Vinterbadare höjer profilen

Inbjudande. Det ser absolut inte avskräckande ut, vattnet vid Knipas siminrättning. Ekenäs vinterbadare med ordförande Kenneth Karlsson i spetsen kan inte klaga på de yttre förutsättningarna. Bild: Lina Enlund

Ekenäs vinterbadare står i startgroparna för en ny säsong. Det gör föreningen med förbättrade faciliteter vid siminrättningen och med visioner om en utvecklad verksamhet.

– Vi är nog väldigt nöjda, staden har verkligen ställt upp för oss. Vi har det riktigt fint här, säger Kenneth Karlsson som i våras valdes till ordförande för föreningen när han står på bryggan vid Knipans siminrättning.

Omklädningsrummen har nu setts över och basturna har förstorats. Dessutom har man fått nya förbättrade ugnar.

– Det var välkommet för ugnarna är betydligt effektivare nu. Man behöver inte vänta på värmen på samma sätt som tidigare. Det som vi också arbetar för är att vi skulle kunna ha bastun i gång en dag till i veckan, säger Karlsson.

– Överlag är allting bra, men det som vi ännu hoppas på är att få takrännor. Nu kommer vatten och snö ner från taket rakt på bryggan och på våra mattor som vi har till stegarna ner i vattnet. Det är inte så lyckat, säger Kenneth Karlsson.

Eldsjäl med visioner

Själv är Kenneth Karlsson en verklig veteran vad vinterbad och vaksimning beträffar. De första simtagen togs redan på 1980-talet.

– Jag bodde då i Tammerfors och satsade på triathlon. I det sammanhanget ville jag inte lämna en enda sten ovänd och prövade därför på vinterbad. Och jag märkte direkt att det var något för mig och att jag hade stor nytta av det.

Det är heller inte en överraskning att Karlsson – som är pensionerad gymnastiklärare och idrottsmänniska in i märgen – också började tävla i vaksimning. Där simmade man i 25 meters vakar och Karlsson tog i mitten av 80-talet hem två finländska mästerskap.

– På den tiden dök man med huvudet först i vattnet, man visste inte då att det kunde vara en hälsorisk. Det ändrades sedan till att man startade från vattnet och att huvudet skulle vara över ytan hela tiden. Då var det bröstsim som gällde och det var inte riktigt för mig, sade Karlsson.

Information

Till Ekenäs kom vinterbadandet i början av 1980-talet. Föreningen Ekenäs vinterbadare grundades år 2004. I dag uppskattar Karlsson att man har cirka 150 medlemmar.

– Men alla är ju inte aktiva simmare, det finns många som blivit kvar i rullorna annars bara. Samtidigt hoppas vi på att kunna utöka medlemsantalet i framtiden och vi har en bra styrelse som nu jobbar nu med den biten.

Ett första steg tas fredagen den 19 oktober. Då arrangerar man ett informationsmöte i grannhuset, det vill säga Naturrum.

– Där berättar vi om vinterbad och speciellt om de positiva hälsoaspekterna. I sig är vinterbad något för alla, men det är klart att om man till exempel har hjärtproblem kan det vara bäst att vara litet försiktig. Jag skulle heller inte rekommendera det för riktigt små barn.

Nyttiga råd

Men enligt Karlsson är fördelarna med vinterbad uppenbara. I princip mår alla bra av det.

– Framför allt för sådana som kanske inte rör sig så mycket i övrigt är vinterbad mycket lämpligt. Är man ny i sammanhangen är det skäl att ta det försiktigt i början och sedan skall man inte ha huvudet under vatten. Annars är det väldigt individuellt – det finns de som är i vattnet i tio sekunder och så de som simmar omkring.

Vinterbad är ju i allra högsta grad något för den breda massan. Men sedan finns det också en specialgrupp som Karlsson – kanske inte helt oväntat – värnar om.

– Jag tänker på skadade idrottare och deras rehabilitering, att behandla dem med hjälp av vinterbad kan ge väldigt mycket och kan också ekonomiskt vara betydligt mera fördelsaktigt. I sig är det heller inget nytt, kalla bassänger har ju använts länge. Det här hör kanske inte till vår förenings kärnuppgifter, men jag ställer gärna upp och hjälper till om det finns ett intresse, säger Karlsson.

Mår bra

Överlag mår vinterbadandet i Ekenäs bra. Karlsson uppskattar att man har ett 50-tal simmare per dag och de yttre förutsättningarna är alltså i toppskick.

– Och det finns garanterat utrymme för nya, det är ju inte i vattnet det är trängsel utan snarare i omklädningsrummen och basturna det kan vara litet trångt. Men, också där har vi det som sagt betydligt bättre ställt än tidigare, säger Kenneth Karlsson.

– Det som jag hoppas på är ett större samarbete med de övriga vinterbadarna i regionen och seden hoppas jag också att vi skall vara på plats vid olika tävlingar och dylikt. Framför allt vill vi öka intresset och ge information om vinterbad.

Hur kallt ska det vara i vattnet för att det kyliga höstdoppet skall bli ett vinterbad?

– Ja, säg det. Jag har egentligen aldrig hört om en exakt gräns, men det är klart att om vattentemperaturen går under tio grader är det nog fråga om vinterbad. Personligen tycker jag att 6–7 grader är ganska lämpligt, men det kan bli kallare än så. Och eftersom det finns pumpar i vattnet som rör om det fryser det aldrig, utan i princip går det alltid att simma, säger Kenneth Karlsson.

Mer läsning