Violinmusikens klassiker framförs i Snåresalen

Violinist. Jaso Sasaki är doktor i musikvetenskap och violinist som specialiserat sig på violinsplandets glansdagar. Bild:

Jaso Sasaki, doktor i musikvetenskap och framstånde violinist, tolkar musik av Järnefelt, Kuula och Sibelius på söndag.

På söndag ordnar Ekenäs Konsertgarantiförening höstens första konsert med den finländska violinmusikens klassiker. På programmet står musik av kompositörerna Armas Järnefelt, Toivo Kuula och Jean Sibelius. De klassiska musikstyckena täcker tidsperioden 1891-1917 och framförs av musikerna Jaso Sasaki på violin samt Marko Hilpo på piano.

Jaso Sasaki har doktorerat i musikvetenskap om violinspelandets glansdagar. Han är förutom den främsta experten på den tidens spelteknik och framförandepraxis också en violinkonstnär som behärskar musikstilar allt från barock till musikaler.

Violinist. Jaso Sasaki är doktor i musikvetenskap och violinist som specialiserat sig på violinsplandets glansdagar. Bild:

Marko Hilpo är en av Finlands mest mångsidiga pianister. Han har belönats vid internationella tävlingar, har uppträtt med solorecitaler, som lied-pianist och som kammarmusiker runtom i världen och som solist tillsammans med flera finländska orkestrar och vid internationella musikfestivaler.

Av Armas Järnefelt får vi höra Berceuse (Vaggvisa) samt Romans (C-dur). Av Toivo Kuula har man valt Sonat för violin och piano, e-moll. Jean Sibelius violinmusikkompositioner representeras av tre populära stycken, Romans Op 78 nr 2, Mazurka Op 81 och Rondino Op 8 nr 2.

Sigurd Snåre-salen, Ekenäs, söndagen den 29 september klockan 18.

Mer läsning