Vild natt i Hangö - flera bränder sysselsatte brandkåren och polisen

Oroligt. Natten mellan onsdag brann det på flera ställen på området vid Narviksgatan och dörren till en trappuppgång saboterades. Bild: VN-ARKIV

Hangö har drabbats av en brottsvåg den här veckan. I måndags utfördes två butiksrån med kniv, och natten mellan onsdag och torsdag skedde ett inbrott i en restaurang plus att flera bränder anlades på området vid Narviksgatan. Polisen misstänker att det är samma gärningsmän som ligger bakom inbrotten och bränderna.

Vid ettiden på natten mellan onsdag och torsdag fick polisen larm om ett inbrott på en restaurang i Hangö. Restaurangen hade ett larm så att en person var på plats innan polisen anlände. Hen såg en man ute på gården och en annan man hoppa ut genom ett fönster. Båda hann försvinna innan polisen kom fram.

Inbrottstjuvarna kom över alkohol.

Flera bränder

Kort därefter fick polisen larm om att det brann i ett soptak på Narviksgatan, inte långt från restaurangen.

Räddningsverket var redan på plats när polisen anlände. Kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen säger att man tack vare snabbt ingripande fick branden under kontroll.

Det fanns skäl att misstänka att branden var anlagd och ganska snabbt efter att polisen var på plats greps en misstänkt man på området.

Polisen misstänkte genast att det handlade om samma gärningsmän som gjort inbrottet. Den andra mannen påträffades senare i samband med husrannsakan i en bostad.

Förutom branden vid soptaket, upptäcktes också en bil som stod i lågor i hörnet av Halmstadsgatan och Narviksgatan. Dessutom hade en dörr till trappuppgången till huset där den ena misstänkte greps förstörts, och i samma trappuppgång hade någon tänt eld.

– Händelserna ser ut att ha ett samband, men motivet är ännu öppet, eftersom vi inte hunnit höra de gripna ännu.

Männen är misstänkta för stöld, skadegörelse, hindrande av tjänsteman och försök till sabotage. De är anhållna, senast på söndag måste en häktningsframställan göras.

Åtalsprövning mot butiksrånare

Polisen har hört den 17-åriga man som i måndags rånade två butiker i Hangö genom att hota personalen med kniv.

– Gärningsmannen har medgett att han befann sig på platsen vid tidpunkten för rånen, däremot delar han inte vår uppfattning om det skedda, säger Sjöholm.

En förundersökning har inletts och åtal ska väckas senast 20.2. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för två grova rån.

Mer läsning