Viktig dag för sporten

Gäst. Förbundstränare Fredric Portin var på plats i Bromarv på onsdag kväll. Bild: Linus Westerlund

OK Raseborg arrangerade sin andel av världsorienteringsdagen på onsdag kväll i Bromarv. Där kunde man pröva på olika slag av orienteringsbanor, men också få annan information om sporten.

– Det viktiga med det här är att vi kan ge alla en bild av sporten, sade Kristian Forsell som höll i trådarna för OK Raseborgs del.

OK Raseborg arrangerade nu en normmal kvällsorientering, och hade samtidigt olika banor med tanke på världsorienteringsdagen. Det var nu andra gången OK Rasbergs var med om detta – i fjol höll man bland annat till i centrala Ekenäs.

– Då riktade vi oss också till skolorna och vi hade väl 700 deltagare sammanlagt. I år prövade vi på ett annat koncept, men det är klart att deltagandet inte blir lika stort på något sätt, sade Forsell.

Nu höll man till i terrängen vid Bromarv idrottsplan. Där arrangerade ju OK Raseborg i söndags en nationell tävling.

Bra arrangemang

På plats i Bromarv fanns också det finlandssvenska orienteringsförbundet FSO:s förbundstränare Fredric Portin. För hans del var det nu det första besöket i Bromarv och han gillade det han såg.

– Det här är ett lyckat arrangemang, och man gör bra saker på barn- och juniorsidan i OK Raseborg, sade han.

Totalt deltog sex FSO-föreningar i världsorienteringsdagen.

– På gräsrotsnivå mår vi väl ganska bra, intresset på det lokala planet är stabilt, sade Portin.

Utmaningar finns

Samtidigt har man också utmaningar inom FSO, inte minst då man ser på eliten. Efter att Otto Simosas flyttat till Pyrintö i Tammerfors har FSO i praktiken ingen egentlig topporienterare på herrsidan.

– På damsidan är läget kanske litet bättre, men överlag är läget nog lite oroande om man ser på huvudklasserna. Vi är i en liten svacka.

Samtidigt märks det också på stafettsidan. Det är inte så många år sedan föreningar som IF Femman, Pargas IF och OK 77 höll sig mycket väl framme, men nu är det mera tunnsått med FSO-framgångar.

– Östnyländska OK Trian är ett bra projekt och det har utvecklat sporten i den regionen, men jag hoppas ju att man också inom andra föreningar skulle höja profilen. Det är klart att vi från förbundet hjälper till där vi kan, men det är nog inom föreningarna det stora arbetet måste göras, sade Fredric Portin.

Mer läsning