Vattentornet är farligt och ska rivas

Rasrisk. Vattentornet i Kyrkslätt är i så dåligt skick att det är farligt att röra sig i närheten. Bild: Paavo Rantalainen

Vattentornet i Kyrkslätt centrum är en säkerhetsrisk. Det ingärdade området runt tornet har utvidgats av säkerhetsskäl.

Enligt nuvarande bedömning rivs vattentornet i februari. Vattentornets konstruktioner är så dåliga att rivningen har fördröjts och nu får man inte röra sig i närheten av tornet, meddelar Kyrkslätts Vatten.

Gångvägarna som leder till tornet är stängda och varningsskyltar har satts upp.

Planeringen av en ny vattencistern på marken eller ett mera traditionellt vattentorn har inletts. Byggarbetet inleds enligt planerna nästa år och den nya vattenreservoaren på samma plats som det nuvarande tornet skall vara färdig 2020.

Vattentornet i centrum är byggt 1973. Tornet är cirka 21 meter högt och i våras befanns det vara i så dåligt skick att man beslöt riva det.

Kan bli avbrott

Det blir en exceptionell tid för vattenförsörjningen i Kyrkslätt när tornet rivs. Den har man förberett sig på genom att stärka vattennätet. Vattenlinjerna och vattenförsörjningsaggregaten förnyas bland annat i Jorvas, Jungfruberget och Hindersby. Vattenanvändarna kan märka förändringarna i och med att vattentrycket är instabilt. Det är möjligt att man också måste stänga vattenutdelningen temporärt. I mån av möjlighet informerar vattenverket om reparationsarbetet i förväg.

Mer läsning