Visningen blir virtuell

Tar in nytt. På Raseborg Expo i Karis idrottspark i helgen kan man bland annat bekanta sig med Basti Karjalainen och SB-Hems virtuella verklighet. Bild: Kristoffer Nöjd

Interaktiva drönarvyer i 360 grader är det senaste inom digital marknadsföring. En mäklarfirma i Raseborg hakade på trenden.

VN har tidigare berättat om hur SB-Hem i Raseborg genom samarbete med lokala företag blivit en föregångare för de andra mäklerierna i kedjan. Företagare Basti Karjalainen sitter numera i kedjans utvecklingsgrupp.

På Raseborg Expo med temat "Bo och må bra" inkommande helg kan SB-Hem som första fastighetsförmedling i landet förevisa sina objekt i 360 graders virtuell verklighet ur fågelperspektiv fotat med drönare.

Det här ger spekulanterna möjlighet att redan hemma på sin telefon, pekplatta eller dator, med eller utan virtuella glasögon, uppleva den intressanta bostaden, huset eller sommarstugan virtuellt inifrån och nu även utifrån i 360 grader.

– Du kan se ett objekt i dess verkliga miljö. Det berättar förstås mycket mer om helheten, säger Karjalainen.

SB-Hem i Raseborg har ensamrätt till tjänsterna genom ett avtal med företaget Fastout i Sverige.

– Vi får ännu en bekräftelse på att Fastout-VR ligger så rätt för våra fastighetsmäklarkunder, säger vd Alexander Greidinger.

Till Hangö

Karjalainen säger att det gäller att hålla sig ajour med den senaste tekniken inom marknadsföring.

– Just nu är det 360 grader och virtuell verklighet som gäller där ute. Då vill vi ta in det i vår värld.

Det är inte de sämre tiderna som varit motivationen till förnyelse utan helt enkelt det att man har velat vara annorlunda och att man velat erbjuda sina kunder någonting extra.

– Man måste ta initiativ och hitta på nya saker. Idéerna har fötts i samarbete med de andra lokala företagen.

SB-Hem kommer inom kort att anställa en förmedlare till Hangö i samband med att Ekenäs Sparbank etablerar sig där.

Karjalainen säger att man upplever ett uppsving i branschen just nu.

– Marknaden har börjat återhämta sig. Nu är det inte bara lägenheter som går åt. Också bland villorna rör det på sig.

I sin senaste prognos lyfter Finlands Fastighetsmäklare fram just det faktum att barnfamiljerna har hittat tillbaka. De letar även efter egnahemshus. Just det är ett segment som varit lite segare de senaste åren. Även om prisnivån kanske inte höjs så förutspås efterfrågan på dessa att öka.