Villa Skeppet öppnas snart

Konst och kultur. Verksamhetsledaren Jennifer Dahlbäck säger att Medelhavet känns väldigt närvarande i Villa Skeppet. Till höger Thomas Thesleff som är ordförande för Christine och Göran Schildts stiftelse. Bild: Lina Enlund

Christine och Göran Schildts stiftelse flyttar sin verksamhet till det Aaltoritade huset, som blir tillgängligt också för allmänheten. Verksamheten på Leros ska skötas av en ny förening.

Det sker förändringar i Christine och Göran Schildts stiftelse, som jobbar för att främja de kulturella kontakterna mellan Finland och det grekiska kulturområdet och som samtidigt vill lyfta fram arkitekten Alvar Aaltos arbeten.

I Ekenäs koncentrerar stiftelsen nu sin verksamhet till Villa Skeppet, ritat av Aalto 1969-1970 och tidigare Christine och Göran Schildts hem. Huset som donerades till stiftelsen i början av det här året ska nu genomgå en renovering.

– Huset är egentligen i gott skick, men det är lite slitet, säger stiftelsens ordförande Thomas Thesleff och berättar att renoveringen omgärdas av stränga regler eftersom det handlar om en Aaltobyggnad.

– Vi siktar på att kunna öppna huset för publiken under säsongen 2020.

Grupper visas runt

Villa Skeppet är inrett såsom det var då paret Schildt bodde där. Under den här sommaren har ett mindre antal grupper visats runt i byggnaden och det är också så som den öppna verksamheten ska se ut i framtiden. Det blir fråga om guidade turer.

– Huset är ganska litet och därför kan grupperna inte vara väldigt stora. Det är viktigt att alla besökare hinner uppleva huset och stämningen i det, säger stiftelsens verksamhetsledare Jennifer Dahlbäck.

– Medelhavet kommer på många sätt fram i den här byggnaden.

Villa Skutan och Villa Fregatten som båda ligger invid Villa Skeppet ska säljas på sikt. Byggnaderna blir obehövliga för stiftelsens framtida verksamhet. I dag fungerar stiftelsen i gulmålade Villa Skutan.

Ny arbetsfördelning

Stiftelsen som grundades 1987 har utvecklat ett brett kulturutbyte med den grekiska ön Leros och den grekiska kulturvärlden kring Medelhavet i allmänhet. Den verksamheten tas nu över av den nygrundade föreningen Villa Kolkis vänner.

Villa Kolkis som varit paret Schildts hem på Leros sedan 1965 har utvecklats till en mötesplats för kontakterna mellan Finland och ön.

Christine Schildt som bor på Villa Kolkis är med i den nya föreningens styrelse, som leds av tidigare stadsdirektören i Raseborg, Mårten Johansson.

Föreningen kommer att hålla i trådarna för bland annat essäkurser, skrivarresor, seminarier, medlemsresor och den årliga Göran Schildt-regattan.

Stiftelsen och föreningen kommer att ha ett tätt samarbete.