Vill du sova under stjärnorna?

Stjärnhimmel. Ralf Sundberg trivs bra i skog och mark och hoppas på att Hangöborna tar chansen att komma med till övernattningsevenemanget i Lappvik. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Vill du sova i tält och lära dig mera om stjärnhimlen? Då har du din chans på lördag.

Lokalföreningen Hangö stig ordnar ett gemensamt övernattningstillfälle i Lappvik natten mellan lördag och söndag.

Suomen Latu, som lokalföreningen tillhör, har redan under flera år erbjudit folk möjligheten att övernatta utomhus åtminstone en natt per år.

– I år hakar också vår förening på kampanjen, säger Ralf Sundberg, som tillhör arrangörerna.

Man kommer att slå läger på ett område som ägs av Nylands friluftsförening. Området är totalt sextio hektar stort och går ända ned till strandlinjen. Det är en typisk Hangömiljö med sandmoar och tallar.

– Tälten slås upp bland tallarna i närheten av vattnet. Det kan tilläggas att det på området finns två utetoaletter, vilket var en bidragande orsak till att vi valde just den här platsen, säger Sundberg.

Tittar på stjärnor

På kvällen blir det program i form av stjärnskådning. Några av föreningens medlemmar har packat med sina teleskop och kan hjälpa till att lokalisera olika stjärnbilder. Stjärnhimlen blir mycket tydligare då det inte finns störande konstgjord belysning.

– Sedan hör det förstås till att ordna med lägereld och kanske grilla lite korv eller annat gott man packat med i ryggsäcken.

Deltagarna ansvarar själv för sin mat och övernattningsutrustning; tält, hängmatta eller vad man nu föredrar. Föreningen bjuder ändå på frukost i form av havregrynsgröt och pannkokt kaffe.

Evenemanget är öppet för alla Hangöbor, såväl fast- som deltidsboende. Raseborgare är också välkomna med, då föreningen inte har någon lokalavdelning där. Tillställningen är tvåspråkig och öppen för hugade i alla åldrar.

Intresserade kan anmäla sig till Ralf Sundberg på 0500 648 949 eller ralf.sundberg.1@gmail.com).

Alla anmälda träffas vid torget klockan 15 på lördag. Om någon saknar skjuts, finns det med all säkerhet plats i någon av bilarna, hälsar Sundberg.

Också i Kopparnäs ordnas en natt under stjärnorna. Arrangör är fyra skidföreningar i huvudstadsregionen.