"Vi flyttar in massor med pianon"

Svidja slott. Kurslärarna Juha Uusitalo och Satu Vihavainen beundrar salarna som snart kommer att fyllas med musik. Raija Rehnberg längst till höger hör till arrangörerna. Bild: Lina Enlund

- Oh la la. Är det här som jag skall undervisa? Det duger minsann, säger sångpedagogen Satu Vihavainen.Ljuset flödar in genom de rymliga rummen som ligger i fil på övre våningen på Svidja slott. Om en vecka börjar här hända saker.

I år flyttar Sjundeå Sångakademi sina populära sommarkurser till den angenäma slottsbyggnaden Svidja slott i Sjundeå. Det är ett arrangemang som blev möjligt i och med det senaste ägarbytet.

Arrangören Raija Rehnberg är lyrisk över det som kommer att utspela sig i det vackra 1500-talsslottet under tiden 8–12 juni.

– Vi kommer att flytta in massor med pianon här i de olika rummen. Hela huset kommer att fyllas med musik. Vart man än går så hör man sedan sång eller pianospel. Allt är så nära här.

Att det finns många som vill vara med om upplevelsen vittnar det stora förhandsintresset om. Kurserna som ordnas för fjärde sommaren i rad har varit populära och alla tre är redan fullsatta.

– Det kom långt fler anmälningar än vi kunde ta emot. En lärare kan ha högst åtta elever per kurs så antalet sångare är begränsat, säger Raija Rehnberg.

Program för alla

Bland kursdeltagarna hittas såväl etablerade sångare som studerande. Under kursdagarna har deltagarna möjlighet att få privatlektioner med en egen sånglärare. Det finns även tillgång till utrymmen där kursdeltagarna kan öva på egen hand eller tillsammans med en pianist. Bland sångpedagogerna hittas till exempel professor Irina Gavrilovici från Wien och Wagnertolkaren Juha Uusitalo. Som konstnärlig ledare fungerar sopranen Johanna Rusanen-Kartano från Sjundeå.

En del av verksamheten riktar man även till allmänheten med större fokusering än tidigare. Bland dem kan nämnas öppningskonserten som ordnas på tisdag den 7 juni klockan 19 i Sjundeå kyrka. Där medverkar basbarytonen Juha Uusitalo och pianisten Pami Karvonen. På programmet står bland andra Mahler, Strauss, Kuula, Merikanto och Sibelius.

– Vi har just träffats för första gången och övat tillsammans. Det blir bra, även om vi känner att vi måste öva mycket ännu, säger Juha Uusitalo som på senare år blivit alltmer engagerad inom området för operamusik.

Satu Vihavainen fungerade som lärare redan i fjol och har enbart goda erfarenheter av arrangemanget.

– Det var en god anda i fjol. Men det blir förstås extra trevligt i år att komma till den här miljön.

Verkstad för unga

För deltagarna innebär kursdagarna en möjlighet att få scenerfarenhet, och i år har man valt att satsa lite extra på publiken. Den som vill kan köpa sig ett backstage-pass, som berättigar innehavaren till att sitta med i salarna och följa med kurserna. Det är enligt arrangörerna också ett bra sätt att lära sig saker på.

En annan målgrupp man velat lyfta fram är barnen som också ges möjlighet att ströva omkring i de olika rummen på Svidja slott och ta del av undervisningen enligt ork, tycke och smak. Därtill ordnar man specifikt program för de unga förmågorna.

– I Finland saknas det nästan helt sångpedagogik som riktar sig till yngre barn. Vi ordnar därför tillsammans med Musikskolan Virtus en gratis verkstad som går under titeln Tulevat laulajat (Kommande sångare).

Den kostnadsfria verkstaden som hålls på lördag klockan 14-17 för barn och ungdomar över tio år har ännu lediga platser. För att delta krävs inte tidigare erfarenheter av solosång.

– Barn har en sådan naturligt fallenhet för solosång. De imponerar ofta på mig, säger Juha Uusitalo.

Förberedelserna inför sommarens kurser har utfallit väl, men redan nu riktar man blickarna mot nästa sommar.

– Då kommer vi att utveckla verksamheten i en mer internationell inriktning och nu söker vi samarbetspartner för att förverkliga planerna, säger Raija Rehnberg.

Fakta

Öppet för alla

Under kursen på Svidja slott ordnas även program för allmänheten, bland annat öppningskonserten den 7 juni klockan 19, samt ett pop up-kafé den 8-12 juni klockan 10-18.

Den 9–10 juni klockan 12 spelas lunchmusik i Rantasipi Sjundeå.

Den 12 juni klockan 15 ordnas en konsert med ungdomar från Musikskolan Virtus tillsammans med Sirkka Kärkkäinen på piano i Rantasipi Sjundeå.

Sångakademins avslutningskonsert hålls den 12 juni klockan 18 i Sjundeå kyrka.