Vill dela ut gratis kondomer åt unga

De gröna i Raseborg föreslår gratis preventivmedel åt alla kommuninvånare under 25. Speciellt kondomer anser de borde delas ut gratis eftersom de också skyddar mot könssjukdomar.

Gratis kondomer och hormonella preventivmedel åt alla Raseborgare under 25. Det föreslår De gröna i Raseborg.

De förespråkar att speciellt kondomer delas ut gratis eftersom de också skyddar mot könssjukdomar.

– Om kondomer är lätta att få tag i och är gratis ökar användningen, säger Oskari Sundström.

Det är inte så att läget i Raseborg är ovanligt akut, utan idén till förslaget kom från andra kommuner som infört gratis preventivmedel till unga under 20. En av de kommunerna är Rauma och där har klamydiasmittade minskat med en tredjedel efter att man infört gratis preventivmedel. Uppskattningsvis sparar kommunen 100 000 euro årligen på att dela ut gratis preventivmedel.

En annan motivering till att det är åldersgruppen 25 och yngre som borde få gratis preventivmedel är för att de flesta aborter görs i åldern 20–24.

Eller gratis till under 20?

Förslaget kommer småningom att landa på Maj-Britt Malméns bord eftersom hon är enhetschef för förebyggande hälsovård. Hon gillar förslaget, men tycker åldersgränsen för gratis preventivmedel kunde dras vid 20 eftersom det skulle följa THL:s handlingsprogram för sexuell hälsa och fortplantningshälsa.

– När man är 20 borde man ändå redan kunna ta ett visst ansvar. Gratis preventivmedel för personer under 20 år har också diskuterats hos oss i Raseborg.

En annan av motiveringarna till att ge gratis preventivmedel åt unga under 25 är att studerande inte alltid har råd att köpa kondomer eller andra preventivmedel.

I Raseborg får unga pröva p-piller eller motsvarande preventivmedel gratis i tre månader. Efter en läkarundersökning får den unga ytterligare tre månader gratis om preventivmedlet passar. Men trots det blir det dyrt efteråt.

– Det är skamligt hur dyra preventivmedel är, säger Malmén.

P-piller kostar cirka 40 euro för tre månader, en Nuva Ring (hormonellt preventivmedel i form av en ring som man själv sätter in i slidan) kostar cirka 44 euro och en hormonspiral som fungerar i tre år kostar kring 180 euro.

– Studerar du är det en ganska stor summa ändå, säger Amanda Söderström från Raseborg som är 21 och studerar hälsovård i Åbo.

Hon har följt med nyheter i Sverige där flera städer testat motsvarande.

– Jag tycker det är värt att testa med gratis preventivmedel åt unga. Jag kan tänka mig att folk skippar preventivmedel för att det är dyrt.

Däremot håller hon med Malmén om att åldersgränsen är lagom vid 20.

– Klart man kan underlätta på alla sätt man kan, men i slutändan hänger det på en själv.

Utdelning med undervisning

Det är också knepigt att avgöra hur preventivmedlen ska delas ut.

– Vid utdelning av preventivmedel är det viktigt med information, rådgivning och en bedömning av vilket preventivmedel som är lämpligt för just dig, säger Malmén.

– Det är också viktigt att informera om varför det är viktigt att använda kondomer. De används inte bara för att undvika att bli gravid, utan också för att skydda mot könssjukdomar, säger Malmén.

Amanda Söderström tycker inte heller det låter vettigt att bara dela ut preventivmedel hur som helst.

– Vi har bättre sexualundervisning i Finland än i många andra länder, men räcker det? Ser man till exempel på appen Jodel i Åbo är det populärt med en massa frågor om sådant som folk borde veta. Skulle det inte vara bättre att utbilda folk än att de får information från en massa opålitliga källor?

Jodel är en app där användarna skriver anonyma inlägg som ses av andra användare i närområdet om allt från kärleksproblem till EM i fotboll. Användarna kan svara och rösta på varandras inlägg. Frågorna som Söderström reagerat på är mycket simpla. Till exempel hur man ska börja ta preventivmedel och när.

– Det borde vara självklara saker man får reda på när man börjar med p-piller.

En skål med kondomer

Kondomer delas redan nu ut i många skolor enligt Maj-Britt Malmén. Vid skolhälsovården vid Axxell har Marina Tuomolin en skål med kondomer som är gratis för eleverna.

fakta

Unga finländare och preventivmedel

RFSU kådiskoll är den största undersökningen som görs av attityder och beteenden inom sex- och kondomanvändning i Norden.

Unga finländare i åldern 21-35 är flitigast att använda kondom i de Nordiska länderna.

35 procent av unga finländare använder kondom.

29 procent använder hormonella preventivmedel.

12 procent använder inga preventivmedel.

6 procent svarade att de inte använder preventivmedel för att de är eller vill bli gravida.

1 procent avbryter samlaget.

58 procent använde kondom då de senast hade sex med en ny partner.

Vanligaste orsaken till att man inte använder kondom är att man är i ett stadigt förhållande.

RFSUs kondomkoll 2016, www.rfsu.fi.

– Det är otroligt bra. De studerande vågar ta kondomer och vissa kommer hit bara för att ta kondomer, säger Tuomolin.

Även hon har märkt att priset på preventivmedel kan vara avgörande.

– Vissa har inte sex om kondomen inte är på, medan andra tycker kondomer är för dyra och därför är det bra att de finns att hämta. Vissa kanske tycker det är pinsamt att köpa kondomer.

Tuomolin har funderat om skålen med kondomer borde finnas mer öppet. Till exempel kunde man pröva ha en skål i kafét.

– Man borde fråga de unga var kondomerna ska finnas för att de ska använda dem, men det finns en risk att de börjar lekas med i stället, men om de används och inte börjar skräpa längs gatan så är det okej.

I De grönas förslag kunde kondomer också finnas på ungdomsgårdar och i armén. Amanda Söderström är skeptiskt till huruvida unga faktiskt vågar ta kondomer.

– Jag kan tänka mig att till exempel kondomautomater på krogar måste fyllas på oftare än skolans skål. Det är klart den måste finnas där, men vet inte hur stor betydelse det har, säger Söderström.

Klamydia i Raseborg

Könssjukdomarna i Raseborg har varken ökat eller minskat märkvärt de senaste åren.

Enligt Tuomolin upplever unga ofta att de hört tillräckligt om könssjukdomar då ämnet tas upp.

– Men de tänker inte alltid på att p-piller bara skyddar mot graviditet. Nyligen hörde om tre fall av klamydia på kort tid utan symtom i Ekenäs, så det förekommer nog.

Internationella medier, bland andra The Telegraph, har skrivit om unga européer som allt oftare väljer att avbryta samlag för att undvika graviditet. Men det verkar inte vara en växande trend i Raseborg.

– Den metoden har alltid funnits och finns, men har inte ökat, säger Malmén.

Marina Tuomolin hör också med jämna mellanrum från unga som avbryter samlaget, antingen för att kondomen glömts eller varit för dyr. Hon delar ut ett tiotal dagen-efter-piller per läsår.

– Det är bättre att de kommer till mig än att de funderar på om de är gravida, men kommer samma person flera gånger efter pillret måste vi fundera på alternativa preventivmetoder.

Mycket att välja mellan

Det finns ett stort utbud på preventivmedel, vilket betyder att det finns något för alla. Trots det är det kombinationspillret som flickor oftast vill ta. Ofta för att deras vänner tar det.

Tuomolin berättar alltid om andra alternativ också. P-staven, som är en långtidskapsel med samma hormon som minipiller har blivit mer populär. Kapseln opereras in i armen och verkar i tre år.

– Det finns också en ny mindre hormonspiral, men många unga upplever det skrämmande med ett gynekologiskt ingrepp.

Fördelen med hormonspiralen är att den har lokalinverkan i stället för att hormonerna inverkar i hela blodomloppet.

Men gratis hormonspiraler tror inte Malmén är realistiskt eftersom de är för dyra.

– Hur mycket preventivmedel som delas ut och till vilka åldersgrupper är en budgetfråga.