Västnyländska talanger syns i rutan

Inom kort.Tika Sevón Liljegren ser vi i X Factor den 25 februari. Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

Annette "Clarissa" Lundell, gick vidare i X Factor Finland förra veckan. Hon är inte den enda västnylänningen som deltar, i samma avsnitt gick också Karisbon Sakari Hukka och Lojobon Laura Isoniemi vidare. Den 25 februari är det Tika Sevón Liljegren som prövas.

Säsongens första avsnitt av musiktävlingen X Factor Finland sändes på MTV3 förra veckans söndag. Annette Lundell från Raseborg tolkade Emeli Sandés låt Clown och övertygade artistjuryn som består av Suvi Teräsniska, Mikael Gabriel, Saara Aalto och Michael Monroe.

– Det kändes fantastiskt och emotionellt. Blev överväldigad av deras härliga respons. Fick en skön känsla av bekräftelse på att jag är på rätt väg och det är min tid nu.

Annette Lundell tog sig vidare till tävlingens nästa fas, "bootcamp", där hon testats inför följande gallring.

Annette Lundell har sysslat med musik länge och medverkat i bland annat Raseborgs sommarteater och tävlingen för ny musik, UMK.

Nästan 1,1 miljoner finländare följde det första avsnittet.

Bandkompis också med

Nästa avsnitt av X Factor Finland sänds söndagen den 11 februari klockan 19.30. I det därpå följande avsnittet som sänds den 25 februari får vi åter se en raseborgare.

Då är det Tika Sevón Liljegren som är i elden. Utöver att hon och Annette Lundell stod på samma scen i fjol somras i Raseborgs sommarteaters uppsättning av Footloose har de coverbandet Dr Atom ihop.

Hur det går för Tika Sevón Liljegren får vi dock veta först efter tv-sändningen.

– Så är det, jag får inte säga något om hur det går, tror inte jag kan avslöja mitt låtval heller, säger hon.

Uttagningarna till X Factor Finland spelades in i september och Tika Sevón Liljegren säger att hon tycker sig ha sett ytterligare två raseborgare bland de tävlande, två tjejer, möjligen från Karis. Och det stämmer bra – Karisbon Elina Leskelä bekräftar att hon och hennes tvillingsyster Iida också deltagit i uttagningarna.

Två andra västnylänningar som deltog i söndags är Laura Isoniemi från Lojo och Sakari Hukka från Karis och de gick precis som Annette Lundell vidare till nästa steg. Laura Isoniemi uppträdde med Gossips låt Heavy Cross och Sakari Hukka med The Doors-låten People Are Strange.

Finalen i X Factor går av stapeln i Metro Areena i Esbo den 6 maj.

Jäxe med i Voice

Också i en annan talangtävling, The Voice of Finland som visas på Nelonen på torsdagar och fredagar, finns åtminstone en deltagare från Raseborg. Kenneth "Jäxe" Jäkälä från Karis syns i tv-rutan i kväll.

– Jag har hört ryktas om att ytterligare någon västnylänning har varit med i uttagningarna, men jag såg personligen inte av någon, säger Kenneth Jäkälä.

Även det här programmets inspelningar gjordes i september.

– Fast jag anmälde mig redan i maj i fjol, på min 51-årsdag faktiskt, så det har varit ett ganska långt projekt. Det var först i december som man fick berätta offentligt att man varit med.

Finalen sjungs i april – men huruvida Kenneth Jäkälä är en av dem som har gått vidare och får chansen att göra upp då är förstås också hemligt.

Han säger att han garanterat hade deltagit som 20-åring om liknande tävlingar funnits då.

– Jag har hållit på med musik sedan jag var 15 år. Helst sjunger jag soul och rock.

Som tränare för The Voice-deltagarna ser vi bekanta Olli Lindholm, Redrama och Anna Puu, samt årets nykomling Toni Wirtanen.

Deltar du eller känner du någon ytterligare som deltar i X Factor eller The Voice of Finland? Mejla oss på vnred@vastranyland.fi

Mer läsning