Vintern kan vara förbi – underkylt regn orsakar blixthalka på många håll

Det är halt i Finland just nu. Bild: Catariina Salo/SPT

Ta på dig broddarna och var försiktig på gatorna i dag, det är halt på många håll i landet.

Det kalla nederbördsområdet som sträckte sig från huvudstadsregionen via Birkaland till Österbotten under söndagen förde med sig blixthalka på många håll. På vissa ställen innehöll det underkylda regnet ispartiklar som med sin skrovlighet orsakat ett bättre väggrepp, på andra håll är vägarna och gatorna otroligt hala.

Under måndagen ser vi inga stora förändringar i vädret. Molntäcket kan spricka upp i de östra delarna av landet medan det på andra håll kan komma små mängder nederbörd.

– I morgon kommer ett nytt regnområde västerifrån, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Tuomo Bergman.

Regnområdet täcker hela landet. Nederbörden kommer i form av snöfall i de östra delarna av Nyland och upp till norra Österbotten där det kan snöa upp till tio centimeter.

– På sina håll finns det också en stor risk för underkylt regn.

Är den snörika vintern slut nu?

– Det är en bra fråga. Det kommer att bli mycket mildare väder under torsdagen och fredagen och snötäcket kommer raskt att smälta. Från lördagen kan det igen bli köldnätter och det kan bromsa upp snösmältningen. Därifrån framåt är det svårt att förutspå hur vädret blir.

Risken för halka är stor under slutet av veckan, om inte snön redan hunnit smälta bort helt.