Vindpinad men välljudande kör fyller 90 år

Stämmer upp. För Olle Johansson, Tobias Tamelander och Magnus Lindström är Hangö Manskör en kär hobby. Snart är det dags för körens jubileumskonsert. Bild: Kristoffer Nöjd

Lördagen den 28 oktober ljuder sången på Brankis i Hangö. Då ger Hangö Manskör en konsert som dels visar vad kören har varit under sin 90-åriga historia, dels vad den har blivit under den nya dirigenten, Tobias Tamelanders ledning.

Tobias Tamelander har varit körens dirigent sedan 2016 då han efterträdde Hans Mecklin. Tamelander har aldrig varit dirigent förut även om han sysslat med musik.

– Men det var lätt för mig att ta över en fungerande, liten och sammansvetsad kör med invanda rutiner.

När styrelsemedlem och ceremonimästare Magnus Lindström gick med i kören 1992 hade den bara 12 medlemmar. Sedan dess har den som mest haft över 30 medlemmar. I dag är man knappt 20 sångare i manskören.

– Många äldre passade på att avgå med den förra dirigenten, säger Lindström.

Man skulle gärna rekrytera nya unga medlemmar som tycker om att sjunga. Sångarna kunde gärna vara fler trots att det finns sångare på alla stämmor.

– Å andra sidan kan man vara en liten kör så länge alla kommer på övningarna såsom hos oss. Alla körer har besvärligt med rekryteringen i dagens läge, säger Tamelander.

– Det är ganska bra att få ihop en kör på 20 personer i en stad med 8 000 invånare, konstaterar körens ordförande Olle Johansson.

Mer dynamik

Under Tamelanders ledning har Hangö Manskör övat in en lite annan repertoar och ett lite annat sätt att framföra sångerna – en lite annan dynamik helt enkelt. Inför konserten har kören övat tonteknik med Ami Aspelund som själv kommer att delta i konserten, både solo och med kören.

– Ami har lärt också mig mycket, säger Tamelander.

Konserten kommer att bjuda lyssnarna på stycken som visar körens historia med avstamp både i standarrepertoaren och i konceptkonserter.

Därtill har man övat in, för kören nya, klassiska körsånger av bland andra Bellman och Sibelius. Men man kommer också att bjuda på modernare harmonier och rytmisk musik. En dubbelkvartett kommer att tilldelas en egen del av konserten för några barber shop-insipirerade stycken.

Samvaro genom sång

Den är aktiv och engagerad men vad annat präglar den sydligaste manskören i Finland?

– Eftersom det alltid blåser här är vi tvungna att ta i lite hårdare. Vi kanske har en viss styrka i framförandet, skojar Lindström.

Tamelander tror inte det finns så många manskörer som sticker ut ur mängden.

– Det ligger inte i deras natur. De fyller en funktion som trevlig hobby och gemenskap. Samtidigt kan manskörssång vara nästan vad som helst.

Just mångsidigheten kan vara en orsak för hugade sångare att gå med i Hangö manskör, utöver att det är den enda svenskspråkiga manskören i staden. Och körmedlemmarna har mycket roligt tillsammans. Förutom att de vanliga körkvällarna är ett bra avbrott i vardagen gör man konsertresor med trevliga sitsar efteråt.

Sedan finns det förstås den musikaliska aspekten också som gör körlivet värt att leva.

– När man märker att harmonierna faller på plats, att man får sången att leva. Man kan sjunga en sång på många olika sätt, säger Johansson och Lindström.

I studievärlden är körsång fortfarande populärt, varför skulle det inte kunna vara det på en liten ort om bara de potentiella personerna fanns?

– Det finns en massa unga typer som tycker att körsång är roligt. Om det låter bra blir man taggad och vill få det att låta ännu bättre. Det är som vilket annat lagspel som helst, säger Tamelander.

Även om utövarna i viss mån lyser med sin frånvaro finns det en publik.

– På julkonserten brukar kyrkan vara fullsatt. När vi uppträdde med Muntra musikanters seniorkör hade vi nästan 100 betalande konsertbesökare på en vanlig torsdag. Det finns en beställning på vanlig körsång. Och det är bra. Tröskeln att gå med i en kör är låg. Man behöver inte vara någon mästersångare.

Hangö Manskörs 90-årsjubileumskonsert ordnas den 28 oktober klockan 18 på Brankis i Hangö. Dirigenter är Tobias Tamelander och Hans Mecklin. Gästartister är Ami Aspelund. Marek Zienkiewicz och hans orkester står för ackompanjemanget.

Mer läsning