Viktig landskamp för skyttar

Nöjda gäster. Tränaren Patrik Hjortskull och Johanna Jonsson ser fram mot de kommande EM-tävlingarna. Bild: Thomas Sundström

Skytte Det blev svenska segrar i en majoritet av klasserna när man gjorde upp i en skyttelandskamp på fallande tavlor i Västerby i Ekenäs. Landslag från Finland och Sverige tävlade med både pistol och gevär.

Landskampen med luftvapen mellan Sverige och Finland är synnerligen traditionell. Den arrangeras årligen och nu var man för andra gången i Västerby.

– Förra gången vi var här hade det precis kommit trettio centimeter snö och var full vinter. Det är sådant man kommer ihåg.

– Men oberoende är det här en landskamp som är viktig för oss. Får många av våra skyttar är det här det första internationella uppdraget, säger Patrik Hjortskull som ledde de svenska gevärskyttarna under helgen.

– För vår del är det här en mycket viktig tävling och ett av våra huvudarrangemang. Den stora utmaningen är att hitta en hall där det finns elektroniska tavlor, säger Georg-Peter Björkqvist, ordförande för det finlandssvenska sportskytteförbundet SFS.

Landskamp på svenska

SFS fungerade nu som värd för landskampen och så har det varit under alla år kampen avgjorts. Grundtanken är också att det finländska laget skall bestå av SFS-skyttar.

– Det här är en riktig landskamp, men samtidigt försöker vi hålla den vikt för våra SFS-skyttar. Men några skyttar från den finska sidan får vi alltid låna in. Den här gången blev det kanske dessutom lite flera än vanligt, sade Björkqvist.

En orsak till det var att en rad av de mera etablerade skyttarna med hemmahoppet Joni Stenström i spetsen samtidigt deltog i internationella tävlingar i München. Det tunnade ut SFS-leden, men å andra sidan var också Sverige representerat i Tyskland.

– Vi borde ha tre skyttar där, sade Patrik Hjortskull.

Bra resultat

På lördagen gjorde man upp i lagtävlingar, medan söndagen var vikt för individuella tävlingar. I juniorklasserna gjorde man upp både med pistol och gevär och därtill sköt man i allmän klass med gevär.

Resultatnivån var också bra. Den här gången var dock det svenska laget överlag bättre, vilket kanske inte var helt oväntat.

– Det går i vågor. Den förra gången var det Finland som var bättre, sade Hjortskull artigt.

Individuellt lade Finland beslag på en seger. Jenna Kusima var bäst i juniorernas gevärsklass.

Viktiga tävlingar

Samtidigt kom Sverige till Västerby med ett starkt lag. Med var bland andra tre skyttar som är på väg till Europamästerskapen i Slovenien om en månad.

– Det är andra gången jag är med i EM. Första gången gick det kanske inte resultatmässigt så lysande, men å andra sidan var jag heller inte så nervös inför tävlingarna som jag trodde att jag skulle vara, säger Johanna Jonsson.

– Och det är klart att rutin är mycket viktig i det här sammanhanget. Det är betydligt lättare att komma till EM, eller någon annan stortävling, om man vet vad som gäller, säger Patrik Hjortskull.

Varierande framgång

Totalt deltar Sverige i EM med ett tiotal skyttar, bland annat med ett komplett gevärslag i damjuniorklassen. Laget, med bland annat Johanna Jonsson, deltog också i Västerby.

– Det har gått så där för mig här. På lördagen gick det bra i lagtävlingen och det är alltid roligt att vinna, men i den individuella tävlingen hade jag inte samma flyt, sade hon på söndagen.

– Samtidigt är det en helt annan typ av tävling eftersom man inte på samma sätt vet hur rena träffar man får. Vi tränade detta hemma i Sverige, men inte speciellt mycket.

Nya utmaningar

Också för SFS var helgens tävlingar viktiga. Ännu mera står kanske på spel i april då Finland – och specifikt SFS – står värd för kvalet till Youth League som är en internationell stortävling för juniorlandslag.

– Vi arrangerar då en kvalturnering för Nordeuropa och segrarna går vidare till den egentliga finalturneringen. Man tävlar både med pistol och gevär och det här är en verkligt stor satsning för oss, säger Björkqvist.

Motsvarande kvaltävling arrangerades i Västerby för några år sedan. Också i år håller man till på västnyländsk mark, men den här gången på Kisakallio idrottsinstitut i Lojo.

– Kisakallio satsar stort just nu och där finns också fina inkvarteringsmöjligheter. En utmaning blir att få dit elektroniska tavlor. Det kommer att lösa sig, men det blir mycket arbete. Det vet vi redan nu, säger Georg-Peter Björkqvist.

Luftgevär: Juniorer, individuellt: 1) Jenna Kusima Finland, 2) Maria Bondesson Sverige, 3) Matias Kiuru Finland och Louise Nilsson Sverige. Lag: 1) Sverige 138 (Louise Nilsson, Johanna Jonsson, Emilia Bedoire, Maria Bondesson), 2) Finland 123 (Jenna Kuisma, Aina Kivi, Matias Kiuru, Essi Laitinen). Seniorer, individuellt: 1) Albin Johansson Sverige, 2) Frida Eriksson Sverige, 3) Lisa Berglund Sverige och Jessica Karlsson Sverige. Lag: 1) Sverige 136 (Frida Eriksson, Lisa Berglund, Albin Johansson, Jessica Karlsson), 2) Finland 107 (Jan Liljeberg, Casimir Munck, Elin Liewendahl, Petra Liljeberg)

Luftpistol: Juniorer, individuellt: 1) Rebecka Andersson Sverige, 2) Konsta Kivi Finland, 3) Leevi Siren Finland och Anna Anttila Finland. Lag: 1) Finland 121 (Emma Numminen, Konsta Kivi , Anna Anttila, Leevi Siren), 2) Sverige 104 (Josefine Thörnkvist, Rebecka Andersson, Molly Hermansson, Ida Abrahamsson)

Mer läsning