Viktig hemmaseger för BK-damer

Kampen om de två sista semifinalplatserna i damhandboll jämnade ut sig avsevärt på lördagen. BK-46:s seger över Sjundeå IF hemma i Karis med 32–28 kan visa sig ännu bli så viktig.

BK och SIF möttes nu för tredje gången – och för andra gången i serien – den här säsongen och i vanlig ordning var det länge jämnt. Med tanke på en plats bland de fyra bästa stod betydligt mera på spel för BK som definitivt behövde en seger.

BK tog också den segern tack vare en stark avslutning. Tio minuter in på andra ledde BK med "bara" 21–20, men efter det handlade det mest om hemmalaget.

– Vi fick fason på spelet och draget med att punktmarkera Valeria Kirillova i SIF bet nog bra, sade BK-tränaren Mathias Lindén.

– Vi gjorde allt för många tekniska fel, det hade vi inte haft råd med. Samtidigt märker man att vi har ett ungt lag, det hör litet till, sade SIF-tränaren Taavi Tibar.

BK vände och vann

Inledningen var jämn, men BK stod också för en stark och viktig upphämtning i slutet av första halvlek då 13–16 blev 16–16 till paus.

Så långt hade det handlat mycket om tre backar – Sirja Lassinharju-Heinonen och Jannica Kullberg i BK, samt Madeleine Lindholm hos gästerna. Däremot hade båda lagen svårt att få försvaret att hålla.

I andra halvlek kopplade sedan BK greppet då 19–19 blev 24–20. Inte minst Jannica Kullberg steg då fram genom att göra så viktiga 22–20 och 23–20. En annan matchhjälte blev Nicolina Fredrikson som gjorde 29–25 och 30–25 på två viljemål.

BK vann still slut med 32–28. BK stod för en bra match och speciellt Sirja Lassinharju-Heinonen och Jannica Kullberg var nog så viktiga. Nicolina Fredriksson steg fram när det behövdes och Rebecka Adolfsson spelade stabilt i målet.

I SIF var det mera ojämnt. Madeleine Lindholm och Roosa Penttinen i målet gjorde definitivt sitt, medan Matilda Sjöstedt och Maria Barck glimtade till.

Jämnt

I och med segern har BK har nu ordentlig kontakt med SIF och Grankulla IFK och SIF på platserna tre och fyra. De här tre kommer förmodligen att göra upp om de två sista semifinalplatserna. För jumbon KyIF– som på lördagen förlorade borta med 25–22 mot Dicken – blir det tuffare att hinna med.

– Det är klart att det här var två otroligt viktiga poäng. Klarar vi också av KyIF på torsdag är vi igen med på allvar, sade Lindén.

– En seger hade varit viktig här, nu jämnade serien ut sig i stället. Men för publiken är det kanske bra, sade Tibar.

BK-46–SIF 32–28 (16–16)

BK-46: Sirja Lassinharju-Heinonen 8, Jannica Kullberg 6, Nicolina Fredriksson 6, Nea Heerman 4, Erica Gustafsson 4, Linda Sjöblom 2, Alexandra Rönnberg 2.

SIF: Madeleine Lindholm 6+5, Daria Kaganets 4, Maria Barck 4, Matilda Sjöstedt 3, Moa Wasström 2, Saara Lehtola 2, Nea Puijola 1, Valeria Kirillova 1