"Vi har inte råd med det här"

Inne. Grönsaksodlaren Ingrid Träskmans halloweenpumpor var så små och gömda under bladverk så de klarade sig undan hagelskuren i augusti som tog det mesta av hennes odlingar. Dock har det varit så kallt att hon fått ta in pumporna i växthuset för att mogna klart. Bild: Lina Enlund

Lantbrukarnas producentförbund SLC Nyland varnar för stora förluster för bönderna på grund av den regniga hösten.

De senaste veckornas regn innebär utebliven skörd och en ekonomisk katastrof för många odlare. Det finns många gårdar som ännu har mycket oskördat. Främst är det vårvete, raps och bondböna som inte kunnat skördas.

Skörde- och torkningskostnaderna blir höga, samtidigt som kvalitetsförlusterna blir stora och en del kommer att bli oskördat, varnar man från SLC Nyland.

– Vete som väntar på att bli skördat har redan börjat gro i axen och duger bara till foder, om ens till det. De stora nederbördsmängderna har medfört översvämningar på en del skiften. Situationen har inte varit så här svår på trettio år, säger SLC Nylands vice ordförande Bengt Nyman.

Slopat skördeskadesystem

Skördeskadesystemet slopades för några år sedan. För att i framtiden förbättra odlarnas möjligheter att klara av sämre skördeår efterlyser SLC Nyland bättre möjligheter för att kunna jämna ut inkomsterna mellan ett bra och ett dåligt år.

Då lönsamheten varit mycket dålig redan under flera år medför nämligen årets väder- och skördekatastrof stora ekonomiska problem för många gårdar.

Och årets problem kommer att märkas också nästa år.

– En stor del av höstsådden har fått lämnas ogjord på grund av blötan. Det betyder bland annat att inhemsk råg blir en bristvara nästa höst, säger Nyman.

"Skulle inte ha råd"

Spannmålsbonden Christian Nyholm i Ingå känner igen sig. Dock har vetet lyckligtvis inte börjat gro i axen för honom, det har varit för kallt för det.

– Det är det positiva med det här vädret.

Odlingssäsongens väder inleddes med en lång och kall vår följd av en kall sommar och ovanpå det en höst som varit blöt.

– Sammantaget gör det att vi ligger en månad efter jämfört med en normal växtperiod. Extra besvärligt är det att det kom 200 millimeter regn på två veckor. Det sätter stopp i ekrarna. Med den lönsamhetskris jordbruket befinner sig i skulle vi inte ha råd med det här.

Kostnaderna har skenat

Nyholm förklarar att kostnaderna helt rymt ur händerna.

– Våra produktionspriser ligger på samma nivå som 1995 då vi gick med i EU. Brännoljan kostade 95 penni litern då, i dag är priset 80 cent per liter.

Intäkterna följer inte samma uppåtgående utvecklingskurva. Bondens andel av brödpriset är ynka fyra fem procent.

– Vi är inte ute efter en massa stöd utan ett skäligt pris för våra produkter, skäliga intäkter. Det hoppas jag politikerna skulle ta sitt ansvar för.

Efter några torrare dagar börjar Nyholm nu ha det mesta skördat.

– Jag har raps, litet vårvete och bondböna oskördat. Plus korn som såddes sent.

Hagelskur tog skörden

I en annan del av Ingå, nära gränsen till Svartå bor och verkar grönsaksodlaren Ingrid Träskman. Hon har fått sin beskärda del av väderfenomen i år – utöver det myckna regnet de senaste veckorna alltså.

– Den 22 augusti tog en hagelskur allt. Dit for bland annat isbergssalladen som jag bara några timmar tidigare varit så nöjd med hur fin den var. Så egentligen har regnet inte betytt något i det avseendet. Däremot har regnet gjort att vi inte fått någon höstsäd sådd och vi kommer inte att kunna plöja eller dika.

SLC Nyland befarar samma sak – då marken inte bär blir det problem med höstbearbetning och spridning av gödsel. Markstrukturen tar skada för många år framöver om man tvingas köra med tunga maskiner på blöta åkrar.

– Det är nog ett riktigt katastrofår. Först var allt sent, i början av augusti var allt rätt bra och vi planerade till och med för investeringar, sedan kom hagelskuren, säger Träskman.

Förra lördagen då hon inspekterade odlingarna såg hon att en försvarlig del blomkål och broccoli repat sig och såg riktigt fina ut.

– Men på söndagen var allt borta. Då hade älgarna varit framme och snaskat i sig för en par hundra euro.

Tar lärdom

Det hon lärt sig genom åren är att inte grotta ner sig i motgångarna utan ta lärdom av det som händer.

– I år har jag lärt mig att jag ska passa på att skörda då en grönsak är skördningsklar i stället får att låta den "lagras" ute på åkern. Den håller sig bra tre dagar inne i ett svalt lager, varan jag för till butiken är då lika fräsch som om den skördats dagen innan.