Vildmarkseldar värmde raseborgarna

På lördag kunde besökare bekanta sig med jakt och friluftsliv på Nylands Vildmarkseldar som i år ordnades i Raseborg.

– Vi ska se hur det går för jägarna den här gången, de brukar oftast ha mest svårigheter med att tända sin nying, säger evenemangets konferenciär skämtsamt.

De tre nyingarna står utplacerade på marknadsplanen i Ekenäs. De ska alla tändas av olika organisationer som deltar i evenemanget. På plats finns allt från företagare och jägare till representanter från Raseborgs stad. En av företagarna är häststallsägaren Jaana Huttunen som har stallet Sólfari i Karis. Hon är på plats med sina islandshästar.

– Vi är här med Malmbacka gård som vi brukar samarbeta med. Det är roligt att kunna vara här med hästarna så är det lite "action" också för barnfamiljerna, säger Huttunen glatt.

Hon har redan hunnit ha flera barn på ridturer runt planen. För stunden är det fotbollsspelaren Tilde Lindström som får ta en tur på hästen Vinur. Hästens namn betyder "en vän" på isländska.

Tilde är också på plats för att hjälpa till att samla in pengar till Alandia cupen som hennes lag ska delta i. Det gör hon och EIF-flickorna genom att sälja kaffe och bullar utanför Ekenäs högstadium.

Bra för företagare

Företagare och jägare Mats Wikström är på plats för att presentera sitt företag MW Skogstjänst.

– Det fint när många företagare och föreningar kommer när det ordnas något. Det här är ju ett bra tillfälle att träffa folk och visa vad man pysslar med, säger han.

Wikström jobbar med bland annat trädfällning och säljer sågar. Han är sedan tidigare bekant med flera av företagarna och besökarna och hälsar glatt på den ena efter andra. Två som har stannat för att prata med honom är ekenäsborna Anneli och Runar Westerlund. Runar är väldigt intresserad av sågens tekniska utveckling och berättar om hur sågningen gick till förut för företagaren.

Anneli och Runar tycker att det är viktigt gå på de evenemang som ordnas i deras närområde.

– Det händer inte så mycket i Ekenäs så man måste passa på då man har chansen, säger Anneli.

Skicka vidare

Nylands vildmarkseldar ordnas varje år på en ny plats i Nyland. Nästa år är det dags för Sibbo att ordna evenemanget.