Visuell gemenskap i Fiskars

Ljus i mörkret. Eld och ljus är centrala element i den visuella satsningen i Fiskars. Bild: Elisabeth Blomqvist

Stora ljusinstallationer och eldskulpturer kommer att lysa upp höstmörkret i hjärtat av Fiskars också den här hösten. Dessutom ges fem fria föreställningar av skådespelet Ainatar i Kopparsmedjan.

När mörkret djupnar på hösten drar sig många undan i sina hem och gatorna töms på folk. Då är det extra välkommet med gemensamma visuella och konstnärliga upplevelser som ökar känslan av gemenskap och ger näring åt det inre livet.

– Absolut. Där ligger själva den konstnärliga essensen i allt vi gör, bekräftar Julian Garner som tillsammans med Hanne Horte Garner har utvecklat Cultura Mobila sedan 2005.

Många flera är med och Julian betonar att de också tagit sig an allt större uppgifter.

För tredje året i rad ordnar gruppen för samfundskonst nu temahelheten Eld och ljus i samarbete med Fiskars Village. I år är ambitionsnivån högre än någonsin och man har också breddat de konstnärliga uttryckssätten.

Helheten består av ljuskonst, jättedockor, skuggteater, poesi, dans och musik. Alltsammans förverkligas i tät samverkan med det lokala samhället. Att föra samman folk är en av grundidéerna.

– I år har vi skuggteater som gjorts tillsammans med eleverna i Fiskarin koulu, vi har ett litet körverk med en kör bestående av fem flickor från Fiskars, vi uttrycker oss i poesi och vi har musik som komponerats enkom för alla delar av helheten.

Vargen tar plats

De enorma ljuslyktorna av Hanne Horte-Garner, utformade som olika djur, väckte stort intresse och stor uppskattning förra hösten.

– I år har vi fått med ännu ett mytiskt djur: Vargen. Den är mycket imponerande.

Ljusinstallationerna ger ålandskapet ett särdeles förtrollat skimmer och lyser samtidigt upp bruksmiljön. Ljusskupturerna, som kan beundras ända fram till årsskiftet, börjar vid torget och leder besökaren till Svarta salen i Kopparsmedjan, där Cultura Mobilas förevisningar av skådespelat Ainatar äger rum fem lördagar i rad.

Arketypiska berättelser

Skådespelet Ainatar är en mix av teater, visuell konst, dans, musik, jättedockor och ljusskulpturer. Liksom Cultura Mobilas tidigare produktioner bygger den på arketypiska berättelser som alla kan relatera till.

Ainatar är en ande som manar fram en vacker mytisk värld. Allt är väl ända tills en ung drake och dess mystiska mästare kastar Ainatar i djupet och skapar ett nytt rike som präglas av rädsla. Frågan är om man lyckas rädda Ainatar och återupprätta balansen?

– Att göra teater av det här slaget, med alla de ingredienser som ingår, är sätt att lära om livet. Man samarbetar med andra, och projekten ska inte bara ideas fram utan också genomföras från A till Ö. Därför talar jag inte mera om att vi gör produktioner, i stället säger jag att vi bjuder in till fest. Det handlar om resultat som alla kan delta i, både publik och de som varit med om processen.

Installation

Manus och regi: Julian Garner. Design av lyktor, ansvarig för konstnärlig planering: Hanne Horte-Garner. Kompositioner/musik: Rasmus Pailos. Planering och tillverkning av jättedockan Ainatar: Juri Voijalaj och Kati Sorvali. Ljusplanering: Seppo Pailos. Av-teknik: Karjaan elävän muisiikin yhdistys. Alla som hanterar marionetterna, alla musiker och andra som uppträder är från närsamhället. Första föreställningen ges den 28.10 kl. 19 och därpå fyra lördagar till.