Växter dansar i undervattensfoton

Vattnets lugn, frihet och skönhet skildras i Ulla-Maija Alanens utställning "Under Antskog vatten och himmel" i Antskog.

Ulla-Maija Alanen är en arkitekt och konstnär från Helsingfors. Hon bor på deltid i Antskog där hon nu ställer ut fotografier i Työväentalo. Utställningen heter Under Antskog vatten och himmel och består av undervattensfotografier.

Alanen har en bakgrund som dansare, men tvingades sluta då hon fick ryggsmärtor. Men för omkring fem år sedan upptäckte hon att hon inte upplevde någon smärta alls då hon dansade i vattnet.

– Jag läste om att det kunde vara bra för smärtan. Jag hittade en danspartner som ville dansa i vattnet och det gick hur bra som helst.

I samma veva hittade hon boken Vatten och drömmar skriven av filosofen Gaston Bachelardin som berättar om vattnets kraft.

– Det kändes som om boken var skriven till mig eller om mig. Han hade fångat mina tankar helt och hållet.

Alanen har alltid tyckt om naturen i Antskog; speciellt skogen och sjön Stora Simi. Att dansa och bada i sjön blev som terapi för Alanen.

– Jag fick samma känsla som när jag yogar eller mediterar. Det var 'instant heaven'. Allt var så fint när jag snorklade där så jag bestämde mig för att ta med kameran och fotografera. Resten är historia.

Ljuset gör bilderna

Det ända som krävs då Ulla-Maija Alanen beger sig ut i Stora Simi, där de flesta av hennes underfotografier är tagna, är en snorkel och kompaktkameran. Hon berättar att det bästa med att fotografera under vattnet är ljuset.

– Jag njuter verkligen av att vara under vattenytan. Allt är så otroligt vackert och samtidigt får man njuta av tystnaden och lugnet. Det här är min stora kärlek.

Notblomster är en av de växter Alanen helst fotograferar.

– Den blomstrar bara i väldigt rena vatten och finns därmed inte överallt. Den fungerar som en slags mätare för rent vatten. Det är allmänt bara fint att se hur allting rör sig under vattnet och hur växterna dansar. Man upplever inget liknande på land.

Många av byborna i Antskog har fascinerats av Alanen då hon snorklat och fotograferat i Stora Simi.

– Vuxna ser oftast bara lite fundersamt på, men barnen är ganska öppna och frågar rakt ut vad jag håller på med. Nu har de blivit vana med att jag är där och fotograferar och vinkar glatt då de ser mig. Byborna är verkligen trevliga.

Värna om vattnets välbefinnande

Det här är inte första gången Alanen har en utställning med undervattensfotografier. Hon har även en utställning som heter Pimeydestä kohoaa puutarha i S:t Michel. Alla bilder är tagna i Västnyland. Utställningen i Antskog är lite mindre, men precis lika viktig.

– Jag vill prata om det rena vattnet och dess betydelse. Jag älskar vattnet och önskar att vi kunde ta bättre hand om det. Många slänger ölburkar och söndriga flaskor i vattnet från båten och tänker att "ingen ser", men vi måste värna om våra sjöar, hav och sådant. Utställningen pratar för rent vatten.

Hon vill dela med sig av sin kärlek för världen under vattenytan och hoppas att besökarna kommer att njuta av fotografierna.

– Man får se på vattnet ur en helt annan vinkel. Jag vill främst visa hur fint det är.

Ulla-Maija Alanen säger också att ett besök till utställningen är ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med Antskog och byggnaden som utställningen är i.

– Työväentalo är traktens vardagsrum på somrarna och de har ett underbart kakkafé på lördagar och söndagar. Man får dessutom träffa många härliga bybor. Jag vill önska alla hjärtligt välkomna.

Utställningen kan ses i Työväentalo i Antskog 7.7–22.7.