"Vi gör det ju inte bara för skojs skull”

Tacksam. Teddy Granroth är tacksam över sin förstående familj. Bild: Lina Enlund

Teddy Granroth är musiker med stark koppling till Karis och många spännande projekt på gång. Han vill se bättre lön för musiker i dagens Finland och måste själv jobba med annat vid sidan om för att kunna försörja sig.

Teddy Granroth är född och uppvuxen i Karis. Han har bott där nästan hela tiden förutom fem år då han studerade i Jakobstad. En av hans favoritplatser i Karis är Pumpviken som han säger står alla Karisbor nära hjärtat. Teddys pappa Dick "Pumpvikins Putte" Granroth var känd för att sjunga visor just på kariska och Teddy använder själv karisdialekt då han framför sin pappas sånger. Egna sånger skriver han dock inte på kariska eftersom han tycker det är svårt.

Musiken en del av honom

Musiken kom han i kontakt med via sin far som var musiklärare och musiker i Västnyland. Vid sexton års ålder började Teddy Granroth studera musik, och senare gick han fem år vid Jakobstads konservatorium. Där blev han musikledare.

– Det var en mångsidig utbildning där man fick testa på många olika instrument, förklarar Teddy. Tyvärr finns inte den utbildningen längre.

Teddy Granroth sysslar främst med lätt musik. Han skriver visor, körmusik och arrangerar musik för teaterföreställningar. Sjutton somrar har han jobbat som kapellmästare vid Raseborgs sommarteater. Dessutom har han varit verksam som musiklärare på Lärkkulla och andra skolor i trakten. Teddy tycker att musiken alltid varit en del av honom och att den finns i blodet. När jag frågar honom vad det bästa projektet han hållit på med är så svarar han att allting är roligt.

– Men måste jag välja någonting säger jag The Sound Of Music på Raseborg sommaren 2016. Det var i alla fall är det största projektet som jag har hållit på med. Det innebar ett helt års arbete att vara kapellmästare för pjäsen.

Aktuella projekt

För tillfället turnerar Teddy Granroth med tre olika föreställningar. Han medverkar i konserten För kärlekens skull där han framför Ted Gärdestads sånger tillsammans med Kenneth och Susann Sonntag och Tomas och Maria Höglund. Den konserten kan du höra på Tryckeriteatern i Karis lördagen den 27 oktober. I höst har han även framfört tonsatta dikter tillsammans med Annika Cleo och Thomas Lundin i föreställningen I väntan på vadå?!. Dessutom turnerar Granroth med Klä av dej Råkkin men lämna Bluesen på där han samarbetar med skådespelaren Sixten Lundberg och musikern Uffe Enberg. Förutom dessa tre turnéer är Teddy också med i partybandet Hemma hos Greta som mest spelar på sommaren, men som även gör spelningar på firmajulfester nu i höst. Vid sidan om spelningar håller Teddy även på att spela in ny musik.

Tidsplanering

Teddy Granroth beskriver sig själv som en lite orolig själ som vill hålla på med många olika projekt. Men det kräver noggrann planering.

– Det går nog att få ihop, säger Granroth och berättar att han alltid har kalendern med sig.

Han har redan nu planerat nästa sommars spelningar. Viktigt är dock att det inte blir för mycket. Granroth understryker att man ska hinna vara hemma och njuta själv av lördagarna fast det för hans del inte blir så ofta. Det här året har han endast tre lediga helger kvar. Då tycker han om att bada bastu och ligga i soffan.

– Jag är mycket glad över att ha en så förstående familj, säger Teddy. Min fru är själv utbildad musiker så hon förstår mig väl.

Annat jobb vid sidan om

Livet som musiker i dagens Finland är inte lätt. Få kan försörja sig enbart på att vara musiker. Många gör annat vid sidan om, som till exempel att undervisa. Teddy Granroth skulle gärna se en ändring i samhället. Han önskar att människor förstod att musiker ska få betalt för sitt jobb.

– Man skall kunna leva på det. Vi gör det ju inte bara för skojs skull, säger han.

Själv jobbade han i 25 år som musikledare på Lärkkulla. Han har även jobbat som timlärare i grundskolan och gymnasiet. Det var roligare att undervisa musik i lågstadiet där barnen är små än i högstadiet, tycker Granroth.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar han i stället med stugförsäljning, eftersom det blir en bra motvikt till musicerandet. Det råkade finnas behov av stugförsäljare i Västnyland och Granroth som kan tala svenska, finska och engelska flytande passade bra för uppgiften. Han tycker om jobbet eftersom han själv får bestämma om tiderna.

– Det smakar bättre med musik då man inte gör det hela tiden, säger han.

Teddy Granroths framtidsplaner är att fortsätta jobba med musik vid sidan om det vanliga arbetet. Han vill arbeta med intressanta projekt, och utvecklas både som musiker och som människa.

I sin pappas fotspår

Pappans roll i Karis påverkade delvis Teddys karriärsval eftersom de ofta uppträdde tillsammans. Då spelade Teddy violin medan "Pumpvikins Putte" sjöng och spelade gitarr. I början var det jobbigt då alla kände honom som sin pappas son, men redan som 18-åring började Teddy Granroth gå sin egen väg då han flyttade bort för att studera. Hans egen musik är mera jazzig än pappans. Han säger sig ha blivit biten av jazzbacillen och halkade in på mera harmonisk och färgstark musik.

– När du lärt dig krydda maten är det svårt att gå tillbaka till att inte krydda.

Serie

Sex Karisprofiler presenteras i en serie artiklar. Artiklarna är skrivna av studerande vid VNF Create/Word. Serien är ett samarbete mellan Västra Nyland och Västra Nylands folkhögskola.

Profil

Namn: Teddy Granroth.

Familj: Fyra barn, gift.

Bor: Karis.

Hobby: Ett gammalt hus som skall renoveras, musik.

Favoritplats i Karis: Hemmet och Pumpviken.

Mer läsning