Viktig skollunch fick grönare inslag

Till kycklingpestofrestelsen serverades tre olika sallader. Bild: Wilhelm Lindgren

Förra veckan fick eleverna i Raseborg smaka på nya rätter – inte nödvändigtvis vegetariska men med mer grönsaker än annars.

Veckan är en kampanj initierad av två livsmedelskoncerner. Målet med kampanjen är att skoleleverna ska lära sig mer om matens ursprung och ansvarsfullt producerade råvaror. Kampanjen bjuder på en stor mängd grönsaksrika recept anpassade för storkök.

På fredagen stod pestokycklingfrestelse på menyn i Seminarieskolan i Ekenäs. I frestelsen ingick förutom kyckling bland annat strimlade morötter, paprika, vitlök, tomat och pesto. Till detta serverades en sallad med vindruvor, en med lime och en coleslaw.

– Vi vill lära barnen äta mer grönsaker. De är lite rädda för dem nu, säger Kate Modig som är köksföreståndare i Seminarieskolan.

Från ung ålder

Modig säger att man borde lära barnen äta grönt medan de är små och inte har några fördomar.

– Man märker att eleverna på de lägre klasserna är bättre på att äta grönsaker än femmorna och sexorna. Många börjar äta grönsaker först när de själva förstår att det är både gott och hälsosamt.

I skolans finns ett matråd där eleverna, lärarna och den övriga personalen är representerade. I matrådet planerar man menyn för speciella dagar som alla hjärtans dag, fastlagstisdagen och påsken till exempel. Tortillas är en favorit som Modig gärna lagar.

– När de får tortillas äter de grönsaker, säger hon.

Under en euro

I fjol fyllde skolmaten i Finland 70 år. Det firades som sig bör. Men faktum är att skolköken får klara sig med njugga budgetmedel. Att höja portionspriset är sällan på agendan.

I Seminarieskolans kök där det äter elever i olika åldrar kostar en matportion 0,77 euro i medeltal. Det låter otroligt lite men Modig konstaterar att man klarar det ganska bra.

– Ju fler portioner man lagar, desto lättare är det att hålla budget. Det är tuffare i ett högstadium där eleverna är i den åldern de äter allra mest.

Modig skulle gärna se att summan höjdes. Då kunde hon till exempel erbjuda mer frukt som efterrätt. Men det är också en risktagning som kan innebära att barnen väljer frukt i stället för mat. Matsvinnet i Seminarieskolan är cirka 1 000 euro i månaden redan nu.

– Skolmaten är mycket bättre än många tror, i synnerhet här i Raseborg som vi fortfarande har kvar mindre kök. Föräldrarna borde uppmana sina barn att äta i skolan. Dels för att de ska orka med lektionerna, dels för att alla inte får middag hemma.