövrade världen. Den första telefonledningen i regionen drogs år 1883, sju år efter att Graham Bells uppfinning börjat sprida sig. Den första ledningen gick från Fiskars bruks kontor till disponentens hem, mekaniska verkstaden och Skuru lastningsplats.

Då telefonen uppfanns var Finland ett autonomt storfurstendöme under Ryssland. Senaten beslöt att det är den som beviljar tillstånd för telefonverksamhet och därmed blev verksamheten här privat i motsats till statlig som på många andra håll i världen. Det grundades telefonföreningar i alla regioner. Karis Telefon grundades år 1920.

I dag är bolaget ett modernt bolag med ett starkt samhällsuppdrag. För tio år sedan beslöt man att investera 30 miljoner euro för att bygga optisk fiber till alla hem och företag fram till år 2023. Takten har hållit i sig, vid 2017 års slut hade man lagt ner 20 miljoner på anslutningar. I år satsar man igen drygt 2 miljoner.

Det område man opererar i är hela Västnyland. I år drar man fiber till olika områden bland annat i Hangö, Ekenäs, Fiskars, utanför Karis centrum, Barösund och Degerby. I Sjundeå håller man på och förbereder för fiber genom att lägga stamkabel.

Kommunikationsverket har redan tidigare reagerat på att bolaget har ett betydande marknadsinflytande i Raseborg. Nu har man förnyat sitt beslut och man hoppas att andra företag ska komma in på marknaden så att konkurrensen ökar. Bolaget måste också hyra ut nätverk till andra bolag samt erbjuda andra operatörer icke-diskriminerande priser.

Karis Telefon är inte det enda telebolag som blivit ålagt vissa skyldigheter, utan även 20 andra bolag. Bland dem finns lokala bolag i Jakobstad, Kimitoön, Pargas och Mariehamn, men också de stora Telia, Elisa och DNA.

Till Svenska Yle säger Aleksandra Partanen, specialsakkunnig på Kommunikationsverket, att Karis Telefon ska agera öppet på marknaden.

Karis Telefons vd Henrik Ekblom säger att man med öppna armar tar emot andra. Fiberkablarna är sådana att där ryms mycket information.

Kommunikationsverkets förhoppning att andra ska komma in på marknaden i Raseborg eller Västnyland lär nog bli en from sådan. Hittills har inget bolag visat något intresse för det. I en intervju för VN i slutet av fjolåret sade Telias nätplanerare att man inte har planer på något större projekt i regionen.

Det är klart att Kommunikationsverket måste sköta sina uppgifter och granska marknaden i enlighet med EU-direktiven men utan Karis Telefons driftiga, målmedvetna och långvariga satsning skulle stora delar av Västnyland vara en vit fläck på fiberkartan. Och det skulle vara en större katastrof för regionen.

Snabba och säkra dataförbindelser behövs både för privatpersoner och företag. Uppkopplingarna ska finnas både i tätorter och på glesbygden för det gör det möjligt att verka överallt. Tack vare förbindelserna kan allt fler till exempel distansjobba i fritidshusen. Och om man vistas längre på sitt fritidshus köper man också sin mat och andra tjänster i regionen så fler företag drar nytta av det här.

Som lokalt bolag med en omsättning på sju miljoner betalar Karis Telefon skatt till kommunen. Dessutom sysselsätter bolaget tillsammans med sina samarbetsparter cirka 50 personer.

Karis Telefon går i bräschen för digitaliseringen i regionen, det ger förutsättningar för att Västnyland förblir livskraftig och kan erbjuda en miljö där människor vill bo och företag vill etablera sig.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland