Vindsfynd förvandlades till utställning

Gemenskap. Sonja Eklund-Dahlin (längst fram), Lisbeth Hindersson, Gerd Hildén, Ritva Lumio och Camilla Sonntag-Backman är alla aktiva inom Täkter Marthaförening. Bild: Sofia Westerholm

100 år har passerat sedan Olga Sandholm för första gången samlade ihop husmödrarna i Täkter. Jubileumsåret till ära öppnar Täkter Marthaförening dörrarna till marthastugan och bjuder på en utställning där.

Hundra år av marthaverksamhet var något Täkter Marthaförening ville fira. Hur jubileumsåret skulle firas var oklart tills de gjorde en intressant upptäckt på marthastugan Furulids vind.

– Vi hittade av en slump en gammal kista, möjligen en brudkista, på vinden. Den var fylld av gamla kläder och då föddes idén till en utställning i samband med jubileumsåret, säger Täkter Marthaförenings ordförande Sonja Eklund-Dahlin.

Utställningen och själva marthastugan står öppen för allmänheten den 22 juli klockan 10-15. Utöver utställningen bjuder marthorna på kaffe och bulle under dagen. Olika av marthornas egna hantverk finns även till försäljning på plats.

Täkter Marthaförening samarbetar med Malmtorps bondgårdsmuseum. Även museet håller öppet samma tider under jubileumsdagen.

Okänt ursprung

Varifrån utställningsplaggen kommer är oklart, men från gamla protokoll framgår att marthorna länge samlade ihop saker i en brudkista som sedan lottades ut.

Lotteriet gav intäkter för att hålla i gång föreningens stolthet, stugan Furulid.

– Jag antar att plaggen vi hittat är rester av sådant som inte hörde till brudkistan och aldrig lottades ut, säger Eklund-Dahlin.

Tillsammans har föreningsmedlemmarna nu tagit hem av plaggen, tvättat och strukit dem och satt ihop utställningen på Furulid.

– Kläderna var väldigt välhållna och fina. Sådant vill man ju visa upp och nu är det ett ypperligt tillfälle för det, säger Gerd Hildén, medlem i Täkter Marthaförening.

Samtidigt som de vill visa upp utställningen vill de även ge allmänheten en möjlighet att bekanta sig med marthastugan.

– Marthorna samlade själva ihop till stugan en gång i tiden genom att jobba på åkrarna, passa barn och utföra annat arbete i trakten. Det är helt otroligt hur de var villiga att satsa för att få ihop till stugan, säger föreningsmedlem Camilla Sonntag-Backman.

Stugan Furulid köptes år 1954 och sedan dess har Täkter Marthaförening huserat i den.

– Stugan kräver en hel del kraft och pengar att hålla i gång, men på något vis känns detta hus lite som ens eget och man vill också vårda det, säger Eklund-Dahlin.

– Vi gör handarbeten och kokar till exempel potatisgröt och säljer sedan på olika evenemang för att få in pengar till stugan, säger Hildén.

Hälsa i fokus i dag

Föreningen grundades ursprungligen som en krets inom martharörelsen.

– Till en början handlade mycket av verksamheten om att utveckla kvinnan i hemmet men samtidigt var det också en frigörelse för kvinnan, säger Eklund-Dahlin.

– Kvinnorna fick något eget att samlas och skapa gemenskap kring, tillägger Sonntag-Backman.

År 2014 gick Täkter Marthakrets över till att bli en registrerad förening och heter sedan dess Täkter Marthaförening.

– I dag handlar verksamheten inte alls på samma sätt om att lära kvinnan sy eller laga näringsrik mat. Hälsa och välbefinnande är mer aktuellt nu, säger Eklund-Dahlin.

Hon menar att kvinnans ställning i hemmet är en helt annan i dag och att andra saker därför intresserar föreningens medlemmar.

– Vi har till exempel ordnat olika föreläsningar med temat hälsa.

En annan viktig del inom marthaverksamheten är att göra saker för andra. I Täkter hör Soppsöndagen till marthornas populäraste evenemang. Då kokar marthorna sju olika soppor som sedan dukas fram åt byborna.

– Vi har soppbuffé så alla får äta så mycket de orkar. Omkring 70 bybor brukar komma då. Det är ett jätteroligt sätt att skapa gemenskap i byn, säger Hildén.

Soppsöndagen ordnas traditionellt i februari. I oktober ordnas ett liknande evenemang under namnet Höstmiddag.

– En martha lever med säsongen och försöker leva i nuet. På hösten blir det därför grytor med säsongsgrönsaker i stället för soppor, förklarar Eklund-Dahlin.

Trendigt med miljötänk

Täkter Marthaförening har 25 medlemmar varav fem är hedersmedlemmar. Att få in nya, yngre medlemmar har visat sig vara aningen problematiskt.

– Man märker nog att tanken om att marthorna bara sitter och stickar ihop lever kvar, men så är det inte i verkligheten, säger Sonntag-Backman.

– Alltid är det inte enkelt att ordna evenemang som intresserar både 30-åringar och 70-åringar men jag tycker vi lyckats vara mångsidiga, säger Eklund-Dahlin.

Hildén berättar att marthaföreningar runtom i landet nu för tiden satsar allt mer på miljötänk och ekologi.

– Unga tänker allt mer på miljön och det syns även inom martharörelsen. Klädbytardagar är till exempel något nytt som uppkommit.

– Marthaföreningens motto är att leva i dag och att leva med tiden, säger Eklund-Dahlin.

Gemenskapen lever vidare

Vid start var tanken att martharörelsen skulle utbilda kvinnan men samtidigt också skapa gemenskap kvinnor emellan.

Även om rörelsen förnyats en del sedan start, anser medlemmarna i Täkter Marthaförening att ursprungsidén lever kvar.

– Grundorsaken till att jag vill vara martha är samhörigheten, säger Sonntag-Backman.

– Man lär känna varandra på ett helt annat sätt än man annars skulle göra. Dessutom lär man sig mycket av de olika föreläsningarna och kurserna, anser Hildén.

Själv minns hon specifikt matlagningskursen då en thailändsk kvinna kom för att lära dem laga thai-mat.

Sonntag-Backman understryker att det goda med att vara martha är att det passar vilken kvinna som helst. Man deltar i evenemang så ofta man vill och kan.

– Vi är en svensk förening men har även finska medlemmar. Varken ålder, språk eller mängden tid man har att delta spelar någon roll.

Firar den 22 juli klockan 10–15 sitt 100-årsjubileum på Furulid, Täktervägen 293.

Grundades år 1917 av Olga Sandholm.

Leds i dag av Sonja Eklund-Dahlin.

Samlade ihop till föreningsstugan Furulid och köpte den år 1954.

Gick 2014 från krets till registrerad förening.

Bjuder under jubileumsdagen på en utställning samt på kaffe och bulle.

Ordnar verksamhet och evenemang under mottot: Lev med tiden och lev i dag.

Välkomnar nya medlemmar i alla åldrar.

Mer läsning