Vinterstormen fortsätter blåsa över Finland – fraktfartygen tar det försiktigt ute till havs

Snöovädret och stormvindarna fortsätter på onsdagen. Bild: Pixabay

En nattlig vindby på Kökar hade en hastighet på 41,6 meter i sekunden. Meteorologiska institutet varnar för mycket farlig vind på Åland.

En kraftig nordlig vind fortsätter blåsa över Finland på onsdagen, rapporterar Meteorologiska institutet. På Åland och i Finlands sydvästra havsområden är vädret mycket farligt.

Under natten till onsdagen mätte Meteorologiska institutet vindhastigheter på upp till 41,6 meter per sekund på Kökar. På samma ö var vindens medelhastighet under en tio minuter lång mätningsperiod 32,5 meter per sekund. I Finland är tröskelvärdet för stormvind 21 meter per sekund.

I Bottenhavet norr om Åland var den signifikanta våghöjden under natten till onsdagen 7,9 meter.

På grund av väderförhållandena uppmanar polisen på Åland ålänningarna att stanna hemma och inte bege sig ut på vägarna. Omkullfallna träd blockerade Hammarlandsvägen och Lemlandsvägen på onsdagsmorgonen.

Sjöbevakningen hade lugn natt

Trots stormen hade Västra Finlands sjöbevakningssektion en lugn natt, säger sjöräddningsledare Samu Hiljanen. Hiljanen beskriver vindhastigheterna till havs som exceptionella.

–  Vi kan se att också stora fraktfartyg åker väldigt långsamt, bara några knop så att fören hålls åt rätt riktning, säger Hiljanen.

Av sjöbevakningens enheter har endast bevakningsfartygen varit ute till havs under natten medan mindre fartyg hållit sig vid kajen.

På Åland hjälpte sjöbevakningens patrull räddningsverket med att röja undan träd som fallit på vägarna, berättar Hiljanen.

60 000 hushåll utan el

Vinterstormen har orsakat elavbrott på många håll i landet. Enligt organisationen Finsk Energiindustri led cirka 60 000 hushåll av elavbrott på onsdagsmorgonen.

I Västnyland är nu cirka 1 000 hushåll utan el nu på morgonen, bland annat i Bromarv och Ingå.

Stormen orsakar också problem i trafiken. På tisdagskvällen krockade ett tåg mellan S:t Michel och Pieksämäki i Södra Savolax med omkullfallna träd på rälsen men problemet är nu åtgärdat.

Senare samma kväll åkte en buss av vägen i Ypäjä i Egentliga Tavastland. Bussen hade 15 passagerare som flyttades till en annan buss, meddelar polisen.

På onsdagen lider tågtrafiken mellan Vasa och Seinäjoki av problem efter att träd fallit på tågbanan. Enligt bolaget Traffic Management Finland som ansvarar för trafikstyrningen av alla transportslag ersätts tågen av bussar på sträckan.

Mer läsning