Vilt veckoslut i Ingå och Snappertuna

Bild: Jarmo Laiho

En björn har setts i Ingå och i Snappertuna under helgen. Om det är samma individ är svårt att säga.

Iakttagelserna började redan i torsdags, då Ingå-Snappertuna jaktvårdsförenings rovdjurskontaktperson Ralf Wide fick en anmälan om en björn i Ingå.

– Björnen hade sprungit över vägen mellan en långtradare och en personbil. Det var tur att den inte blev under, säger Wide.

Iakttagelserna fortsatte under fredagen, då björnen sågs ett flertal gånger. Ingemar Sjölund hörde till dem som råkade på nallen.

– Jag var på väg hemåt på fredagskvällen då björnen sprang över Bastubackavägen. Den var helt svart, vilket förvånade mig, för jag hade tänkt att björnar har en annan färg, säger han.

– Det gick så snabbt att jag inte hann få en bild men efter att den försvunnit in i skogen hörde man ännu länge efteråt hur grenarna strittade.

Förstörde bikupor

På lördagskvällen iakttogs en björn i Persö i Snappertuna, där den sökte mat i en bikupa.

– Min första tanke var att vår svarta labrador, Manu, är där. Följande sekund slog det mig att det ju är nalle själv som letar efter lördagsgodis. Den märkte mig och sprang en bit norrut upp i skogen, skriver Juha Laiho i ett e-postmeddelande till Västra Nylands redaktion.

Familjen lyfte upp den kullvälta bikupan och flyttade in kuporna i ett förråd. Natten till måndagen återvände björnen ändå till bigården och förstörde alla tre samhällen.

Varg på gården

Björnar är inte vardagsmat i Ingå, men det är inte heller första gången en björn setts i trakten. Björnen som setts i Ingå kan vara samma björn som setts i Snappertuna, men det är svårt att bedöma.

– För sju år sedan hade vi två björnar i Ingå, en hona och en hane, i samma tider. Parningstiden börjar ju nu, så de söker upp kompisarna. Ska det dejtas lite så är det nu de gör det, säger Wide.

Under veckoslutet har Wide också fått in en rapport om en varg i Täkter.

– Den stod på gårdsplanen, så husägaren fick en bild på den.

Mer läsning