Vesterinen tog guld

Pekka Vesterinen tog ett FM-guld. Bild: Jouko Nurmiainen

OK Raseborgs Pekka Vesterinen fick till en riktig fullträff vid orienteringens FM-tävlingar i ultralångdistans i Loimijoki i lördags då han vann herrarnas 45-årsklass. I herrarnas huvudklass överraskade HiKi:s Olli-Pekka Koistinen med silver.

Herrarnas tävling avgjordes med masstart på en bana som mätte 26,7 km och här var det Tampereen Pyrintös Elias Kuukka som var starkast. Andra över mållinjen var Hiisirastis Andrei Hramov, men eftersom enbart finländska löpare räknas med i resultaten, gick silvret till Lojoklubben Hiidenkiertäjäts Olli-Pekka Koistinen.

Koistinen förlorade med 1 minut och 52 sekunder åt Kuukka och slog i sin tur bronsmedaljören Mikko Knuuttila från Ikalis med två sekunder i en spurtstrid. Av de västnyländska herrlöparna var Lynx Aapo Leskinen nästbäst på en 22:a plats.

– Jag valde att inte gå med i rusningen i början av loppet i dag utan tog det lugnare då och såg i stället till att jag orkade hela banan utan att tappa alltför mycket fart mot slutet, sade Koistinen.

Damtävlingen vanns av Angelniemis Sanni Kivelä före Mia Niittynen från KooVee och Julia Järveläinen från IF Femman. Inga västnyländska damlöpare tog sig denna gång godkända i mål.

Fin seger

I herrarnas 45-årsklass stod OK Raseborgs Pekka Vesterinen för ett mycket starkt lopp och tog en klar seger. Vesterinen var enda löpare i sin klass att underskrida två timmar på den drygt 18 km långa banan. Petri Noponen från Anttolan Urheiljat förlorade med nästan två minuter.

Vesterinen hade inför säsongen siktet inställt på en FM-medalj men tanken var att denna skulle ha tagits tidigare, vid FM-tävlingarna i långdistans i Alajärvi i början av september.

– Ursprungligen hade jag inte ens tänkt ställa upp här, men eftersom min insats i långdistansen delvis förstördes av en förkylning så beslöt jag mig för att åka hit trots allt, sade han.

– Jag inledde i kontrollerat, hårt tempo. Halvvägs in i loppet kunde jag sedan ännu öka lite och tog då rätt fort hand om ledningen och de andra tappade sedan stadigt, sade Vesterinen.

Medaljer

Även HiKis Risto Wessman (2:a i H70) och Lynx Annariitta Kottonen (3:e i D55) varsin medalj. Nära en plats på medaljpallen var också Lynx Sampo Sillanpää (4:e i H40), Jukka Saramäki (5:e i H60) och Tuija Soanjärvi (4:e i D60) samt HiKis Ulla Kurvinen (5:e i D65).

För OK Raseborg löpte Leif Haajanen (26:e i H50), Ove Forsström (24:e i H60), Björn-Erik Wickholm (25:e i H60), Karl Emil Lemström (23:e i H15), Ulrika Haajanen (22:a i D55) och Rita Forsström (20:e i D60) alla in bland de 30 bästa.

Mer läsning